hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megítélt, de nem folyósított bértámogatás kimutatása

  • adozona.hu

Hogyan kell kimutatni a koronavírus-járvány miatt megítélt, de a mérleg készítéséig még nem (vagy csak részben) átutalt bértámogatásokat? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A cégek nagy része igényelt bértámogatást, 6+3, illetve az 50 százalék ágazati támogatást. Ezekről még 2020-ban megszületett a határozat, de a kiutalások nagyon késve érkeznek meg. El kell-e határolni a támogatások összegét? Ha igen, milyen összegben? Például: 2020. 07. hóban megítéltek (határozat született) 1200 ezer forintról. Mérlegkészítésig azonban nem jött be csak 500 ezer forint. Vagy a határozat 1115 ezer forintról szól. Mérlegkészítésig megjött 600 ezer, de nem is a teljes összeget fogják utalni, mert közben a vészhelyzet miatt nem kell a cégnek szochót fizetnie. Az 50 százalékos bértámogatást először 11. hóra hirdették meg, ez meg is érkezett még decemberben. Majd még további két hónapra kitolták a támogatás igénylési lehetőségét. Itt már nem születtek határozatok, a kiutalások nem érkeztek meg mérlegkészítésig. Itt el kell határolni a 12. hónapra igényelt támogatást?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számviteli törvény (Szt.) 77. § (2) d) pontja értelmében egyéb bevételként kell a költségek (a ráfordítások) ellentételezésére – visszafizetési kötelezettség nélkül – belföldi vagy külföldi gazdálkodótól, illetve természetes személytől, valamint államközi szerződés vagy egyéb szerződés alapján külföldi szervezettől kapott támogatás, juttatás összegét, ha az a tárgyévhez vagy a tárgyévet megelőző üzleti év(ek)hez kapcsolódik és azt a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg rendezték.
Az egyéb bevételkénti elszámolásnak nem feltétele a mérlegkészítés időpontjáig történő pénzügyi rendezés, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik, illetve a d) pontban foglalt támogatás esetén, ha a támogatási szerződés alapján a mérlegkészítés időpontjáig a támogatással való elszámolás megtörtént.
A 77.§ (3) b) pont alapján az egyéb bevételek között kell kimutatni a költségek (a ráfordítások) ellentételezésére - visszafizetési kötelezettség nélkül - az adóhatóságtól, jogszabály által meghatározott szervezettől megkapott, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - igényelt (járó) támogatás, juttatás összegét.

Az Szt. 33. § (7) bekezdése alapján 2019. január 1-jétől aktív időbeli elhatárolásként lehet kimutatni a 77. § (2) bekezdés d) pontja és (3) bekezdés b) pontja szerinti, jogszabályi előíráson, szerződésen, megállapodáson alapuló támogatások várható, még el nem számolt összegét az egyéb bevételekkel szemben, amennyiben a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy teljesíteni fogja a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket és valószínű, hogy a támogatást meg fogja kapni. Az aktív időbeli elhatárolást a kapott támogatás 77. § (2) bekezdés d) pontja és (3) bekezdés b) pontja szerinti elszámolásakor, illetve a támogatás meghiúsulásakor kell megszüntetni.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

A fentiek értelmében tehát a szerződésen vagy jogszabályi előíráson alapuló költségek, ráfordítások ellentételezésére kapott támogatások esetén a várható, még pénzügyileg el nem számolt összeget az egyéb bevételekkel szemben ki lehet mutatni, ha a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy teljesíteni fogja a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket és valószínű, hogy a támogatást meg fogja kapni.

Arra vonatkozóan nincs a törvényben rendelkezés, hogy milyen formában kell bizonyítani a fentieket, de a már elbírált, elfogadott támogatási kérelmek határozatai véleményem szerint elegendőek ezek alátámasztására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close