361 találat a(z) béren kívüli juttatás cimkére

Egyéni vállalkozó – saját BKV-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó háziorvos kijár a betegekhez, de szemműtéte miatt BKV-bérletet venne. Elszámolhatja-e a bérletet költségként, ha igen, akkor kell-e fizetnie béren kívüli juttatás utáni szja-t és ehót? Válaszát előre is köszönöm!

Átlagkereset Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bíróság átlagkeresetet kér, pontos megfogalmazásban ez áll: összes keresete, járandósága. Mit kell ilyenkor közölni? Például a gépkocsi-költségtérítés, napidíj, vagy béren kívüli juttatás beleszámít-e a kereset, járandóság fogalmába? Köszönettel várom válaszát.

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy horgászegyesület az elnökét a saját tagjai közül választja, aki a választott tisztséget díjazás nélkül látja el. Adható-e cafetéria keretén belül bármilyen juttatás ilyen esetben, ha emellett 36 órás munkaviszonya is van?

Béren kívüli juttatás megváltása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy iskolaszövetkezet a saját alkalmazottai részére béren kívüli juttatást nyújt. Vannak, akik nem kérnek ebből a juttatásból és pénzbeli megváltást kérnek. Ebben az esetben milyen adó- és járulékteher áll fenn a munkavállaló (főállásban foglalkoztatott) és a munkáltató részéről? A másik kérdésem, hogy ha ilyen megváltást az iskolaszövetkezet munkájában közvetlenül résztvevő, nappali tagozatos aktív hallgató tagja kér, akkor ebben az esetben milyen adó- és járulékterhekkel kell számolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Sportutalvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adómentesen adható sporteseménybérlet munkáltató általi támogatásával kapcsolatosan szeretném kérdezni, hogy a munkáltató ezt csak utalvány formájában adhatja, vagy a cég nevére szóló számla alapján is elszámolhatja? Valamint, ha jól értelmezem az ezzel kapcsolatos írásokat, ezt nem a saját sportolásunkra költhetjük, mint például fitnesz vagy uszodabérlet, hanem sportmeccsekre, eseményekre, rendezvények bérletére: Köszönöm előre is válaszukat!

Béren kívüli juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság munkavállalóinak cafetériaszabályzata alapján biztosít béren kívüli juttatásokat (SZÉP-kártya, Erzsébet utalvány, önkéntes kölcsönös pénztári befizetés stb.) Néhány dolgozónál ezek a juttatások 2015 novemberében meghaladták a törvény által biztosított éves keretösszeget. A többletjuttatások utáni közterhet, az eho 27 és 14 százalék közötti különbözetét mely hónap kötelezettségeként kell bevallani, és megfizetni?

Erzsébet-utalvány eltérő mértékben? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás Erzsébet-utalványt szeretne adni, de munkakörönként/beosztásonként eltérő mértékben. Van-e adózási vagy munkajogi szabályozás arra, hogy „csoportonként” differenciálva kapják a dolgozók az utalványt? És van olyan dolgozó(k), aki semmiféle béren kívüli juttatást nem kap(nak). Továbbá szabályosan járunk-e el, ha olyan dolgozó, aki 4 órában van foglalkoztatva, ugyanabban a munkakörben, a 8 óráshoz viszonyítva csupán a fele utalványt kapja? Válaszát előre is köszönöm.

Nyelvi képzés, béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag szakfordítással és tolmácsolással foglalkozó cégem a dolgozók nyelvi továbbképzését házon belül kívánja megoldani. Német, angol nyelvtanárokkal köt szerződést a nyelvi órák megtartására, akik ezt leszámlázzák. Kérdésem: felmerül-e a béren kívüli juttatás valamennyi dolgozó kötelező továbbképzése tekintetében, kell-e adózni a felmerült költség után? Mindez a színvonalasabb és hatékonyabb munkavégzést biztosítja. Köszönettel: Oláhné

