hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megítélt, de nem folyósított bértámogatás kimutatása

  • adozona.hu

Hogyan kell kimutatni a koronavírus-járvány miatt megítélt, de a mérleg készítéséig még nem (vagy csak részben) átutalt bértámogatásokat? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A cégek nagy része igényelt bértámogatást, 6+3, illetve az 50 százalék ágazati támogatást. Ezekről még 2020-ban megszületett a határozat, de a kiutalások nagyon késve érkeznek meg. El kell-e határolni a támogatások összegét? Ha igen, milyen összegben? Például: 2020. 07. hóban megítéltek (határozat született) 1200 ezer forintról. Mérlegkészítésig azonban nem jött be csak 500 ezer forint. Vagy a határozat 1115 ezer forintról szól. Mérlegkészítésig megjött 600 ezer, de nem is a teljes összeget fogják utalni, mert közben a vészhelyzet miatt nem kell a cégnek szochót fizetnie. Az 50 százalékos bértámogatást először 11. hóra hirdették meg, ez meg is érkezett még decemberben. Majd még további két hónapra kitolták a támogatás igénylési lehetőségét. Itt már nem születtek határozatok, a kiutalások nem érkeztek meg mérlegkészítésig. Itt el kell határolni a 12. hónapra igényelt támogatást?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számviteli törvény (Szt.) 77. § (2) d) pontja értelmében egyéb bevételként kell a költségek (a ráfordítások) ellentételezésére – visszafizetési kötelezettség nélkül – belföldi vagy külföldi gazdálkodótól, illetve természetes személytől, valamint államközi szerződés vagy egyéb szerződés alapján külföldi szervezettől kapott támogatás, juttatás összegét, ha az a tárgyévhez vagy a tárgyévet megelőző üzleti év(ek)hez kapcsolódik és azt a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg rendezték.
Az egyéb bevételkénti elszámolásnak nem feltétele a mérlegkészítés időpontjáig történő pénzügyi rendezés, ha külön jogszabály eltérően rendelkezik, illetve a d) pontban foglalt támogatás esetén, ha a támogatási szerződés alapján a mérlegkészítés időpontjáig a támogatással való elszámolás megtörtént.
A 77.§ (3) b) pont alapján az egyéb bevételek között kell kimutatni a költségek (a ráfordítások) ellentételezésére - visszafizetési kötelezettség nélkül - az adóhatóságtól, jogszabály által meghatározott szervezettől megkapott, illetve az üzleti évhez kapcsolódóan a mérlegkészítés időpontjáig - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően - igényelt (járó) támogatás, juttatás összegét.

Az Szt. 33. § (7) bekezdése alapján 2019. január 1-jétől aktív időbeli elhatárolásként lehet kimutatni a 77. § (2) bekezdés d) pontja és (3) bekezdés b) pontja szerinti, jogszabályi előíráson, szerződésen, megállapodáson alapuló támogatások várható, még el nem számolt összegét az egyéb bevételekkel szemben, amennyiben a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy teljesíteni fogja a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket és valószínű, hogy a támogatást meg fogja kapni. Az aktív időbeli elhatárolást a kapott támogatás 77. § (2) bekezdés d) pontja és (3) bekezdés b) pontja szerinti elszámolásakor, illetve a támogatás meghiúsulásakor kell megszüntetni.

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Pénzügyi és számviteli zárás" című kiadványunkat!
A könyvviteli zárlat minden évben – akár többször – ismétlődő feladat, mégis mindig kihívás elé állítja a szakembereket. Kiadványunk végigveszi a főbb könyvvizsgálói szempontokat és szabályokat, arra pedig külön is kitér, hogy pontosan miként is kell a könyvvizsgálati kötelezettséget megállapítani. Kidolgozott esettanulmányokkal, rengeteg számítási példával nyújt segítséget a könyvviteli zárlat feladatainak sikeres végrehajtásához.

A fentiek értelmében tehát a szerződésen vagy jogszabályi előíráson alapuló költségek, ráfordítások ellentételezésére kapott támogatások esetén a várható, még pénzügyileg el nem számolt összeget az egyéb bevételekkel szemben ki lehet mutatni, ha a vállalkozó bizonyítani tudja, hogy teljesíteni fogja a támogatáshoz kapcsolódó feltételeket és valószínű, hogy a támogatást meg fogja kapni.

Arra vonatkozóan nincs a törvényben rendelkezés, hogy milyen formában kell bizonyítani a fentieket, de a már elbírált, elfogadott támogatási kérelmek határozatai véleményem szerint elegendőek ezek alátámasztására.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őcsg-tag járuléka

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalék utáni szochómentesség

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ápolási díj melletti munka

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close