hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

EU: nem változtak jelentősen az uniós szálláshelyek értékesítésének feltételei az elmúlt öt évben

  • MTI

Nem volt jelentős változás az uniós szálláshely-értékesítés versenyfeltételeiben a 2016 és a 2021-es időszak között – derült ki az uniós szálláshelyek értékesítésével kapcsolatos, az Európai Bizottság által pénteken közzétett tanulmányból, közölte az MTI.

A tanulmány megállapításai szerint jelenleg az online szállásközvetítők a független szálláshely-szolgáltatók értékesítéseinek 44 százalékát teszik ki, ami 2016-hoz képest enyhe növekedés.

A szálláshely-foglalásoknál továbbra is a Booking.com és az Expedia a vezető online szállásközvetítők, és nincs jele annak, hogy a piacon jelenleg működők piaci részesedése jelentősen változna, vagy hogy új online szállásközvetítők lépnének be a piacra. A szálláshely-szolgáltatók által az online szállásközvetítőknek fizetett jutalékok stabilak maradtak, vagy kissé csökkentek – írták.

Kevésbé elterjedt az ár és a rendelkezésre állás differenciálásának gyakorlata, melyet a szálláshely-szolgáltatók alkalmaznak a különböző online szállásközvetítők függvényében, illetve attól függően, hogy a szálláshelyet közvetlenül vagy online szállásközvetítőn keresztül kínálják. Egyes online szállásközvetítők kereskedelmi intézkedésekkel, például a láthatóság növelésével vagy csökkentésével a portáljukon, ösztönzik a szálláshely-szolgáltatókat arra, hogy a lehető legjobb árakat és feltételeket biztosítsák számukra.

A szálláshely-értékesítési online, illetve offline csatornák jelentősége szempontjából van némi eltérés a különböző tagállamok között, de nincs nagy különbség az online szállásközvetítők versenyfeltételei terén – írták.

Az online szállásközvetítők által alkalmazott teljes körű és szűkített paritási záradékokat tiltó osztrák és belga jogszabályok nem idéztek elő lényeges változást a szálláshely-értékesítés terén a tanulmány által vizsgált többi tagállamhoz képest – közölték.

A 2021-ben végzett, 2017 és 2021 közötti időszakot felölelő piacelemzés hat tagállamból – Ausztria, Belgium, Ciprus, Lengyelország, Spanyolország és Svédország – származó reprezentatív mintán alapul – tették hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1