hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minden, amit a céges ajándék adózásáról tudni kell

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Év végén különösen, de bármilyen ünnepi alkalommal okoz fejtörést a sikeres cégek vezetésének, hogyan kedveskedjenek munkatársaiknak, ügyfeleiknek lehetőleg adómentes, vagy kedvezményes adózású ajándékokkal. Ismertetjük az idevágó legfontosabb szabályokat.

Alapelv

A jól végzett munkáért, sikeres közreműködésért jutalomként adott ajándék adókötelezettségének megállapítására (eltérő törvényi rendelkezés hiányában) fő szabály, hogy az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő (adómentes) bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható [szja-törvény 1. § (10) bekezdés]. Ez azt jelent, hogy ha a cég a dolgozóknak, a tevékenységében közreműködőknek teljesítményüktől függően differenciált értékben ad nem pénzbeli juttatást (például SZÉP-kártya támogatást, Erzsébet-utalványt stb.), annak adókötelezettségét a juttatásban részesülő magánszemély és a cég között fennálló jogviszonyból származó jövedelemre vagy az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Ugyanakkor eltérő rendelkezés alapján adómentes lehet például a szociális szövetkezet tagja által a tagi munkavégzés, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként élelmiszer, a szociális szövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben adott juttatás, azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány értéke nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát. Szintén adómentes – összeghatártól függetlenül – a sportversenyen vagy sportvetélkedőn a teljesítmény elismeréseként nyert érem, serleg, trófea [szja-törvény 1. számú melléklet 4.24./a) pont; 8.17. pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ajándékozás adózásának szabályait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close