Betegségmegelőzésre védőital Kérdés

Tisztelt Szakértő! Óvodában a dolgozóknak betegségmegelőzés céljából szárított gyümölcsporból készült védőitalt adnának. A számla megnevezése: gyümölcsporok. Kérdésem, hogy ez adómentesen adható, vagy utána szja-, ehofizetési kötelezettség van? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás lakáshitel-törlesztéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áttanulmányoztam a vonatkozó szakirodalmat, de nem világos előttem, hogy a munkáltatónak milyen közterhet kell fizetnie az ilyen jellegű juttatás után? (A dolgozónál adómentes.) Továbbá kérdésem még, hogy az 5 millió forintos keretösszegen belül (illetve a lakás értékének a 30 százalékáig) van-e előírás, hogy évente, havonta stb. mennyi támogatást adhat a munkáltató?

Béren kívüli juttatások eltérő mértékben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ügyvezetője úgy döntött, hogy dolgozói részére eltérő mértékű étkezési utalványt biztosít. Belső szabályzattal nem rendelkezik a cég. Kérdéseim ezzel kapcsolatban az alábbiak: 1. Kivitelezhető-e, hogy az ügyvezető nem kap semmilyen béren felüli juttatást (alkalmazotti státusz, nem tulajdonos)? 2. Az ügyvezetőn kívüli dolgozók az szja-törvény 71. § bb) szerinti 8 000 forint/fő/hó juttatásban részesülnek, illetve eltérő mértékben kapnak ezen felül étkezési utalványt. Miután nincs belső szabályzat, elszámolható-e az szja-törvény 70. §-a szerinti egyes meghatározott juttatásnak, vagy ebben az esetben a magánszemély egyéb jövedelmének minősülne? Várom szives válaszukat.

Ezt is tudnia kell, ha éves bérletet ad dolgozójának Cikk

Kombinált helyi bérletet is lehet kedvezményesen adni a dolgozóknak, s mi a teendő, ha év közben kilép a munkavállaló? kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Lakástakarék-pénztár életpálya-levonás Kérdés

Egy kft. Fundamenta pénzügyi kiegészítő szolgáltatást végez. Minden hónapban a kapott jutalékból 50 ezer forint életpálya-levonás történik, amit a cég alkalmazottja 5 év után megkap. Kérdésem: a cégnek kell-e bármilyen adót ezután levonnia? Béren kívüli juttatásnak minősül-e?

Erzsébet-utalvány 8 ezer forint értékhatár felett Kérdés

Kérdésem: Az szja törvény 70. § (4) bekezdése szerint a 8 ezer forint értékhatárt meghaladóan a munkavállalóknak adott Erzsébet-utalványnál be kell-e tartani a 70. § (1a) szerinti szabályt: minden munkavállalónak azonos feltételekkel, illetve cafetériaszabályzatban meghatározott ismérvek alapján besorolva, és azon belül azonos mértékben adható-e ez a juttatás, vagy szabadon bármelyik dolgozónak bármennyi, az ismert adózási feltételek mellett (1,19-szeres összeg után 16 % szja, 27 % eho)? Ugyanez a kérdésem a csekély értékű ajándék vonatkozásában [70. § (5)]. Az itt meghatározott feltételek mellett, ha ezt a munkáltató adja a munkavállalójának, csak azonos mértékben adható, vagy ettől el lehet térni?

Ajándékutalvány áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy cég karácsony alkalmából ajándékutalványok készítését fontolgatja, amelyet a náluk elérhető áfamentes és áfás szolgáltatás árába is beszámíthat majd a megajándékozott, úgy milyen áfakulccsal köteles leszámlázni az utalvány értékesítését annak, aki ezt ajándékba szánja? Hiszen előre nem tudja, hogy milyen jellegű szolgáltatáshoz veszi majd igénybe az, aki valójában felhasználja a kártyát. Esetleg segít ezen az, ha kifejezetten megnevezésre kerül a kártyán, hogy milyen jellegű szolgáltatás érhető el az utalvánnyal (áfás vagy tárgyi mentes)? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close