101 találat a(z) felmondási idő cimkére

Azonnali hatályú felmondás, felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonnali hatályú munkavállalói felmondás esetén jár-e 30 napos felmondási idő a munkáltatónak? Az Mt. 78. § (3): A munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén a munkáltató köteles a 70. § (3) bekezdésében és a 77. §-ában foglaltakat megfelelően alkalmazni. Ez esetben a felmondási időre járó távolléti díjat is köteles megtéríteni a munkáltató? Üdv. Kisfaludyné

Nyugdíjas dolgozó felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjas dolgozónkat határozatlan idejű szerződéssel foglalkoztattuk. A belépés dátuma 2013. 09. 02. Munkaviszonyát felmondással szeretné megszüntetni 2017. 05. 31. napjával. Kérdésem: a 35 napos felmondási idő jár részére, vagy dolgoznia kell 2017. 05. 31-éig? Köszönöm segítségüket. Tisztelettel: F. E.

Örökzöld munkáltatói kérdés: jár-e szabadság a felmondási időre? Cikk

A munkavállalók szerint a munkaviszony teljes időtartama, így a felmondási idő is munkában töltött időnek minősül, így arra az időre is jár nekik szabadság. A munkáltatók ezzel szemben sok esetben úgy vélik, hogy a felmondási idővel, illetve a munkavégzés alóli felmentéssel a szabadságra jogosító időtartam megszűnik. Az alábbiakban ebben a vitában igyekszünk helyre tenni a dolgokat.

Végkielégítés és felmondási idő számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a végkielégítés és a felmondási időre jutó "bér" kiszámítására. Adott egy dolgozó, aki már 7 éve a cégnél van. Március utolsó napján közli a munkáltató a "rendes" felmondást. A felmondási idő alatt a munkájára nem tartunk igényt. A munkavállaló havibéres, amely elmúlt 6 hónapban nem változott, pótlékok nincsenek, a foglalkoztatás 6 órás. A felmondási idő és a végkielégítés meghatározása során az osztószám a márciusban érvényes 22 munkanap (132 óra) lesz? A két havi végkielégítést és a felmondási időre jutó távolléti díjat is ezzel az osztószámmal kell meghatározni? Az utolsó munkanapon ki is kell fizetni a márciusi bérrel együtt? A végkielégítés két havi összeg (mely a márciusi bér duplája lesz)? Az igazi kérdés számomra a felmondási időre jutó távolléti díj. A felmondási idő 45 nap, az erre jutó bér a március 31-étől számított 45 nap alatt a munkanapok száma szorozva az egy napi távolléti díjjal? Köszönöm

Felmondási idő munkáltató rendes felmondás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozónak 13 év után munkáltatói rendes felmondással megszűnt a munkaviszonya. Az erről szóló értesítés tartalmazza, hogy 3 havi végkielégítés illeti meg, illetve 55 nap felmondási idő, aminek fele alól felmentik, a másik felének ledolgozására kötelezik. A dolgozó kérte, hogy először a 28 nap felmentett időt szeretné letölteni, majd utána a 27 napot. Ezt a felmondás tartalmazza is. A munkavállaló hamar talált munkát, illetve egyéb okokból sem szeretné majd a felmondási idő második felét ledolgozni. A felmondási idő letöltésétől kizárt, hogy eltekintene közös megállapodás alapján. Az interneten talált leírás alapján: "A munkáltató rendes felmondása esetén, ha a munkavállaló a felmondási idő alatt munkaviszonyának megszüntetését a munkavégzés alóli felmentése előtti időpontra kéri, a munkáltató köteles a munkaviszonyt a munkavállaló által megjelölt időpontban megszüntetni. A felmondási időből még hátralévő időre a munkavállaló munkabért nem kap." Egy másik picit másképp fogalmaz: „A felmondási időt a felek közös megegyezéssel, utólag megrövidíthetik. Ha ezt a munkavállaló kéri (munkáltató rendes felmondás esetén), a munkáltató köteles a munkaviszonyt a kért korábbi időpontban megszüntetni. A „kieső” időre ilyenkor nem jár járandóság.” Igaz ez? Ha igen, melyik jogszabályban találom meg? Ha kéri a felmondási idő alatti munkaviszony megszűntetést, akkor a végkielégítés kifizetését ez nem veszélyezteti? Segítő válaszát előre is köszönöm.

Munkaidőkeret felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közalkalmazott munkaviszonya jelenlegi foglalkoztatójánál 2017. 02. 28-án (áthelyezéssel) megszűnik. A munkáltató a februári beosztást úgy készítette el (12 havi munkaidőkeretet alkalmaznak), hogy a ledolgozandó órák száma kevesebb az – időarányos – kötelező munkaóránál (január 31-éig megegyezett a ledolgozott és a kötelező órák száma). Kérdésem, hogy ebben az esetben a "mínusz" órákra köteles-e állásidőre járó bért fizetni a munkáltató, vagy köteles-e úgy elkészíteni a beosztást, hogy a jelenlegi foglalkoztatónál töltött utolsó napon a ledolgozott munkaórák száma megegyezzen az időarányos kötelező munkaórák számával. Válaszát előre is köszönöm!

Így adható ki a szabadság felmondási idő alatt Cikk

Ki dönt a felmondási idő alatt kiadható, kiadandó szabadságról? Vannak-e korlátok? Lényegében ezekről érdeklődött olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Felmondási idő alatt szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak a munkáltató felmondott. 2016. évre nem adták ki neki a törvényesen járó szabadságát. A munkavállaló azt szeretné, hogy a még ki nem adott szabadságát (a 2017. évi időarányosat is) igénybe vegye, és a munkaviszonya a felmondási idő lejárta, plusz a szabadságos napok száma alapján szűnjön meg, tehát nem a felmondási idő végével. Jogos a munkavállaló kérése, hiszen ez a munkáltatónak többletköltséget nem jelent? Válaszukat megköszönöm, Szűcs Irén

Munkavállaló azonnali távozása Kérdés

Munkaügyi vitába keveredett az ügyfelem és a munkavállalója. A munkavállalónak nem tetszett, hogy figyelmeztették a feladatára, vagy helyreigazították a munkavégzésével kapcsolatban. Sajnos elképzelhető, hogy a stílussal volt némi probléma, de ezt el lehetett volna rendezni. A vita elmérgesedett. A vége az lett, hogy a munkavállaló felállt, és azonnal ott hagyta a munkahelyét, szóbeli felmondást tett. Azóta nem jelent meg. A munkáltatónak most sajnos két emberrel kevesebb van, mert bonyolítja a helyzetet, hogy a munkavállaló házastársa is ott dolgozott, a hallottak alapján ő is felállt a munkájától. A munkáltató ugyan nem akarta volna felmenteni őket a felmondási idő letöltése alól, de hát nem jelentek meg, és így nem tud ellene mit tenni, megszünteti a munkaviszonyukat. Mi ennek a szabályos kezelése, jár-e nekik a szabadság megváltás? Vonhatok-e tőlük kártérítésként amiért nem töltötték le a felmondási időt, mennyit? Mit kell írnom a kilépő papírjukra a munkaviszony megszüntetésének indokaként? A törvényben inkább a munkáltató felmondásával foglalkoznak többet, pedig rengeteg ilyennel lehet találkozni. Eddig sikerült normálisan megoldani, de most még a pénzen is vitatkoznak, hogy mi jár,nem jár. Előre is köszönöm a választ.

Munkavállaló azonnali hatályú felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló azonnali hatályú felmondást nyújtott be munkáltatójának, amit a munkáltató el is fogadott. A munkavállaló a felmondás átadásának napjától számított 5. munkanapon kéri a járandóságainak kifizetését. Ebben az esetben felmondási időt kell fizetni? És, ha igen, akkor hány napot? Várom mielőbbi válaszát, mert nagyon sürgős! Nagyon köszönöm!

Végkielégítés, felmondási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak megszűnik a munkaviszonya. 2016.12.03-án kezdődik a felmondási ideje, ami 45 nap, és 2017. január 16-án ér véget, egyben ez a munkaviszony megszűnésének a dátuma is. Kéthavi végkielégítésre is jogosult. 2016. évi bruttó bére 139 ezer forint. 2017-től a garantált bérminimum 161 ezer forint. A munkáltató a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót. A járandóságát még 2016-ban kell kifizetnünk. Kérdésem az lenne, hogy a felmondási idő 2017-re eső részét, valamint a szabadságmegváltást és a végkielégítést a 2017 évi bérrel kell kifizetni? Várom mielőbbi válaszát és köszönöm!

Munkáltatói felmondás: amikor hibás, mégis jogszerű Cikk

A munkaügyi perek legnagyobb részét a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben kezdeményezett eljárások alkotják, melyek keretében a munkavállalók a munkáltatói felmondások jogszerűségét vitatják. Az alábbiakban azon jogszabálysértéseket, illetve jogkövetkezményeiket mutatjuk be, melyek nem okozzák a felmondás jogellenességét.

Munkaviszony megszűnése Kérdés

Az alkalmazott felmondott. A munkáltató és az alkalmazott megegyezett 90 napos felmondási időben. Ezt milyen módon kell bizonylatolni? A munkaszerződése határozatlan időre szól. Mire kell még figyelni? Válaszukat köszönjük.

Végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk órabére 815 forint. Amennyiben a munkáltató felmondással a mai napon megszünteti a munkavállaló jogviszonyát, hogyan alakul a távolléti díj számítása a végkielégítés szempontjából (17 év folyamatos munkaviszony), és mennyi végkielégítésre jogosult, illetve mikor kell neki kifizetni? Jelen esetben a felmondási idő 30+30 nap. Megteheti-e a munkáltató, hogy eltekint a felmondási időtől? Ilyenkor meg kell-e fizetni a munkavállaló részére a felmondási időre járó távolléti díjat? Végkielégítés az én számításom szerint: 815*8*22 munkanap (szeptember hónap)*4= bruttó 573 760 forint. Jól számoltam-e? Köszönöm válaszát.

Munkavállalói rendes felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk dolgozója munkavállalói rendes felmondással akarja megszüntetni a munkaviszonyát. Kérte a felmondási idő teljes idejére a munkavégzés alóli felmentését. Ha a munkáltató ezt elfogadja, akkor a munkaviszony megszűnésének napja a felmondási idő utolsó napja vagy a felmondás napja? Ez a felmondás a Mt. szerint még munkavállalói rendes felmondásnak minősül, vagy esetleg már közös megegyezés?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ekho alkalmazása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egyszemélyes kft. minimális járulék fizetés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kisadózó kórházi orvos magánrendelése 2021-től

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close