143 találat a(z) bérlet cimkére

Emelt árú nyugdíjas villamosokat vet be a BKK Cikk

Vasárnap elindulnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV nosztalgiajáratai, elsőként a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között közlekedő 611-es pályaszámú favázas villamossal lehet majd utazni.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalók közigazgatási határon túlra történő utazása esetére vásárolt bérlet elszámolható-e a bérlet leadásával áfás számla hiányában? Köszönöm válaszát: Andrea

BKK: új módszerrel szűrnék ki a hamisított jegyeket és bérleteket Cikk

A hamisítás visszaszorítását célzó alkalmazást tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), ennek segítségével az ellenőrök könnyebben azonosítani tudják a jegyeket és a bérleteket – közölte a BKK szerdán az MTI-vel.

Kutyaiskola bizonylatolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem ÖVTJ 960909 kóddal kutyaiskolát kíván indítani. Utánaolvastam a szabályoknak, szeretném kérni, hogy erősítse meg, illetve helyesbítse állításaimat! – Tekintve, hogy az ellenérték 900 ezer forintnál nem magasabb, és a szolgáltatás igénybe vevője magánszemély, így kézi nyugtaadás alkalmazható. – Kedvezményes bérlet értékesítésekor a csökkentett értéket írja a számlára Arra vonatkozóan nem találtam választ, hogy ha többalkalmas bérletet vásárolnak, akkor az esetleg előlegnek minősülhet-e, hiszen a szolgáltatás teljesítésére a későbbiekben kerül sor. Köszönettel.

Ingatlan figyelési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi válaszhoz szeretnék még kérdést feltenni: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_12_Ingatlan_afa_vwa#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Mivel 2008.01.01. előtti a használatbavételi engedély itt a figyelési időszak 120 hónap? Ha jól tudom ekkor változott 120 hónapról 240 hónapra. A másik kérdésem az lenne, ha volt olyan időszak többször is, amikor az ingatlanban 6-8 hónapig nem volt bérlő, akkor mi a teendő? Visszasorolom készletre és nem számolok értékcsökkenést vagy hagyom tárgyi eszközön és továbbra is számolom az értékcsökkentést? Köszönöm szépen a válaszát!

Munkába járás, bérletköltség térítése, közigazgatási határok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy budaörsi székhelyű munkáltató és két budapesti lakóhelyű dolgozó, akik tömegközlekedéssel (busszal) járnak dolgozni. A dolgozók megveszik a havi BKK-bérletet, valamint megveszik a havi budaörsi bérletet, mert a budapesti bérlet csak az 1. budaörsi megállóig érvényes, nekik viszont még három megállót kell utazniuk a busszal Budaörsön belül (bár nem kell átszállniuk, mert ilyen a járat). Melyik bérlet minősül közigazgatási határon kívüli bérletnek? A dolgozó vagy a munkáltató szempontjából vizsgálandó a közigazgatási határon kívüliség? Ha a munkáltató a 39/2010. kormányrendeletben kötelezően írt 86 helyett 100 százalékot térít, melyik (a budapesti vagy a budaörsi) lesz szja-mentes, és melyik számít már adókötelesnek? Válaszukat előre is köszönöm!

Szerződés számviteli bizonylatként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik partnerünkkel – akivel társaságunknak huzamosabb ideje fennálló ingatlan bérleti szerződése van –, társaságunk a bérbevevő- megállapodást szeretnénk kötni, amelyben a partner konkrét szolgáltatáshoz nem kötött, utólagos számviteli engedményt nyújtana nyújtana társaságunknak (a hosszabb ideje fennálló bérleti jogviszonyra tekintettel). A számviteli engedmény 2016. és 2017. üzleti évet is érintené. Kérdéseink: - hogyan kell könyvelni a 2016. és 2017. üzleti évet is érintő, utólagosan kapott/ járó számviteli engedményt? - a kapott/járó számviteli engedmény elszámolásának bizonylataként elegendő a partnerrel kötött megállapodás, vagy szükség lenne külön számviteli bizonylatra is? - szükséges-e társasági adóra önellenőrzést végeznünk a 2016. üzleti évet érintő, társaságunknak járó számviteli engedmény elszámolása miatt? Köszönettel a válaszért!

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy belföldi kiküldetés tömegközlekedéssel történő utazási költségét elég, ha jeggyel igazolja a dolgozó, amit a kiküldetési útnyilvántartáshoz csatol, vagy számlát is kell hoznia a munkáltató nevére? Kérdésem az is, hogy a munkába járást is elég-e bérlettel, jeggyel igazolni vagy kell a számla? Az is érdekes, hogy kedvezményes jegyről, bérletről adnak-e számlát a cég nevére (úgy tudom, nem, mert a kedvezményt a személy veszi igénybe)? A december 10-étől bevezetendő kedvezményes e-jegyek elszámolhatók? Előre is köszönöm a válaszát.

Munkavállaló számára biztosított albérlet Kérdés

Tiszlelt Szakértő! Segítségét kérném a munkavállaló számára biztosított albérlettel kapcsolatosan: Több esetre szeretnék pontos tájékoztatást kérni: 1) A munkáltató bérel lakást társasházban. A bérbeadó számlát állít ki a bérleti díjról, valamint a rezsiköltséget továbbszámlázza. A lakásban 2 fő kerül elszállásolásra. Kérdés: béren kívüli juttatásnak minősül a juttatás, vagy a munkavállalók esetében jövedelem? Ha igen, akkor a bérleti díj +rezsi költség a számítás alapja? 2) Munkáltató több szobás ingatlant bérel. Bérbeadó nem kereskedelmi tevékenységet végez, hanem kizárólag bérbeadó tevékenységet. Az így biztosított szálláslehetőség a munkavállalók esetében adómentesen (munkásszállóként), jövedelemként vagy béren kívüli juttatásként adózik? 3) A munkáltató munkavállalók, vendégek részére kereskedelmi tevékenységet nyújtótól bérel szobát. Ebben az esetben természetbeni juttatásként adózik? Mindhárom kérdésemnél a munkavállalók megfelelnének az adómentes albérleti juttatásnak. A bérleti díjat és a hozzá kapcsolódó rezsiköltséget számvitelileg hogyan kell elszámolni? Áfalevonási joggal élhet-e a cég vagy sem? Várom mielőbbi válaszát!

Családi gazdaság kamat-elszámolása Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem első részének a lényege arra irányult volna, hogy a kamat teljes egészében elszámolható-e a családi gazdálkodónak költségként, annak ellenére, hogy a vásárolt földterület csak 50 százalékát használja a gazdaság, mivel a másik 50 százalék bérbe van adva és magánszemélyként bevétel? Köszönettel

Gigászi adókedvezményt kapnak a sportvállalkozások Cikk

A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkentéséről, valamint a sportolók számára juttatott jövedelmet terhelő, munkáltató által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) eltörléséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el a kormánypárti képviselők.

Ingatlan üzembe helyezésének dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a megnövekedett gyártás miatt bérbe vette a szomszédban lévő gyártócsarnok egy részét. 2017. február 7-én kelt adásvételi szerződésben megvásároltuk az említett csarnokot. A fizetés 4 ütemben volt a szerződésben, a csarnok birtokbavételével arányosan. Társaságunk a beruházásra hitelt vett fel számlavezető bankjától. A hitelszerződés egyik kritériuma volt a jelzálogjog-bejegyzés. Az eladó elcsúszott a kiköltözéssel, a banknak már kellett a jelzálog, így megállapodtunk az eladóval, hogy bejegyezhetjük tulajdonjogunkat. A földhivatal 2017.02.13-ai dátummal jegyezte be cégünket mint tulajdonost. A tényleges átadás 2017 októberében történt meg, addig mi fizettük a használt terület után a bérleti díjat. Közben már elkezdtük a mi igényeinknek megfelelően átalakítani a csarnokot (elektromos vezetékelés a gépeinknek, takarítás). Kérdésem: mikor kell üzembehelyezni a csarnokot? Meddig beruházás és mikortól felújítás? A takarítás, amennyiben az üzembehelyezés előtt történik meg, ráaktiválható-e? Köszönöm

Családi gazdálkodó földvásárlási hitelének kamata Kérdés

Családi gazdálkodó hitel igénybevételével termőföldet vásárolt, melynek 1/2 részén 15 évre szóló érvényes bérleti szerződés van, a másik 1/2 részét a gazdaság használja jogszerűen, földhasználattal. Kérdésem, a vásárolt földterület hitelének a kamatát 100 százalékban elszámolhatja-e költségként a családi gazdaság? A családi gazdálkodó (áfás családi gazdaság) számla kiállítására kötelezett-e fenti bérleti díj tekintetében?

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja szeretné a cég érdekében megtett utak költségét a bt.-vel megfizettetni. A bt.-nek autója nincs. A beltagnak autója nincs, illetve az anyukája nevén van a gépkocsi és ő az üzembentartó. Ebben az esetben írhat-e kiküldetést magának? Vagy az édesanya adja bérbe (például havi 10 ezer forintért az autót a lányának)? Akkor neki negyedévente a bérleti díj szabályai szerint (90 százalék után) 15 százalék szja-t kell fizetnie maga után? Vagy cégautóadót kellene bevallania és befizetnie negyedévente a tulajdonosnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Bérlet elszámolása kilépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalóinknak helyközi bérletet biztosítunk, amiről a cég nevére számla készül. A könyvelésben 100% költségként elszámoljuk 5512 főkönyvi számon. Ha egy dolgozónak hónap közben megszűnik a munkaviszonya, akkor kell-e arányosítani az elszámolt költséget és megtérítetni a még hátralevő időre a munkavállalóval a bérlet árát? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs