305 találat a(z) felszámolás cimkére

Munkaviszony megszűnése felszámolás alatt Kérdés

Egy munkavállaló munkahelye szeptember 1-éjn felszámolás alá került. A felszámoló a munkavállaló munkaviszonyát december 31-ével felmondással megszüntette. A felszámolás előtti időszak alatt (januártól–augusztusig) a munkáltató időben elkészítette a bérszámfejtést, amit átadott a munkavállalónak. A munkabér rendezése azonban csak a januártól–áprilisig tartó időszakra történt meg, ezután munkabérutalás nem történt. A felszámoló a felszámolás alatti időszak (szeptember-december) munkaviszonyáról nem készítette el a bérszámfejtést. A munkaviszony megszűnésekor a felszámoló elkészítette a kilépő papírokat, ebben azonban jövedelemként a januártól-áprilisig tartó időszak jövedelmét tüntette fel úgy, hogy a munkaviszony megszűnésének napjaként helyesen a december 31-e szerepelt. Kérdések: A felszámoló helyesen tüntette-e fel a kilépő papírokon a munkavállaló jövedelmét, azaz csak a ténylegesen megkapott jövedelmet kell-e feltüntetni? A felszámolónak a felszámolás időszaka alatti jövedelmekről el kell-e készítenie a bérszámfejtést úgy, hogy azt a munkavállaló pénzben nem kapta meg? Ha nem, akkor mi lesz ezzel a jövedelemmel? Be kell-e jelenteni a felszámoló felé a felszámolás időszaka alatti munkaviszonyból származó bérkövetelését, úgy hogy azt nem számfejtette?

Itt a döntés: felszámolható az Astra Biztosító, ezt tehetik a károsultak Cikk

Elindult az Astra Biztosító felszámolása a román pénzügyi felügyelet által a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) küldött tájékoztatás szerint. A nagy összegű, nem kötelező gépjármű-felelősség biztosítási (kgfb) kárral, díjköveteléssel rendelkező magyarországi fogyasztóknak, és a nem biztosítási hitelezőknek január 18-ig be kell jelentkezniük a felszámolásba – közölte az MNB.

Felszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy, ha egy cég felszámolás alatt van, és egy boltot üzemeltetett, akkor a bolt engedélyeit visszaadhatja-e vagy meg kell várni a felszámolás végét? Válaszát előre is köszönöm.

Befuccsolt cégek: vannak meglepő kivételek Cikk

Talán még soha nem érvényesült ennyire eltérő tendencia az összes cég és az építőipari vállalkozások megszűnési rátájában, mint most novemberben. Az összes cég körében októberhez képest novemberben is növekedett a törölt cégek száma, az építőiparban viszont határozottan csökkent: az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az előző hónapban 557 céget szüntettek meg, két hónappal ezelőtt viszont 643-at.

Felszámolási eljárás után iratanyagőrzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2015. 06. hóban felszámolás alá került. Most érkezett a felszámolótól egy e-mail, mely szerint a felszámolási eljárást 2015. december 31-ével be szeretné fejezni, egyben kéri az alábbi megállapodás aláírását: 2./ Megbízott, mint a ........... Kft. volt képviselője vállalja a felszámolás alatt álló társaság iratainak tárolását a felszámolás időszakát követően a jogszabályban rögzített időtartamig és adatszolgáltatást az illetékes hatóságok felé. 3./ A tárolás helye: .............. / a cég volt székhelye, a volt ügyvezető lakcíme/ 4./ A tárolást Megbízott ingyenesen vállalja. 5./ A tárolás magában foglalja a társaság iratanyagainak tárolását, őrzését, adatszolgáltatást a hatályos jogszabályokban foglaltak szerint a felszámolási időszak alatt és azt követően a törvény szerinti megőrzési határidőig. 6./ Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a felek a Polgári törvénykönyv vonatkozó szakaszait rendelik alkalmazni. A felek jelen megállapodást elolvasták, értelmezték és mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag aláírták. Tudomásunk szerint a felszámoló köteles a cég iratanyagát őrizni. Törvényes a kérése? Milyen adatszolgáltatási kötelezettségre utal a megállapodásban? Köszönettel: Reményi Győzőné

Téves utalás kielégítése felszámolás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Még márciusban történt egy téves utalás, melyet a kedvezményezett cég nem utalt vissza, többszöri felszólításra sem. Novemberben a cég felszámolás alá került. A felszámolónak be lett nyújtva az igény a téves utalásra vonatkozóan. Úgy gondolom, hogy a szóban forgó összeg valójában nem képezi a cég pénzeszközeit, nem történt hitelezés. A kérdés: ennek a kielégítése hol helyezkedik el a sorrendben? Lehetséges az előzőek alapján, hogy ez minél előbb kielégítésre kerül, vagy pedig valahol a sor végén helyezkedik el? Válaszát előre is köszönöm!

Felszámolás Kérdés

Igaz-e az, hogy olyan kft. esetében, amelynek a fő tevékenysége általános járóbeteg-ellátás, nem indíthatja meg a NAV adótartozás miatt a felszámolást?

Áfalevonási jog, ha új vagy felszámolás alatti cégtől jön a számla Cikk

Befogadható-e egy frissen alapított cég számlája vagy egy magánszemélyé, ha az nem jelentkezett be adóalanynak? Jelent-e kockázatot felszámolás alatt álló cég számlájának befogadása? Az útmutató mellett uniós bírósági esetről is beszámolunk.

Felszámolói díj könyvelése Kérdés

Felszámolás alatt lévő cég folytatja a tevékenységét. Az eltelt időszak árbevétele alapján a törvényszék a felszámoló szervezet részére felszámolói díjat állapított meg. A díjat kiszámlázta a felszámolás alatt lévő vállalkozás felé. A díj kétharmada a cég vagyonából kerül kiegyenlítésre, egyharmada a hitelezők által befizetett regisztrációs díjból. A kétharmad kiegyenlítésének könyvelése rendben, mivel bankszámáról történik a fizetés. Az egyharmad viszont kiegyenlítetlen tartozásként mutatkozik a felszámoló szervezet felé a cég könyvelésében. K érem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogyan oldható meg ennek a kivezetése. Köszönettel.

Részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. részesedéssel rendelkezik egy másik kft.-ben. Ezt a másik kft.-t felszámolják. Mikor vezethető ki a részesedés értéke? Az összeg módosítja-e a társaságiadó-alapot? Válaszát köszönöm.

Adózási és számviteli teendők, ha év közben kilép a kivából – Példákkal! Cikk

Számviteli feladatokat és adózási következményeket is von maga után, ha a vállalkozás év közben kerül ki a kisvállalati adó (kiva) hatálya alól. Cikkünkben bemutatjuk az adóalanyiság megszűnésének lehetséges okait, valamint számba vesszük az adóbevallási, számviteli teendőket.

Késik a cége a bérfizetéssel? Így juthat hozzá a pénzéhez Cikk

Cikkünkben azzal a gyakran előforduló problémával foglalkozunk, amikor a munkáltató fizetésképtelenné válik és a dolgozói munkabérét sem tudja megfizetni. Van esély arra, hogy a munkavállalók hozzájussanak az őket jogosan megillető követeléseikhez? Mi lesz a munkaviszonyuk sorsa? Milyen költségekkel jár a munkavállaló számára a felszámolási eljárás kezdeményezése?

Vevő követelés felszámolás után Kérdés

Az általunk könyvelt XY Kft. szállító ABC Kft. vevője nem fizette ki a 2011. és 2012. évben leszállított és általa is elismert áruk ellenértékét. Felszámolási eljárást kezdeményeztek vele szemben 2012. évben más vállalkozások. Az XY Kft. nem adta be a hitelezői igényét. Az ABC Kft.-vel szemben kezdeményezett felszámolási eljárás 2013. évben megszűnt a hitelezőkkel kötött megállapodás szerint az ABC Kft. további működésével. Az XY Kft. a felszámolási eljárás megszűnését követően érvényesítheti-e az ABC Kft-vel szembeni 2011. és 2012. évekre vonatkozó vevői követeléseit? Amennyiben nem, mikor kell kivezetnie a cégnek a követelést és ez elismert ráfordításnak tekinthető-e a társasági adótörvény szerint, vagy adóalap növelő tétel lesz?

Egyezségkötés a felszámolás során: lehetőség a cég megmentésére Cikk

Gyakran érdemes egyezséget kötni a hitelezőkkel – még a NAV-val is – felszámolás helyett. Összefoglaltuk, hogy miről szólhat a megállapodás, mik a feltételek és milyen papírmunkát kell elvégezni hozzá.

Soha nem látott csúcson a megszűnő vállalkozások száma Cikk

Több mint ötezer vállalkozás szűnt meg szeptemberben Magyarországon, ennyi törlés még soha nem volt egyetlen hónapban. „Nem lepődtünk meg az adaton, világos volt, hogy augusztusban jelentős ügyhátralék halmozódott fel a cégbíróságon, és az alacsony értéket ősszel ismét magasabbak követik” – mondja Tóth Tamás, az adatokat közzétevő Opten ügyvezetője. A céginformációs szolgáltató a következő hónapokban is sok törlésre számít.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink