79 találat a(z) egészségbiztosítás cimkére

Így köthet megállapodást társadalombiztosítási ellátásokra Cikk

Kik és hogyan köthetnek nyugellátásra, vagy egészségügyi szolgáltatásra megállapodást, továbbá milyen ellátásokat kaphatnak a megállapodást megkötő személyek illetve a kedvezményezettek?

Német beltag járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását: egy bt. német állampolgárságú beltagja rokkantnyugdíjas Németországban. Jövedelmet nem vesz ki a bt.-ből, nem is tartózkodik Magyarországon, itteni bejelentett lakcíme sincs. Kérdésünk, hogy fizetnie kell-e itt maga után a 7000 Ft összegű egészségbiztosítást? Korábbi állásfoglalás-kérésünknél azt a választ kaptuk, hogy fizetnie kell, most viszont végelszámolás alá kerül a vállalkozás, és mivel nem szeretnénk bírságot fizetni, így megerősítést szeretnénk kapni. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Jön az újabb adócsomag! Cikk

Az Országgyűlés a 2017. tavaszi ülésszakán a házelnökhöz benyújtott program szerint várhatóan 48 – köztük adózási és társadalombiztosítási – törvényről fog tárgyalni.

Egészségbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem angol állampolgár, rendelkezik magyar lakcímmel, belföldi illetőségű egyszemélyes kft. tagja tagi jogviszonyban, és ügyvezetője is egyben. Elmondása szerint egy egyszerű „az autók kötelező biztosításához hasonló” egészségbiztosítást köt egy angol biztosítónál, a saját nevére. Nincs kötvény, nincs visszavásárlási érték, havi díja nagyjából 105 ezer forint (tehát több, mint a minimálbér 30 százaléka), amit angol fontban egyenlít ki. Ez a díj tartalmazza az Angliában fizetendő adót. Azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy milyen feltételekkel fizetheti ezt a kft. számlájáról? Keletkezik-e adófizetési kötelezettsége Magyarországon? Ha igen, hány százalék? Milyen árfolyamon kell átváltani? Hogyan kell a '08-as bevallásban feltüntetni? Segítségét előre is köszönöm.

Munkáltató által fizetett egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató a munkavállalói, illetve azok családtagjai részére egészségbiztosítási szerződést kötött. Biztosítottak a a munkavállalók, illetve családtagjaik. A havonta fizetett összeg nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy a családtagok részére fizetett egészségbiztosítási díjakra az szja-törvény 1. számú melléklet 6.3 pontja szerinti adómentesség ugyanúgy fennáll? A társaságiadó-törvény szerint ezen összegek egyértelműen a nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

Nyugdíjjárulék Kérdés

2016. szeptembertől osztrák ügyvezetője van a cégünknek. Ausztriában fizeti az egészségbiztosítást és ragaszkodik is hozzá, ezért itt nem kap TAJ számot és nem vonunk tőle egészségbiztosítást. Mint ügyvezetőnek megbízási szerződése van. Szívesen fizetne a nyugdíjalapba és le is vonnánk tőle, de a jelenlegi bevalláson ezt nem tudjuk megtenni. Úgy gondoljuk, hogy szochót sem kell fizetni, hanem ehót.Tudnának segíteni abban, hogy helyesen járjunk el? Köszönettel:Welchnerné

Egészségbiztositás Kérdés

Angliában tanuló fiatalnak van Angliában biztosítási jogviszonya. Magyarországon szeretne háziorvosi ellátásban részesülni (nem csak sürgősségi ellátásában). Ehhez elegendő, ha fizeti a 7050 forintot? Hol és hogyan lehet ezt intézni? Köszönöm

Egészségbiztosítás munkaviszony nélkül Kérdés

A lányom külföldön folytatja a tanulmányait, ami nem számít hivatalos diákstátusznak, ezért én fizetem neki havonta itthon az egészségügyi szolgáltatás járulékát, havi 7050 forintot (munkaviszonya nincs). Jól értem, hogy ez augusztus 1-jétől havi 55500 forintra változik?

