hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változások az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapításában

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

A július 1-jén hatályba lépett új tb-törvény egyebek mellett módosította a nem nyugdíjas vállalkozók és a biztosított őstermelők minimális járulékalapját. Ez a változás kihatással van a vállalkozók, őstermelők egészségbiztosítási pénzbeli ellátására, azaz ezáltal változott a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, az örökbefogadói díj megállapítására vonatkozó szabályozás.

Az új Tbj. (azaz a 2019. évi CXXII. törvény) 2020. július 1-jétől módosította a nem nyugdíjas – azaz nem saját jogú nyugdíjas, és nem korhatárt betöltött özvegyi nyugdíjban részesülő – vállalkozók járulékfizetésének alsó határát. Az előző Tbj. (1997. évi LXXX. törvény) úgy rendelkezett, hogy a nem nyugdíjas egyéni, illetve társas vállalkozó járulékfizetésének alapja a következő:   

– 10 százalék nyugdíjjárulék esetén havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum;

– 8,5 százalék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék kapcsán havonta legalább a minimálbér illetve garantált bérminimum másfélszerese.

Tekintettel arra, hogy 2020. július 1-jétől már nincs külön 10 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulék, hanem egységesen 18,5 százalék társadalombiztosítási járulékot kell alkalmazni, így meg kellett határozni, hogy ennek az egységes járuléknak az alapja havonta legalább a minimálbér, illetve a garantált bérminimum vagy annak a másfélszerese legyen.

Az a döntés született, hogy a biztosított, nem nyugdíjas egyéni, illetve társas vállalkozó 18,5 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulékának az alapja egységesen havonta legalább a minimálbér, illetve szakképzettséget igénylő tevékenység esetén a garantált bérminimum lett.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen változást hoztak az említett módosítások a vállalkozók, illetve a biztosított őstermelők táppénzének, csecsemőgondozási díjának, gyermekgondozási díjának és örökbefogadói díjának megállapításában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close