109 találat a(z) elhatárolás cimkére

Elhatárolás vagy nem elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évek óta így év végén probléma a számlák pontos könyvelése. Ha egy számlán szereplő dátumok mind 2016. éviek, és a számla beltartalma 2015. évi, akkor erre van-e egzakt könyvelési kritérium vagy könyvelhetem választásom szerint 2015. évben és 2016. évben is? Vagy csak 2016-ra könyvelhetem, és elhatárolom a beltartalmát? Az áfát természetesen 2016-ra teszem. De ha 2015-re könyvelem a számlát, akkor a szállító hamis, hiszen még nem tartozom ezzel a tétellel. 2015-ben ebben az esetben a nem számlázott szállítóra kell tenni? Hogyan helyes a könyvelés?

Eva után tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely 2016-ban taoalany, 2015. december 31-éig azonban evaalany volt. Tavaly nyáron szerződést kötött, jutalék fejében értékesítési tevékenységet végez. Az elszámolási időszak július 1-jétől január 31-éig tart, most január végén kell a számlát kiállítania. Tételezzük fel, hogy minden hónap után 100 000 forint + áfa illeti meg, tehát összességében 700 000 forint + áfa lesz a szolgáltatás ellenértéke. Mekkora összeget kell ezek alapján elhatárolni a 2015-ös évre? Mekkora összeg után kell neki evát fizetni? Mekkora lesz az áfa-fizetési kötelezettsége? Köszönöm a segítséget! Vágner Emília

Mikrogazdálkodó év végi számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 12. 08-ai számlakeltezéssel, 2016. 01. 01. teljesítési dátummal és fizetési határidővel kaptunk egy biztosítási számlát, amely a 2016. I. negyedévet öleli fel. A mikrogazdálkodóknál nincs elhatárolás ilyen esetben, ezért bizonytalanodtam el, hogy egyáltalán ezt könyvelni kell-e 2015-ben...Szerintem igen, hisz a számla dátuma a fontos, nem annak tartalma...vagy rosszul gondolom? Ebben az esetben az nem jelent problémát sem a taoban, sem a beszámolóban, hogy a számla dátumon kívül minden 2016-os és én mégis 2015-ösként számolok vele...

Szerződés alapján 5 éves időtartamra kapott támogatás Kérdés

Ügyfelem vendéglátással foglalkozik. Sörgyártól kapott szerződés alapján támogatást, amely 5 évre szól. Ennek elszámolása hogyan történhet, elhatárolható-e évenként, és milyen adóvonzatai vannak?

Egyezség alapján elengedett kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bíróságon egyezséget kötött a bérleti díjról úgy, hogy 50 százalék elengedett követelésről született határozat. A "... 2008.október 1. napjától kezdődően a bérleti díjat 50 százalékkal csökkentik" (részlet a határozatból). Ez az összeg 16 020 000 forint. Kérdés: elengedett kötelezettség bevételként könyvelendő? Van arra lehetőség, hogy elhatárolnánk, és nem ebben az évben kellene az egész összeget bevételként könyvelni, hiszen költségként is 7 év alatt számoltuk el a bérleti díjat? Hogyan hat ez a társaságiadó-alapra? Üdvözlettel Ildikó

Elhatárolás szükségessége Kérdés

Az általunk könyvelt parkolóház bevételeinél felmerült az elhatárolás kérdése. A parkolóházban bérleteket heti, 10 napos, havi, negyedéves, éves változatban lehet vásárolni. Adott esetben ezek kedvezményekkel együtt járnak, így nem egységes áron, hanem a számla szerinti összegben kerülnek elszámolásra. Kérdésünk az elhatárolásra vonatkozik, mely szerint kell-e ebben az esetben is egyenként év végén minden egyes bérletre vonatkozóan az időarányosan jutó összeget elhatárolni, vagy miután az összeg összességében elhanyagolható, viszont nagyon magas adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra, lehet-e az adott évi eredményben elszámolni a számlán szereplő teljesítéssel egyidejűleg? Köszönöm válaszukat előre is.

Veszteségelhatárolás közlése Kérdés

A társasági adóbevallás csökkentő tételeinél nem lett feltüntetve az "a"oszlopban a későbiekben elszámolható veszteség összege. Probléma-e ez a későbbi évek érvényesítésekor, vagy egy helyesbítő bevallást célszerű beküldeni?

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérnék egy összefoglalót, hogy mikor nem tanácsos a mikrogazdálkodói beszámolót választani? Vannak-e tevékenységi körök, ahol nem javasolt, vagy devizás forgalmazásnál például lehet-e ugyanúgy az MNB-átlagárfolyammal számolni, mint az egyszerűsitett esetén? A mikrogazdálkodói beszámoló bevezetésekor voltak ugyan előadások, de ott csak szó szerint a törvény szövege hangzott el, de értelmezés nem. Ilyen például az elhatárolás kérdése is (mit kell, és mit nem kell elhatárolni a mikrogazdálkodói könyvelés esetén). Használható egy korábbi számlatükör is, vagy kötelező a mikrogazdálkodói számlatükörre áttérni, ami munkaigényes feladat, és nem egyszerűsíti a könyvelők munkáját? És 3 évig nem lehet visszatérni, ez komoly hátrány, ha nem látunk a jövőbe. Ha hitelt szeretne később felvenni a cég, elfogadja a bank a mikrogazdálkodói mérleget? Előre is köszönöm válaszukat. Ha van valamilyen részletes kidolgozott anyag ezzel kapcsolatban, szívesen fogadom.

