101 találat a(z) felmondási idő cimkére

Nyugdíjas dolgozó milyen módon szüntetheti meg a munkaviszonyát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas, részmunkaidős munkavállaló, ha már nem akar tovább dolgozni, milyen módon szüntetheti meg a munkaviszonyát? Szükséges a felmondási idő? Válaszát előre is köszönöm.

Munkavállalói felmondás számfejtése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló 07. 04-én munkakezdéskor átadja felettesének a felmondását, amelyben kéri, hogy a teljes felmondási idő letöltésétől tekintsen el a munkáltató. A munkáltató beleegyezik. Ebben az esetben melyik nappal szűnik meg a munkavállaló munkaviszonya: 07. 03-ával, mivel 4-én nem vette fel a munkát, vagy a 30 napos felmondási idő elteltével, amelyet jelen esetben nem kellett ledolgoznia a munkavállalónak? Ha az utóbbi, akkor mikor kezdődik a 30 nap? Köszönettel: Reményiné

Végkielégités Kérdés

Egy orvosi bt. beltagja meghalt. Az önkormányzat veszi vissza a praxis üzemeltetését. Az asszisztens munkaviszonyát hogyan és ki fogja megszüntetni? Az orvos halálának napjával rendküli megszűnés esetén a dolgozót megilleti felmondási idő, illetve végkielégítés? Ha igen, ez a gyakorlatban mit jelent? köszönöm

Felmondási idő Kérdés

Munkaszerződésemben 2 hónap felmondási idő szerepel. Ha új munkahelyre mennék el, kötelező-e kitöltenem a felmondási időt? MI a következménye, ha mégis inkább az új munkahelyet és az azonnali kilépést választom?

Munkavállaló elhelyezkedése felmondási időben Kérdés

Egy vállalkozás 2016. július 31-ével megszűnik, az üzlet, amelyben egy munkavállaló dolgozott, bezár. A munkavállalónak július 1-jével felmondtak. Munkaviszonya alapján részére 4 havi felmondási idő jár, melyből egy hónapot (a júliust) le kell dolgoznia, a további három hónapra felmentették a munkavégzés alól. Kérdésem az, hogy ebben az esetben a munkavállaló a felmentés ideje alatt elhelyezkedhet-e másik munkáltatónál augusztus 1-jétől?

Behívásos munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendelési állománya igen hullámzó. A változó igényeknek megfelelő munkaerő-szükségletet eddig alkalmi munkavállalók alkalmazásával hidaltuk át. Ez azonban időben és létszámban is korlátozta a lehetőségeinket. Most hallottam a behívásos munkaviszonyról. Amit eddig olvastam róla, az segítene megoldani az alkalmi munkavállalók alkalmazásával járó többletadminisztrációt. De az alábbi kérdésekre még nem találtam meg a megnyugtató választ. Kell-e állásidőre bért adnom nekik, ha nem végeznek munkát? Szabadságot hogyan számolok el nekik? Jár-e nekik betegszabadság, felmondási idő? Mi van akkor, ha egy hónapban egy napot sem dolgoznak? Szünetel a biztosításuk? Köszönettel: Bleier Györgyi

Nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Kérdés

Érdeklődöm, hogy a nyugdíjas munkavállaló munkaviszonyát milyen módon lehet megszüntetni? Jár-e felmondási idő vagy végkielégítés a munkaviszony megszűnésekor?

Nyugdíjra jogosító idő Kérdés

2009. 03. 31-én megszűnt a munkaviszonyom, a felmondási idő 07. 28-án telt le (a nyugdíjjárulékot vonták), 04. 01-én az új munkahelyemen munkába álltam. Kérdésem: mennyi időt számitanak ebből az időszakból a nyugdíjjogosultsághoz (40 év), tehát a körülbelül 4 hónap itt duplán számít? Köszönöm a választ!

Felmondási idő azonnali hatályú felmondás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszony esetében a dolgozó élhet-e az azonnali hatályú felmondással, vagy a munkáltató kötelezheti felmondási idő letöltésére? Ha a munkáltató kötelezi a felmondási időre, akkor 18 év jogviszony után mennyi a maximálisan letöltendő felmondási idő? Válaszukat köszönöm!

