36 találat a(z) illetékmentesség cimkére

Csok: ezekre érdemes figyelni, hogy elkerüljük a szankciókat Cikk

A családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódóan 2021. januártól több kedvezmény is elérhető: használt és új lakás vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, új lakás vásárlásánál pedig visszaigényelhető az 5 százalékos általános forgalmi adó is. Csak ez a két támogatási forma több millió forintos segítséget jelenthet a családok számára, az óvatosság azonban nem árt, hiszen a csok-hoz hasonlóan ezeknél is előfordulhat, hogy vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást. A Bank360.hu összefoglalta, mely esetekben kerülhet sor a visszafizetésre, és hogy ez mekkora terhet róna a családokra.

Törvényjavaslat: illetékmentesség csok mellett és 5 százalékos lakásáfa Cikk

A kormány családvédelmi és otthonteremtési programja részeként törvényjavaslatot nyújtott be a vagyonszerzési illeték mentességével kapcsolatban, amennyiben az ingatlan megszerzéséhez családi otthonteremtési kedvezményt használnak fel; továbbá az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetésével kapcsolatban. Cikkünkben a várható szabályokat ismertetjük a törvényjavaslat alapján.

Ingyenes pénzeszközátadás II. Kérdés

Új lakás vásárlása: az illetékmentesség, -kedvezmény feltételei Cikk

Ingatlan szerzése a vételáron túlmenően jelentős költségvonzattal jár(hat), ilyen a visszterhes vagyonátruházási illeték is, amelyet a vagyonszerzőnek kell megfizetnie. Ennek okán a vevő számára fontos jelentőséggel bír, hogy részesülhet-e valamilyen illetékkedvezményben vagy -mentességben.

Kihirdették a testvérek közötti ajándékozást és öröklést illetékmentessé tevő törvénymódosítást Cikk

Megjelent a június 23-ai Magyar Közlönyben az illetéktörvényt módosító jogszabály, mely szerint illetékmentessé válik a testvérek közötti öröklés és ajándékozás, ugyanekkor a polgári törvénykönyv módosítása is szükségessé vált.

Állampapír illetékmentessége Kérdés

A lejárt állampapírt a súlyos beteg tulajdonos nem tudta újra befektetni. Az a kincstárnál vezetett tbsz-re került. Halála után az örökösökre az örökösödési illetéket vetett ki a NAV, az állampapírra vonatkozó adómentesség ellenére. A kincstár honlapján közöltek szerint: „A Magyar Állampapír állomány kezelése Tartós Befektetési Számlán: A jogszabályi rendelkezés értelmében a Kincstár kizárólag értékpapír jellegű tartós befektetési számlára ad át, illetve kizárólag értékpapír jellegű tartós befektetési számláról fogad tartós befektetést”. A fizetési meghagyás ennek alapján eséllyel kifogásolható? Van esély a fizetési meghagyás megváltoztatására?

Használtgépjármű-kereskedő illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Régóta nem tevékenykedő, de nem szünetelő egyéni vállalkozó év közben felvette a használtgépjármű-kereskedelmi tevékenységet. Az illetékmentességhez lenyilatkozta, hogy az ebből származó bevétele várhatóan meghaladja az 50%-ot, az illetékmentességet meg is kapta. Vásárolt 1 db autót, amelyet év végéig nem sikerült eladnia, így sem ebből, sem másból nem származott bevétele. Az illetékmentességet így jogszerűen vette igénybe, és a következő évre is nyilatkozhat? Válaszát köszönöm szépen, Cseri-Fejős Katalin Friderika

Ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idén eladtam a lakóingatlanomat, és most veszek egy telket, amire szintén lakóingatlant fogok építeni, még ebben az évben. Az a kérdésem, hogy vonatkozik-e rám az illetékmentesség ebben az esetben is? Ha igen, a telekvásárlást be kell jelenteni?

Illetékmentesség külföldi alapítványok számára is 2020-tól Cikk

2020. január 1-jétől illetékmentességet élvezhetnek a belföldi alapítványok és a más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványok is, mind a visszterhes vagyonátruházási illeték, mind pedig az ingyenes ügyletek, az ajándékozás és az öröklés esetén a nemrégiben benyújtott nyári adócsomag szerint.

Ingatlanértékesítés jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2018. januárban egy építési telket vásárolt. A vagyonszerzési illeték tekintetében mentességet kapott, mivel vállalta a beépítést. 2018 októberében 30 százalékos készültségi fokon értékesítette az ingatlant. Mivel nem valósult meg a beépítés, így az ügylet kapcsán vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt, amit azonban csak 2022-ig kell majd befizetni. Kérdésem az lenne, hogy az illetéket a NAV határozata alapján a 2018. évi ingatlanértékesítés jövedelmének kiszámításakor költségként figyelembe veheti-e, ha nem, akkor esetleg a kifizetéskor, 2022-ben önellenőrzéssel tudja-e korrigálni a 2018. évi adóbevallását, vagy mivel az értékesítésig pénzügyileg nem lett rendezve az illeték kifizetése, így a jövedelmet nem lehet csökkenteni az illeték összegével? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban üzletrész-adásvétel 2. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Köszönöm előző válaszát. De meg kell kérdeznem, hogy az illetéktörvény 26. § 1.bek. t) pontja szerinti illetékmentesség nem jöhet szóba?

Illeték – adószámla-kivonat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vásároltunk egy építési telket, amelyre kaptunk illetékmentességet, ha 4 éven belül lakóházat építünk rá. Sajnos a 4 évből kifutottunk, így be kellett fizetni az illetéket a NAV-nak. A kifizetés 2015. 03. 25-én megtörtént, viszont az adószámlán a mai napig 650 ezer forint adózói többletként szerepel. Ha befizettük, nem 0 forint adózói többletként kellene, hogy szerepeljen? Ez így úgy tűnik, mintha vissza lehetne kérni. Segítségét köszönöm.

Lakásvásárlás illetékmentessége Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban szeretnék megbizonyosodniarról, hogy jár-e illetékmentesség. Magánszemély eladja 100 százalékos tulajdoni hányadú, 21 millió forint forgalmi értékű lakását. Egy éven belül az élettársával közösen vesz egy 25 millió forint forgalmi értékű családi házat, melyben a tulajdoni hányada 70, az élettársé 30 százalék. A 70 százalékos tulajdoni hányadra eső forgalmi érték 17,5 millió forint, ami kevesebb, mint az eladott lakás 21 millió forintos forgalmi értéke, így értelmezésem szerint a magánszemély kérhet illetékmentességet. Az élettárs pedig a 30 százalékos hányad után fizet illetéket. Helyes-e a fenti elgondolás? Köszönöm szépen válaszát!

Így csökkenthetők a költségek munkaügyi perben Cikk

Jogismeret és pénz: ez a két dolog szükséges ahhoz, hogy a munkavállalók érvényesíteni tudják a jogaikat. Az első azt jelenti a gyakorlatban, hogy ismerniük kell azokat az előírásokat, amelyek meghatározzák, hogy pontosan mire is jogosultak. Ilyen lehet a munkajoggal összefüggésben a bérpótlék pontos mértéke, a jogérvényesítési határidők, a munkaviszony megszüntetésénél a végkielégítés szabályai vagy például jogellenes munkaviszony-megszüntetésnél az elmaradt munkabér számítására vonatkozó előírások. Jogaikat ugyanakkor csak abban az esetben tudják érvényesíteni a dolgozók, amennyiben ki tudják fizetni az azzal járó költségeket, melyek több forrásból is származhatnak. Ezeket, illetve ezek csökkentésének lehetséges módjait foglaljuk össze az alábbiakban.

Vagyonátruházási illetékre mentesség kérése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni: 2016. 06. 23-án ügyfelem eladott egy XI. kerületi,17 725 000 forint értékű ingatlant. Majd 2016. 09. 02-án vásárolt 13 millió forint értékű ingatlant, mely hétvégi ház, gazdasági épülettel. Kérhető-e illetékmentesség az alábbi indokok alapján: egy éven belül történt az eladás és a vétel, valamint a vásárolt ingatlan értéke kisebb, mint az eladott lakástulajdoné? Az ingatlan vételét intéző ügyvéd nem jelölt semmit erre vonatkozóan a B400-as nyomtatványon, így ha kérhető illetékmentesség, akkor azt külön kérelemben kellene kérnünk a NAV-tól a fenti indokokkal? Köszönöm szépen szakértői véleményét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close