Későn érkezett szja 1 százalékának elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk 2014-ben jogosult lett a 2013. évi szja-bevallások során felajánlott egyszázalékos adóösszegekre, azonban technikai problémák miatt ez az összeg (körülbelül 20 000 forint) csak 2014-ben érkezett meg az egyesület bankszámlájára. Kettős könyvvitelt vezetünk. Jól gondolom-e, hogy elhatárolással már 2014-ben is szerepeltetni kell ezt a bevételt? Előre is köszönöm.

Kft. által nyújtott kölcsön Kérdés

2013-ban egy kft. kölcsönt nyújtott a tagjának. A 2013. évi beszámolójában nem lett elhatárolva a 2013. évi kölcsön után járó kamat. A kamatot a visszafizetéskor fizeti ki egyösszegben az adós. Ilyenkor mi a teendő? A 2013. évet hogyan tudjuk rendezni?

Pénztárgépelőleg Kérdés

Ügyfelünk 2014. januárjában előleg jogcímen az online pénztárgép teljes összegét kifizette az Alt Cash Kft.-nek 118 ezer forint összegben. Az ismert okok miatt az ügylet nem teljesült, a NAV a kifizetett előleg összegéből 109 ezer forintot visszatérített az ügyfélnek, továbbá 50 ezer forintot az új forgalmazó felé átutalt. Ügyfelünk ezáltal 159 ezer forint támogatást kapott. Az új forgalmazótól megrendelt pénztárgép áfa nélküli bekerülési ára viszont csak 127 ezer forint volt. Kérdésem: hogyan kell a 159 ezer forint (50 ezer+118 ezer forint) támogatást elszámolni ebben az esetben, amikor a bekerülési érték alacsonyabb, mint a támogatás összege? A teljes támogatási összeget el kell határolni? Milyen arányban kell feloldani az elhatárolást ebben a speciális esetben?

Ismételt érintésvédelmi felülvizsgálat ktgének elhatárolása Kérdés

Tisztelt Adószakértők! Cégünknél 3 évente végzik el villamos berendezések, villámvédelmi berendezések érintésvédelmi vizsgálatát, melyről hivatalos dokumentációt csatolnak. A dokumentáció tartalma szerint a következő időszakos felülvizsgálat 3 év múlva esedékes. Kell-e az idén felmerült érintésvédelem vizsgálati díját 3 évre elosztva elhatárolásként szerepeltetni, vagy a teljes költség könyvelhető 2015-re. Esetleg szükséges-e jövőbeni kötelezettségre céltartalékot képezni? Köszönöm válaszukat előre is! Üdvözlettel: Zsuzsanna

Sportrendezvény díjának elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság sportrendezvényre szóló bérletet vásárolt a munkavállalójának 2014-ben, melyet megfelelően dokumentálva át is adott neki. Ezen bérlet 2014 szeptemberétől 2015. június végéig tartó időszakot tartalmaz. A bérlet elszámolása személyi jellegű kifizetésként történt. Kérdésem: az évek között áthúzódó bérleti időszak miatt a 2015. évi részt a bérlet árából el kell-e év végén határolni, vagy mivel az a társaságnál „végleges vagyonvesztés”, teljes egészében a tárgyév eredményét terheli? Segítségüket előre is köszönöm.

Felszámolás beszámolókészítés Kérdés

A felszámolást megelőző – tevékenységet lezáró – beszámoló készítéséhez szeretnék tanácsot kérni. A 225/2000. (XII.19.) Kormányrendelet kimondja, hogy a tevékenységet lezáró beszámoló mérlege időbeli elhatárolást – a halasztott bevételnek a számviteli törvény 45. §-a alapján elhatárolt, és még meg nem szüntetett elhatárolás összege kivételével – nem tartalmazhat. Kérdésem: hogyan kell könyvelni a záró beszámolóban követelésként kimutatott kölcsönök után a beszámoló fordulónapja utáni időszakban befolyt, a tevékenység időszakára járó kamat összegét?

Mikrogazdálkodói számlatükör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményük szerint abban az esetben, ha mikrogazdálkodói beszámolót készítettünk, de a számlatükrünk nem felel meg teljes egészében a rendeletben leírtaknak, akkor mulasztási bírsággal leszünk sújthatók, vagy például az elhatárolások hiánya miatt, adóhiánnyal és az ezzel járó egyéb szankciókkal?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close