Főállású anya vállalkozásának ezeket kell fizetnie Cikk

Főállású anya egyéni vállalkozást indít. Mi után kell a járulékot fizetni, a vállalkozói kivétje után? Illetve ha katát választ, havi 25 000 forintot kell fizetnie? Olvasónk kérdésére dr.Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Külföldi egészségbiztosítás fenntartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy annak a magyar állampolgárnak, aki magyarországi állandó lakcímmel rendelkezik, de huzamosabb ideje Németországban tartózkodik, és munkát végez, hogyan lehetne megtartani a külföldi biztosítását, ha itthon vállal munkát? Jelenleg Németországban munkanélküli segélyen van, illetve gyógykezelés alatt áll. A következő hetekben egy német anyavállalat a magyarországi leánycégnél szeretné őt foglalkoztatni huzamosabb ideig, de felülvizsgálatokra vissza kell járnia Németországba. Ha itthon lenne biztosított, a németországi felülvizsgálatok megilletnék őt ingyenesen? Vagy a német anyacégnél kellene foglalkoztatni, és ide kiküldeni? Melyik esetben, hol keletkezne, és milyen adó- és járulékkötelezettsége, és kinek? Előre is köszönöm szíves válaszát!

Kifizetőhelyek, biztosítottak! Egészségbiztosítási változások itt Cikk

Gyermekápolási táppénz, passzív jogon járó egészségügyi szolgáltatás, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, táppénz, baleseti táppénz igénylése, egészségbiztosító ellenőrzése – többek között ezeken a területeken változtak május 5-ével a jogszabályok.

Adómentesen adható egészségbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott cég szeretne a munkaviszonyban foglalkoztatott ügyvezetőjére egészségbiztosítást kötni egy olyan szolgáltatónál, amely csak olyan cégekkel szerződik, ahol a munkavállalók létszáma meghaladja a 10 főt, de adott cégnél ez a feltétel nem teljesül. Lehetőségük van azonban, hogy egy közvetítő cégen keresztül mégis meg tudják kötni itt az egészségbiztosítást, a közvetítő cég számlázna az adott cégnek. Ez esetben is adómentes juttatásnak minősül ez az egészségbiztosítás, ha egyébként az értékhatára megfelel a törvényi előírásoknak?

Távmunka és társadalombiztosítás külföldről Kérdés

Ügyfelem családja külföldre (Egyesült Arab Emírségek) költözik. Ügyfelem azonban korábbi, hazai munkahelyével teljes munkaidős távmunkára vonatkozó szerződést kötne, mert a tevékenységét teljes mértékben ellátja külföldi fizikai helyről. Kérdések: 1. Neki is le kell adnia az állandó lakcímét? 2. Hazai egészségügyi és nyugdíjbiztosítása megmarad-e? 3. A hazai munkáltató szempontjából ugyanúgy tb- és egyéb adó köteles, mint egy hazai munkavállaló? 4. Ha egyéb, külföldön szerzett jövedelmei is vannak, akkor a magyar adóbevallását el kell készítse? 5. Adóilletőség szempontjából hova tartozik?

Biztosítás Kérdés

Ügyfelem időnként megbízással foglakoztat egy koreai illetőségű zenészt, aki úgynevezett Fulbright ösztöndíjjal tartózkodik Magyarországon. Semmilyen általunk értelmezhető egészségbiztosítása nincs, csak AAJ-t tudtunk neki kérni. (Az ösztöndíját kezelő iroda szerint erre nincs is szüksége.) A neki kifizetett jelentős összegű – minden más esetben biztosítási kötelezettséggel járó – megbízási díjat milyen egyéni és kifizetői közteher terheli? Köszönöm, CsK

Autokereskedés export-import Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft.-t átvenne egy ismerősöm, és új tevékenységgel, export-import autókereskedéssel szeretne foglalkozni az unión belül. Az ügyvezető egyedüli tagként, egy másik uniós országban dolgozik rendszeresen, és ezért ott van egészségbiztosítása. Kell-e Magyarországon kötelező tb-t fizetnie? Milyen bevallási vagy igazolási kötelezettsége van? Erre a tevékenységre melyik áfaszabályok vonatkoznak, fizetnie kell-e illetéket? Van-e esetleg szüksége valamilyen engedélyre az autóbeszerzési tevékenységgel kapcsolatosan? A könyveléssel e témában nincs tapasztalatom sem a szükséges dokumentációt illetően, ezért szívesen fogadom a tájékoztatásukat. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs