14 találat a(z) feltételek cimkére

Áfamentességi feltételek egyéb oktatási szolgáltatásoknál Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján a 2020/7. adózási kérdés keretében az egyéb oktatás körébe tartozó szolgáltatások áfamentességének feltételeit ismerteti.

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott hallgató szakképzési hozzájárulás kedvezménye Kérdés

T. Adózóna! Egy cég felsőoktatási intézménnyel való együttműködési megállapodás alapján hallgatót foglalkoztat. Kérdésem az, hogy van-e korlát a hallgatói munkaszerződésben meghatározott munkavégzés időtartamára vonatkozóan, illetve a szerződés lejárta után – tárgyéven belül – köthető-e újabb hallgatói munkaszerződés ugyanazzal a hallgatóval? Másik kérdésem az lenne, hogy a fenti cég milyen mértékben érvényesíthet a fenti hallgatóra szakképzési hozzájárulási kedvezményt? Mi ennek számítási módja, milyen dokumentáció szükséges az igénybevételéhez és a kedvezmény visszamenőlegesen a 08-as bevallás önellenőrzésével érvényesíthető-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Főállású anya katás vállalkozásának foglalkoztatottja Kérdés

Főállású anya katás vállalkozásban alkalmazottat foglalkoztat. Milyen feltételekkel teheti meg?

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, új építésű lakásokat fejlesztünk. Kérdésem az ingatlan eladásakor felszámítandó áfakulcs használatára vonatkozik: 1. Az építésre kerülő lakások / családi házak megfelelnek a kedvezményes (5 százalékos) adókulcs feltételeinek. 2. Építési engedélyt várhatóan 2019. áprilisban kapunk. 3. 2019. 12. 31-éig el tudjuk érni a szerkezetkész állapotot. Kérdések: a) Amennyiben az 1-3. feltételek adottak, akkor 2019. 12. 31-éig történő eladás esetén alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs? b) 2020 utáni értékesítéskor szintén alkalmazható-e a kedvezményes kulcs (2023-ig)? c) Szükséges-e elérni ehhez e szerkezetkész állapotot? Köszönöm válaszát! Nemes István

Tartós adomány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem egy óvodának szeretne 700 000 forint összeget tartós adományként adni. 1. Jelen jogszabályok alkalmazásával milyen feltételek mellett teheti ezt meg ügyfelem? 2. Milyen részletezettségű szerződést kell kötni?3. Milyen hosszú távra lehet a szerződést kötni, vagy lehetséges határidő nélkül? 4. Amennyiben a gazdálkodása egy idő után nem biztosítja eme összeg adományozását, milyen szankciók sújthatják? Várom megtisztelő válaszát: Géczi Sándorné

Áfa gyakorított elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra irányulna, hogy negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó év közben áttérhet-e havi bevallásra? Kérheti-e ezt az adóhivataltól, van-e erre valamilyen formanyomtatvány, illetve elegendő indok-e a nagyobb beruházás megfogalmazása? Köszönettel. Urbán Ágnes

Bizalmi vagyonkezelést nem üzletszerűen végzők! Lejár egy fontos határidő Cikk

2017. VI. 23-án hatályba lépett az egyes törvényeknek az üzleti környezet jogi versenyképességének növelése érdekében szükséges módosításáról szóló 2017. évi LXI. törvény (Módtv.), mely a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló 2014. évi XV. törvény (Bvktv.) egyes rendelkezéseit is módosította. emlékeztet közleményében az MNB.

Külföldről hazatelepülő kismama Kérdés

Fél éve külföldön dolgozó nő babát szeretne és úgy döntött, hogy itthon szeretné megszülni és nevelni leendő gyermekét. Milyen lehetősége van arra, hogy csedet, gyedet, gyest igényeljen?

Foglalkoztatási feltételek: mikor kell változtatnia a munkáltatónak? Cikk

A munkavégzés alapvető feltételeit a felek a munkaszerződésben kötelesek rögzíteni. Adódhatnak azonban olyan körülmények, amelyek esetén ezen a feltételrendszeren a munkáltatónak módosítania kell. Ezeket az eseteket azért is érdemes áttekinteni, mert több, vonatkozó bírósági döntés is született a közelmúltban.

Ekho választásának kritériumai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban, 4 órás munkaidőben foglalkoztatott dolgozó, aki a minimálbér arányos részét kapja munkabérként, megbízási díjára (labdarúgó játékvezetés) választhatja-e az ekho szerinti adózást?

Kapcsolt vállalkozás a kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a kiva feltételeinek vizsgálatakor figyelembe kell-e venni az üzleti kapcsolat nélküli kapcsolt vállalkozások mutatóit (létszám, bevétel, mérlegfőösszeg)? Várom mielőbbi válaszukat! Csont István

Tb- és családtámogatás: meddig és ki igényelheti visszamenőleg Cikk

Viszonylag gyakran fordul elő, hogy a jogosult valamilyen okból késve nyújtja be igényét az őt megillető társadalombiztosítási vagy családtámogatási ellátásra.

Rokkantnyugdíjasból öregségi nyugdíjas: mik a feltételek? Cikk

Milyen feltételekkel vonulhat öregségi nyugdíjba a rokkantnyugdíjas, illetve milyen feltételekkel maradhat továbra is rokkantnyugdíjas? Olvasói kérdésre Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

Kikre fókuszál újabban az APEH? Cikk

Az ellenőrzések során az APEH egyre nagyobb figyelmet fordít arra, hogy a beruházási adókedvezményhez szükséges feltételeket teljesítette-e a cég, mielőtt igénybevette azokat. Ki jogosult egyáltalán ilyen kedvezményre és náluk milyen papírokat ellenőriznek elsősorban?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület törlése, zárómérlege

Pölöskei Pálné

adószakértő

Bt.-kültag halála

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kata 2021

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close