hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vásárok, piacok – mutatjuk, milyen feltételek mellett árulhatja termékét kiskereskedőként

  • adozona.hu

Olvasónkban felmerült a kérdés: milyen kötelezettségekkel jár, ha termékét vásárokon, piacokon, egyéb rendezvényeken szeretné árulni. A kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Segítségét szeretném kérni a következőkben! Ügyfelünk szeretne vásárokon, piacokon, egyéb rendezvényeken árulni. ÖVTJ kódoknak ezek megfelelőek: 478901, 478902? Elegendő a nyugtakiállítás? Szükséges kereskedelmi végzettség? Jeleznie kell ezt a területileg illetékes önkormányzat jegyzőjének és vásárlók könyvét szükséges velük hitelesíteni? Iparűzési adó szempontjából be kell jelenteni telephelyként, ha más városban van a székhelye? Ügyfelünk kések készítésével foglalkozik, alanyi adómentes átalányadózó.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Piacozó, vásározó kiskereskedő nem kötelezett a pénztárgép használatára. Nyugtakiállítási kötelezettségét nyomtatvány felhasználásával teljesíti.

Övtj-kódként a 478901 használható.

Minden kereskedelmi tevékenységet be kell jelenteni az adott önkormányzat jegyzőjének mint kereskedelmi hatóságnak.

A vásárlók könyvét az üzletben kell elhelyezni, jól látható helyen. Nem üzleti kereskedelmi tevékenység esetében vásárlók könyvének alkalmazása nem kötelező és nem is életszerű.

Az iparűzési adózásban telephely alatt a vállalkozás olyan állandó üzleti létesítményét (ingatlanát) értjük, ahol – függetlenül a használat jogcímétől – részben vagy egészben iparűzési-vállalkozási tevékenységet folytat.

A telephely típusait a törvény nem tudja kimerítően felsorolni. Minden ingatlan: például egy vasúti pálya vagy egy közforgalmi út vagy termőföld is telephelynek minősül.

Piacozó kereskedő esetén az a hely, ahol rendszeresen folytat vállalkozási tevékenységet, telephelynek minősül. Ez akkor különösen igaz, ha a kereskedő nem házaló kereskedő, hanem rendszeresen visszatérően, egy jól meghatározott helyen végzi a termékek adásvételét. Így például, ha az adott önkormányzat területén működik egy piac, amelyen belül egy konkrét standon keresztül végzi ezen tevékenységét, akkor a stand ugyan maga nem ingatlan és nem is telephely, de a piac, ahol a stand található, az ingatlannak minősül, és ilyenkor maga a piac számít telephelynek.

Összességében tehát: egy adott piacon rendszeresen adásvételi tevékenységet folytató vállalkozásnak telephelye keletkezik azon önkormányzat területén, ahol a piac található.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31