hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel: végkielégítés és felmondási idő

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
2

Munkáltatóként sokan próbálják a költségeiket minimalizálni, ami jelen helyzetben érthető, azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a mostani, sok munkáltató számára nehéz gazdasági helyzet sem indok arra, hogy a munkavállalók nem jogosultak végkielégítésre, felmondási időre munkáltatói felmondás esetén.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 64. paragrafusának (1) bekezdése rendelkezik arról, milyen módon lehet a munkaviszonyt megszüntetni. Ennek értelmében a munkaviszony megszüntethető közös megegyezéssel, felmondással és azonnali hatályú felmondással. Mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak joga van felmondással megszüntetni a munkaviszonyt a legtöbb esetben, azonban a jogszabály 65. paragrafusának (3) bekezdése megfogalmaz néhány kikötést, amely esetekben munkáltatói felmondással a munkaviszony nem szüntethető meg (mint várandósság, szülési szabadság, gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése, de legfeljebb annak megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt).

A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy sok munkáltató közös megegyezéssel próbálja megszüntetni a munkavállaló munkaviszonyát. Ahogy a megnevezésben is szerepel, ehhez mindkét fél beleegyezése szükséges, tehát ha a munkavállaló a közös megegyezésben foglaltakkal nem ért egyet, akkor semmiképpen sem kötelezhető rá, hogy aláírja.

A közös megegyezésben a munkaviszony megszüntetését nem kell indokolni, s a munkavállalónak csak az abban foglaltakat kell kifizetni, ami sok esetben kevesebb, mint ami munkáltatói felmondás esetén megilletné a dolgozót. Ami nincs benne a közös megegyezésben, azt később nem lehet számon kérni a munkáltatón, lévén, hogy mindkét fél közösen megegyezve aláírta a kétoldalú megállapodást. Munkavállalóként tehát arra érdemes figyelni, hogy mit tartalmaz a közös megegyezés, amelyet a munkáltató előterjeszt.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti a felmondási időre, valamint a végkielégítésre vonatkozó munkajogi szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Olvasónk!

Köszönjük jelzését, módosítottuk a cikk címét.

Üdvözlettel: az Adózóna szerkesztősége

reiterer

Tisztelt Adózóna!

Nem első eset, hogy szakmailag kifogásolható, amitaz írásukban megjelentetnek, volt, hogy ennek írásban hangot is adtam.
A mai cikkük címe: Felmondás közös megegyezéssel: tudja meg, mennyi a végkielégítés és a felmondási idő!

Tudom, ez a Kormány részéről is hibásan hangzott el, de aki a szakmát magyarázza, nem tévedhet ekkorát. Vagy felmondás, vagy közös megegyezés. A két munkaviszony megszüntető módozat nem keverendő, és főleg nem összemosandó.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close