hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet jobban kihasználni az adómentes juttatási lehetőségeket

  • Kis Gábor okleveles könyvvizsgáló és adószakértő, Finacont Kft.

Az elmúlt időszakban a béren kívüli juttatások, illetve az egyes meghatározott juttatások adóterhelése folyamatosan csökkent, sőt, a veszélyhelyzetre tekintettel hozott intézkedések további, időszakos kedvezményeket is biztosítanak. Léteznek azonban a fent említetteken kívül még kedvezőbb juttatási lehetőségek is.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) számos adómentes juttatási lehetőséget tartalmaz. Ezek közé tartozik az 1. számú melléklet 8.28 pontja, amely a következőképpen rendelkezik a kifizető által adómentesen adható kulturális és sportrendezvényre szóló bérletekről:

a kifizető által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott  

a) a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet,

b) kulturális szolgáltatás igénybevételére (muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítására, színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadásra, közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás igénybevételére) szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj

az adóévben legfeljebb – az a) és b) pont szerinti juttatási körben külön-külön – a minimálbért meg nem haladó értékben, feltéve, hogy a belépőjegy, bérlet – a magánszemélynek ki nem osztott (nem juttatott) belépőjegyek, bérletek visszaváltása kivételével – nem visszaváltható, továbbá azzal, hogy nem adómentes az említett juttatásokra szóló utalvány.

Mint a fentiekből kiolvasható, nemcsak belépőjegy, hanem sport- és kulturális rendezvényre szóló bérlet is adható kifizető által magánszemélyeknek adómentesen. Az adómentesség magánszemélyenkénti felső határa a minimálbér összege.

Ugyanakkor a sport- és kulturális rendezvényekre szóló bérletek jelentős része meghatározott számú alkalomra (előadásra, rendezvényre) szól. Így az is előfordulhat, hogy a kifizető egy – nem névre szóló – meghatározott számú alkalomra belépést biztosító sport-, vagy kulturális rendezvényre szóló bérletet vásárol, mely bérlettel minden alkalommal másik munkavállaló magánszemély látogatja az adott rendezvényt. 

Kérdésként merülhet fel, hogy ha a kifizető nyilvántartást vezet arról, hogy az adott bérlettel látogatható egyes rendezvényeken/alkalmakon melyik munkavállaló vett részt, továbbá a kifizető bérlet esetén az egy alkalomra/rendezvényre jutó költséget úgy határozza meg, hogy a bérlet ellenértékét elosztja a bérlethez tartozó rendezvények/alkalmak számával, ezáltal minden egyes rendezvényre/alkalomra jutó költsége azonos, akkor az adómentesen adható juttatás felső határa – mivel a bérlet által biztosított rendezvényeken több magánszemély is részt vesz – a részt vevő magánszemélyenként a minimálbér összege-e?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben választ adunk a kérdésre, és arra is, hogy ha egy tíz alkalomra szóló bérlet rendezvényein tíz különböző munkavállaló vesz részt, akkor mely összeg tekinthető az adómentesen adható juttatás felső határának, a minimálbér összegét, vagy a minimálbér összegét a részt vevő magánszemélyek számával osztva kell-e figyelembe venni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31