hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kik és mikor kötelesek megtéríteni az egészségbiztosítási ellátás árát?

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Megtérítési eljárás keretében megfizetteti az egészségbiztosítási ellátásokat a kormányhivatal egészségbiztosítási szerve azzal, aki felelős a baleset bekövetkezésért vagy másik személy betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért, haláláért. Erre a visszafizetésre megtérítési eljárás keretében kerül sor. Cikkünkben mind a foglalkoztató, mind a természetes személy megtérítési kötelezettségeit ismertetjük.

Foglalkoztató megtérítési kötelezettsége

Az egészségbiztosítási törvény (azaz a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény) alapján a foglalkoztató köteles megtéríteni az üzemi baleset vagy a foglalkozási megbetegedések miatt felmerült egészségbiztosítási ellátást, ha a baleset vagy megbetegedés annak a következménye, hogy akár ő vagy akár a megbízottja az adott, kötelező munkavédelmi szabályokban foglaltaknak nem tett eleget, illetőleg ha ő vagy alkalmazottja/tagja a balesetet szándékosan idézte elő.

Ha például a foglalkoztató a munkavédelmi szabályokat nem tartotta be, és ennek következtében üzemi baleset érte az alkalmazottját, akkor az így bekövetkezett balesetből eredő ellátást – azaz a tb-támogatott egészségügyi szolgáltatás, valamint a gyógyuláshoz szükséges tb-támogatott gyógyszer, gyógyászati segédeszköz árát, a keresőképtelenség idejére járó táppénzt – a foglalkoztató köteles visszafizetni az egészségbiztosítónak.  

(Megjegyzés: Munkaerő-kölcsönzés esetén a fenti foglalkoztatónak számít az Mt.-ben meghatározott kölcsönvevő is.)

Magánszemély megtérítési kötelezettségei

Az egészségbiztosítási törvény alapján,  aki az egészségbiztosítási ellátásra jogosult betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért vagy haláláért felelős, köteles az emiatt nyújtott egészségbiztosítási ellátást megtéríteni.

Télen például gondot okozhat a nem kellőképpen letakarított járda, amelynek csúszásmentesítése a legtöbb esetben az ingatlan tulajdonosának kötelezettsége. Ha azonban ennek nem tesz eleget, és ezért valakit az ingatlan előtti járdán olyan baleset ér, melynek következtében egészségügyi ellátásra szorul, akkor meg kell téríteni az egészségügyi ellátása költségeit. Ugyanez vonatkozik azokra, akik póráz nélkül sétáltatják a kutyájukat, és az megtámad, megharap valakit, aki orvosi ellátásra szorul.

Ha viszont gépkocsival okoz valaki keresőképtelenséget vagy egészségkárosodást eredményező balesetet, az esetben nem indul vele szemben megtérítési eljárás, azaz nincs visszafizetési kötelezettsége, mivel a kötelező felelősségbiztosítás fedezi ezen ellátások árát is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen összeget kell megtéríteniük a károkozóknak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezmény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Koronavírus – ekho, állásidő

Széles Imre

tb-szakértő

Bt. helyi iparűzési adója

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close