Munkavállaló nem dolgozza le a felmondását Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik munkavállaló felmondott a munkáltatónál, aki tudomásul vette a felmondást. Ugyanakkor a 30 napos felmondási időt nem hajlandó ledolgozni, a munkahelyén nem jelenik meg, telefonban azt mondja, hogy már nem megy be dolgozni. Mit tehet ilyenkor a munkáltató? Megszűntetheti azonnali hatállyal a dolgozó munkaviszonyát úgy, hogy a megszűntetés módja továbbra is felmondás a munkavállaló részéről, de nem a felmondást követő 30.napra, hanem az utolsó munkában töltött nappal? Vagy csak akkor szűntetheti meg az utolsó munkában töltött nappal, ha közös megegyezés a megszűntetés módja? Hogyan kerülhető el törvényesen, hogy a fenti esetben még 30 napig járulékokat és bért kelljen fizetni a dolgozó után, ha nem hajlandó a felmondási idejét ledolgozni?

Munkaviszony-megszüntetés gyet után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnék tájékoztatást. Egyéni vállalkozó 2013. 03. 24-én örökösi jogon kiváltotta vállalkozói igazolványát. Az elhunytnak voltak alkalmazottai, akiket munkajogi jogutódlással átvett a vállalkozó. A dolgozók között egy személy az átvétel időpontjában gyesen volt, majd 2014. 09. 19-étől fizetés nélküli szabadságot igényelt a gyermeknevelési támogatás időszakára. 2015. 08. 10-én írásban ez a személy felmondott. Az elhunytnál ez a személy 1998. 12. 01-től volt alkalmazott, örökös egyéni vállalkozónál 2013. 03. 23-ától áll munkaviszonyban. Az elhunytnál 2004. 08. hónaptól nem dolgozott a munkavállaló, táppénz miatt, majd 2005. 03. 06-ától terhességi gyermekágyi segélyre ment. Ezt követően 2007. 09. 29-én, majd 2008. 09. 17-én is szült. 2004. évben (mikor táppénzre ment) nem vett ki szabadságot. Kérdésem, hogy most az örökös egyéni vállalkozónak mit kell a dolgozónak fizetnie? (Örökösnél a munkavállaló nem dolgozott, munkabérben sosem részesült). Mennyi időre járó szabadságot kell fizetni? Mennyi a felmondási idő? Rövidíti-e a felmondási időt a gyermekekkel otthon töltött idő? Kell-e végkielégítést fizetni? (Munkavállaló mondott fel.) Szíves válaszukat köszönöm!

Munkaszerződés-módosítás Kérdés

Egy dolgozót 2003-tól határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztattunk, majd határozatlan idejűre módosítottuk. A kérdésem, hogy a határozatlan idejű munkaszerződést határozott idejűre lehet módosítani? Ha igen, akkor a határozott idő lejártával a 2003-tól számítandó felmondási időre és végkielégítésre jogosult a dolgozó? Köszönöm szépen.

Jogviszony vége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalónak 07.31-én mondanak fel, a felmondási idő vége 08. 30-a (vasárnap). A munkavállaló egész felmondási idő alatt fel van mentve a munkavégzés alól, tehát 31-én megkapja a papírokat és az elszámolást. Lehet 08.30-ával megszüntetni a jogviszonyt (vasárnap)? Szerintem igen, mivel a felmondási idő 30 nap, amely naptári napraot jelöl, csak a jogviszonyának a vége az. A jogászunk szerint nem lehet, szerinte az csak a következő munkanapon 31-én (hétfőn) lehetséges. Ez abból is fontos lenne, mert az még plusz 1 nap, amire bér járna. Erre hivatkozik (Mtv . 25. §): (5) A határidő az utolsó napjának végén jár le. A határidő az általános munkarend szerinti következő munkanap végén jár le, ha az utolsó nap az általános munkarend szerint heti pihenő- vagy munkaszüneti nap. Szerintem nem , mivel a Mtv. 30 naptári napot ír, s annak lejártakor szűnik meg a jogviszony, függetlenül attól, hogy munkaszüneti nap vagy ünnepnap. Nem határidőről van szó! Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha egy kft.-nél 18 éve dolgozó munkavállalónak közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyát, mennyi a felmondási idő? Az Mt. 69. § e) pontjában 30+30 napot ír, ez azt jelenti, hogy ennyit kell, vagy elegendő a 30 nap is? Köszönöm válaszát. Bognárné Erika

Munkaviszony vége Kérdés

Közoktatási tevékenységet végző iskola tevékenységét a fenntartó alapítvány megszüntette. A kormányhivatal törölte a nyilvántartásból az iskolát 2015. január 20. napján (jogutód nélkül megszűnt). Kérdésem, hogy ebben az esetben a január 20-án még alkalmazásban lévő munkavállalóknak mely nap lesz a jogviszony végének dátuma, és ebben az esetben hogyan kell a felmondási időt és a végkielégítést elszámolni, van-e még erre jogosultsága a dolgozónak? Kötelezhető-e még január 20-a után munkavégzésre a dolgozó? Kivel, és milyen jogviszonyban fog állni január 20-a után a dolgozó?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close