hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minden, amit a céges ajándék adózásáról tudni kell

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Év végén különösen, de bármilyen ünnepi alkalommal okoz fejtörést a sikeres cégek vezetésének, hogyan kedveskedjenek munkatársaiknak, ügyfeleiknek lehetőleg adómentes, vagy kedvezményes adózású ajándékokkal. Ismertetjük az idevágó legfontosabb szabályokat.

Alapelv

A jól végzett munkáért, sikeres közreműködésért jutalomként adott ajándék adókötelezettségének megállapítására (eltérő törvényi rendelkezés hiányában) fő szabály, hogy az adóalapba nem tartozó tételnek minősülő (adómentes) bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható [szja-törvény 1. § (10) bekezdés]. Ez azt jelent, hogy ha a cég a dolgozóknak, a tevékenységében közreműködőknek teljesítményüktől függően differenciált értékben ad nem pénzbeli juttatást (például SZÉP-kártya támogatást, Erzsébet-utalványt stb.), annak adókötelezettségét a juttatásban részesülő magánszemély és a cég között fennálló jogviszonyból származó jövedelemre vagy az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Ugyanakkor eltérő rendelkezés alapján adómentes lehet például a szociális szövetkezet tagja által a tagi munkavégzés, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagja által a személyes közreműködés ellenértékeként élelmiszer, a szociális szövetkezet és a közérdekű nyugdíjas szövetkezet tevékenységének eredményeként előállított javak vagy fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány formájában együttesen legfeljebb havonta a minimálbér összegét meg nem haladó értékben adott juttatás, azzal, hogy a fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány értéke nem haladhatja meg a minimálbér 25 százalékát. Szintén adómentes – összeghatártól függetlenül – a sportversenyen vagy sportvetélkedőn a teljesítmény elismeréseként nyert érem, serleg, trófea [szja-törvény 1. számú melléklet 4.24./a) pont; 8.17. pont].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az ajándékozás adózásának szabályait.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tandíj visszatérítésének adóvonzata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Import nem EU-s országból

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Innovációs járulék 2019.01.01-től

Pölöskei Pálné

adószakértő

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X