hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kinek előnyös a törvényben előírtnál hosszabb felmondási idő?

  • adozona.hu

A munka törvénykönyvében rögzítettnél hosszabb felmondási időben szeretne megegyezni munkavállalójával a munkáltató. Köthető ilyen munkaszerződés? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cég a munka törvénykönyvében (Mt.) rögzített 15 napos felmondási idő helyett 30 napos felmondási időben állapodna meg a munkavállalójával. Az Mt. 222. § (2) bekezdés b) pontja szerint kollektív szerződés esetén a 15 napos felmondási időtől a munkavállaló javára eltérhet. Érdeklődni szeretnék, hogy a munkavállaló javának minősül-e az, hogy ha a munkáltató felemeli a felmondási idejét 30 napra? Egyik oldalról jó a munkavállalónak, mert ha a munkáltató mond fel mint kölcsönbe adó cég, ekkor több felmondási időre jár pénz, illetve munka jut még neki. Másrészről valóban neki hátrányos, ha a munkavállaló akar felmondani, akkor több felmondási időt kell ledolgoznia. Tehát az a kérdés, hogy mi a munkavállaló érdeke: ha ő számol le, akkor hátrányos lehet, de ha leszámoltatják, akkor viszont előnyös?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nézzük, mit mond a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) a kérdésről:

220. § (1) A 66. § (2) bekezdése alkalmazásában a kölcsönbeadó működésével összefüggő oknak minősül a kikölcsönzés megszűnése.

(2)A felmondási idő tizenöt nap.

222. § (1) A felek megállapodása vagy kollektív szerződés

a) a 214–216. §-aiban,

b) a 217. § (1) bekezdésében,

c) a 218. § (1)–(2) és (4) bekezdés a) és b) pontjaiban

foglaltaktól nem térhet el.

(2) Kollektív szerződés

a) a 218. § (3) bekezdésében,

b) a 220. § (2)–(3) bekezdéseiben,

c) a 219. § (2) bekezdés a) és b) pontjaiban

foglaltaktól csak a munkavállaló javára térhet el.

A fentiekből látható, hogy a felek eltérhetnek a fenti rendelkezéstől, kollektív szerződés pedig csak a munkavállaló javára. A törvény nem definiálja, hogy mi minősül kedvező eltérésnek, az is vita tárgya, hogy mit mivel lehet kompenzálni. Lehet-e a szabadságot csökkenteni és ezért például a munkavállaló távollétét átlagkeresettel számolni távolléti díj helyett (vagy számára több szabadságot biztosítani).

Jelen esetben az a lényeg, hogy a felmondási idő változtatása mint előny (vagy legalábbis nem hátrány) mellett lehet érvelni. Nem gondolom, hogy munkaügyi bíróság előtt ez vesztes érvelés lenne. A munkaviszony célja (rendeltetése) alapvetően a munkavállaló munkájának megőrzése és nem az, hogy minél egyszerűbben szüntethesse meg a munkaviszonyát.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close