35 találat a(z) erdő cimkére

Erdő többlethasználati megállapodás Kérdés

Uniós iránymutatás az erdők védelméhez és helyreállításához Cikk

Átfogó iránymutatást fogadott el az Európai Bizottság a Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében, ezzel igyekszik támogatni a világnépesség mintegy egynegyedének a megélhetését, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit – közölte Frans Timmermans az Európai Bizottság (EB) első alelnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Kitermelt fa értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában álló erdőt a tulajdonosának X évente ritkítani, "egyelni" kell, nem tudom a pontos megnevezést. Az erdész megjelöli, kivágja őket. A kivágott fát pedig, hogy ne korhadjon, rothadjon el, értékesíteni szeretné. Valószínű, hogy több részletben, nincs aki egyben elviszi. Kisebb, nagyobb tételekben, ahogy vevő van rá. Szomszéd, cég, bárki lehet. Ő magánszemély, és nincs adószáma, sem őstermelői igazolványa. Az a kérdésem, hogy ebben a formában megteheti-e, illetve kell-e őstermelői igazolvány, vagy adószám hozzá? Adózást tekintve, amennyiben nem kell, arra a válaszra jutottam magamtól, hogy ingóság értékesítése, költség elszámolható, és a nyereség lesz jövedelem, azaz adóköteles. Szja-, illetve szocho-vonzata lesz Kérem, hogy igazítson el, amennyiben rossz feltételezésre jutottam. Köszönettel. Lengyel Krisztina

Az egész országra kiterjesztették a tűzgyújtási korlátozásokat Cikk

Az elmúlt időszak átlagosnál melegebb időjárása miatt már februárban elkezdődött a tavaszi erdőtűz szezon. Az elmúlt egy hétben a keleti országrészben már életbe lépett a tűzgyújtási tilalom, emellett azonban az ország nyugati felében is indokolttá vált a tilalom elrendelése. 2019. március 6-ától az ország teljes területén érvényesek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások! A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Bírságolható az engedély nélküli agancsgyűjtés Cikk

Csak engedéllyel gyűjthető a hullott agancs! – figyelmeztet az Országos Magyar Vadászati Védegylet. A gímbikák többsége februárban és márciusban veti le fejdíszét, ami ezekben a hetekben szinte vonzza az agancsgyűjtőket az erdőkbe.

Erdőtulajdonosnak fa kiadása természetben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy milyen adózással adhatja ki egy kezelői joggal rendelkező bt. az erdő tulajdonosainak a kivágott fát természetben? Áfás számlával kell eladnia, vagy természetbeni juttatásként kell elszámolnia? Válaszukat előre is köszönöm.

Átgondolják a magánerdő-gazdálkodókat érintő jogszabályokat Cikk

Még ebben a kormányzati ciklusban szeretnék végiggondolni azokat a jogszabályváltozásokat, amelyek a magánerdő-gazdálkodók tevékenységét segítenék – mondta az Agrárminisztérium földügyekért felelős államtitkára pénteken Egerváron.

Családi gazdaság Kérdés

Adott egy 4 tagú családi gazdaság, melyben csak a vezető rendelkezik őstermelői igazolvánnyal (nem közös) és ő kért adószámot, kompenzációs felár mellett alanyi adómentességet választott. Értékesítéseit a vevők kompenzációs felár alkalmazása mellett felvásárlási jegyen bizonylatolták. Az eddig befolyt összeg 4 millió forint kompenzációs felárral együtt. Értékesíteni szeretne (adóalanynak) saját tulajdonú erdőjéből lábon álló fát, melyről számlát kell az értékesítéshez kibocsátania, vevője nem alkalmaz felvásárlási jegyet. Az szja-törvény szerint fog adózni, mivel az erdőgazdálkodó az őstermelői is, ezért választhatja ezen adózási módot, a bevétel egyenlő arányban osztódik a családi gazdaság tagjai között. A lábon álló fa értéke 10 millió forint lesz, mely a 8 millió forint adómentes határ összegét egy számlában túllépi. A számlát hogyan kell kibocsátania, 10 millió Ft + 27% áfa, vagy 10 millió Ft adómentesen? Az ügylet utáni termékek értékesítéseit továbbra is kompenzációs felár alkalmazásával kívánja megoldani (kb. 5 millió Ft) a felvásárlók felé (2 millió euró alatt marad). Megteheti-e vagy áfás számlát kell a fa értékesítését követően kibocsátania?

Fakitermelés kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ajándékként kaptam több hektár erdőt. Az erdőgazdálkodási törvény szerint az erdőben most ki kell vágnom a fákat, majd telepítenem is kell új facsemetéket. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen formában – vállalkozási formában – történjen meg ez, hogy jól járjak és szabályos is legyen az elszámolásom? Az erdőtörvény előírásainak szakmailag megfelelek, erdőgazdálkodó vagyok. Több elképzelésem van, ezek a következők: 1.) Mivel magánszemélyként kaptam az erdőt, úgy gondolom, hogy magánszemélyként értékesíthetem akár a lábon álló erdőt, akár a kivágott fát, nem kell adóbevallást tennem, mivel egyszeri és nem üzletszerű tevékenységről van szó. Ebben az esetben egyéb nem önálló tevékenységként adózhatok, de az a kérdésem, hogy ez mindkét esetben (lábon álló erdő vagy fa) ingó értékesítésnek számít, vagy hogy kell adóznom utána, mi számolható el a bevétellel szemben, mint szerzési érték? És milyen adókat kell megfizetni? 2.) Ha egy kft.-t alapítok erre, akkor magánszemélyként az erdő használata jogszerűen a kft.-hez kerül, így történik meg a kivágás és majd a hasznosítás és a telepítés. Ekkor a faértékesítési bevétellel szemben a kivágási költség mellett megjelenik a telepítési költség A kettős számvitelben időbeli elhatárolással megoldható, hogy a bevétellel szemben megjelenhessenek az elszámolható költségek is, hiszen a bevétel 25 százalékát vissza kell forgatni telepítési kiadásként. És ekkor a tao-törvény szerint történik az elszámolás. Ez utóbbi szerintem számomra a kedvezőbb. Köszönöm.

Illetékmentesség, családi gazdálkodó Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben kérem a segítségüket: családi gazdálkodó egy erdőt vett. Ezáltal illetékmentességet kapott, feltétel, hogy ő legyen a földhasználó. Ha az erdőt átadja a férjének szívességi használatként, ezáltal elveszti-e az illetékmenetességet? Nagyon köszönöm a válaszukat.Üdv Éva

Új tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe Cikk

Új, az eddiginél rugalmasabb tűzgyújtási tilalmi rendszer lépett életbe hazánkban. A módosított struktúrának köszönhetően gyorsabbá vált a tilalom elrendelése és visszavonása, ezáltal a rendszer hatékonyabban reflektál az időjárás, illetve azzal összefüggésben az erdőtűzkockázat idő- és térbeli változásaira. A tilalom pedig csak a valóban indokolt ideig marad érvényben – közölte a Nébih.

A Natura 2000 kompenzációs támogatás adójogi megítélése Cikk

A májusi adóbevallási határidő közeledtével egyre több kérdés merül fel a NATURA 2000 kompenzációs támogatás adójogi megítélésével kapcsolatosan, mivel annak igénylésére őstermelői és egyéni vállalkozói tevékenység keretén kívül is mód van.

Erdőnek minősülő föld használati jogosultságának átengedése Kérdés

2017. január 1. előtt TULAJDONOSI MEGÁLLAPODÁS alapján közös tulajdonú erdőket egy személy – nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó – használatába adtak. Az erdőgazdálkodó által a szerződés tárgyát képező ingatlanon – erdőnek minősülő földterületen – keletkező hasznot (bevételek és költségek különbözetét) az erdőgazdálkodó a tulajdonosok részére, tulajdoni hányaduk arányában kifizeti. Kérdésünk, hogy az új jogszabálynak (szja-törvény 1. számú melléklet 9.8 pontja) megfelelően az erdőgazdálkodó által a tulajdonosok részére, tulajdoni hányaduk arányában kifizetett összeg adómentes jövedelemként figyelembe vehető-e? Kérdés továbbá, hogy a tulajdonos erdőgazdálkodó hogyan adózik a saját tulajdoni hányadának megfelelő ki nem fizetett, így általa megszerzett jövedelem után? Amennyiben az új jogszabályi előírásoknak a fenti, eddigi gyakorlat nem felel meg, mi a teendő például megállapodás módosítása, kiegészítése vagy valami egyéb? Más eset, amikor az erdőtulajdonosok több mint tíz éve egy külső személyt – nem tulajdonos – megbízási szerződéssel bíznak meg az erdőgazdálkodási tevékenységgel. A megbízott erdőgazdálkodó értékesíti a kitermelt fát, és a megállapodásuknak megfelelően a bevétel egy részét kifizeti a tulajdonosok részére. Kérdésünk itt is ugyanaz: hogyan adóznak a tulajdonosok, esetleg mi a teendő, hogy a megszerzett bevétel, jövedelem a módosított jogszabálynak megfelelően adómentes jövedelem lehessen?

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő erdő, rét, legelő és szántó művelési ágú ingatlant vásárolt. Az a kérdés, hogy ezt költségként elszámolhatja-e 2017-ben? Agrárkamarai tagsággal rendelkezik, földművesként bejelentkezett a földhivatalban. Köszönettel Baloghné

Jó hír az erdőgazdálkodóknak Cikk

Újra lehet iparifa-ültetvények létrehozására pályázni – közölte Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (Megosz) által szervezett országos találkozó sajtótájékoztatóján szombaton, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close