361 találat a(z) béren kívüli juttatás cimkére

Cafeteria: készpénznek vehetjük Cikk

Csütörtökön kerül az Országgyűlés elé a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos előterjesztés. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Időknek azt mondta: a magánszektorban évi 450 ezer, a közszférában 200 ezer forint lenne a kedvezményes közteherrel adható cafeteria felső határa – írja a hvg.hu.

MÁV-Start kártyával vásárolt jegyek térítése dolgozók részére Kérdés

Tisztelt Adózóna! "Spórolhat-e a munkáltató MÁV Start Bónusz kártya juttatásával? Itt a válasz" című cikkükhöz kapcsolódóan lenne egy kérdésem: Milyen mértékben téríthető a hazajáró vonatjegy a dolgozó részére, ha rendelkezik Start kártyával? Általános esetben 86 százalékot térítünk a dolgozóknak, akik nem rendelkeznek Start kártyával. A kártya 50 százalékos kedvezményt biztosít a jegy vásárlójának az eredeti jegy árából. Ez esetben a kedvezményes árú jegy teljes összegét, vagy annak csak a 86 százalékát téríthetjük adómentesen a dolgozó részére? Köszönettel: Balázsné Sz. Ágnes

Ajándék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkáltató nyugdíjba vonuló munkatársainak wellness hotelbe történő, 1 éjszakára szóló szállás igénybevételére jogosító ajándékot ad 29 900 forint/fő értékben. Milyen adó- és járulékkötelezettségek keletkeznek a munkáltatónál e juttatással összefüggésben? Köszönettel!

Csapatépítésről szóló számla Kérdés

Kedves Szakértő! Csapatépítésről szóló számla áfája visszaigényelhető-e? S nem kell-e utána természetbeni juttatás miatti járulékot fizetni esetleg (szabadidő egyfajta eltöltéséről van szó)? Étkezést nem tartalmaz a számla. Köszönöm.

Tanfolyam költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Anyagkönyvelő kollégánk részére angol nyelvtanfolyamot térít cégünk. Import számláink között nagyon sok angol nyelvű található. Ön szerint az előbbiek alapján mondhatjuk-e, hogy a képzés a munkavállaló munkaköréhez, munkájához kapcsolódik? Amennyiben nem, milyen adóvonzatai vannak a megtérített tanfolyamnak? Köszönöm válaszát!

Védőszemüveg Kérdés

Monitor előtti munkavégzéshez használt szemüveget hogyan kell számvitelileg elszámolni, kell-e adózni utána?

Hallókészülék dolgozónk részére Kérdés

Cégünknek van-e lehetősége saját dolgozó részére hallókészülék megvásárlására vagy annak kifizetésére, mivel halláskárosodása műtéttel nem javítható? Hallásromlása 2-3 éve jelentkezett, azóta folyamatosan romlik. A hallókészülék a napi munkájához (titkárnő) szükséges lenne. Milyen adót, illetve járulékot kell fizetnünk utána? Cégünknél jelenleg cafetéria nincs. Válaszukat köszönjük: Kisné Balla Erzsébet

"Lefogyasztható" jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szolgáltatásunkról jegyet állítunk ki ügyfeleinknek 3 ezer forint értékben. Új konstrukción törjük a fejünket. Szeretnénk olyan jegyet is értékesíteni, amely az általunk üzemeltetett büfében a jegy értékéig – melyet 5 500 forintért árusítanánk – "lefogyasztható" lenne. A kérdésem az lenne, hogy ez így – vagy bármely része – egyes meghatározott juttatásnak minősül-e, jár-e bármilyen járulékfizetési kötelezettséggel? Ha beváltják a büfében, kell-e regisztrálni valahogy, hogy mennyi értékben fogyasztottak? Ebben az esetben blokkot, nyugtát, számlát már nem kell kiadni, annak a jegy bevételezésével eleget tettünk? Válaszukat előre is köszönöm.

MÁV Start bónusz kártya adózása Kérdés

Adóköteles béren kívüli juttatásnak minősül-e a MÁV Start bónusz kártya 86 százalékos juttatása a munkáltató részéről? Milyen adóterhek terhelik a munkáltatót és a munkavállalót a juttatás után?

Melegétkeztetés dolgozóknak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem véleményüket. Cafetériaszabályzat alapján béren kívüli juttatásként (egyéb személyi jellegű juttatások között könyveljük, és analitikusan nyilvántartjuk) helyben meleg étkezést biztosítunk a dolgozóknak a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott béren kívüli juttatás engedélyezett, 12 500 forint/hó/fő értékhatárig. A havonta elfogyasztott ebédek értékét felszorozzuk 1,19-szeres értékre, mely után a 15 százalék személyi jövedelemadót, valamint 14 százalék egészségügyi hozzájárulást megfizetjük. Könyvvizsgálónk véleménye szerint helytelenül járunk el, mivel a dolgozók felé az étkezést általános forgalmi adóval növelten ki kellene számláznunk, az áfát be kellene vallani, és befizetni. Ezt követően a nettó érték 1,19-szerese után kellene a 15 százalék személyi jövedelemadót és a 14 százalék egészségügyi hozzájárulást megfizetni. Kérdésünk az lenne, hogy a cafetériaszabályzatban rögzített, helyben biztosított, a törvényi értékhatárnak megfelelő meleg étkeztetést valóban kellene-e általános forgalmi adóval növelten számlázni, az áfát bevallani, és megfizetni? Köszönettel: Szabó Anita

Foci Európa Bajnokság belépő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2016-os foci eb magyar vonatkozású meccseire szóló belépőjegy cég által történő vásárlása adó- és járulékmentes-e?

Cég által bérelt lakás adó-/közterhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cég által bérelt lakás esetén, amit a cégvezető és tulajdonos használ, amikor a cégnél tartózkodik, 1. az áfa levonható-e, 2. a cégnek keletkezik-e a bérlet után szja- és ehokötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Fehér Mária

Tanfolyam költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónkat tehergépkocsi-vezető munkakörben foglalkoztatjuk. A hatályos jogszabályok alapján, hogy tovább vezethesse a cég tehergépkocsiját, a „Gépjárművezetői képesítési igazolvány”, a GKI-vizsga megszerzése szükséges. Amennyiben cégünk kifizeti a tanfolyam díját (tanulmányi szerződést nem kívánunk kötni, nem iskolarendszerű a képzés), származik-e a magánszemélynek adóköteles bevétele ebből, illetve terheli-e a munkáltatót valamilyen adófizetési kötelezettség? Köszönöm válaszát!

Forgalomnövelésre adott válasz Kérdés

Tisztelt Sinka Júlia! Kérem válaszának kiegészítését, mert a díjban részesülők nem a kérdező, díjat biztosító társaságnak alkalmazottai, hanem üzleti partnerek. A díjak meghaladják a minimálbér 10 százalékát. Amiért kérdezem, hogy ez a verseny a munkavállalók teljesítményét díjazza, olyan formában, hogy a díjat természetben egy másik társaság biztosítja, ezért ez összevonandó jövedelem, és szocho-, illetve egyéni járulékfizetést von maga után. A kérdésem helyes megoldásában előre is köszönöm a segítségét és válaszát. Üdv: Bácsi Ferencné

Szemészeti vizsgálat és szemüvegkeret-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vezetősége támogatni szeretné a fizikai dolgozók esetében is a szemészeti vizsgálatot, illetve a szemüvegvásárlást, hasonlóan a képernyő előtti munkavégzést végzőkhöz. Kérdésem hogy milyen lehetőség van rá, és milyen adóvonzata lenne ennek? Az üzemorvossal egyeztetve a 45 év feletti munkavállalók részére biztosítanánk a szemészeti vizsgálatot, illetve 25-30 ezer forintos támogatást a szemüveg vásárlásához. Ez a cégnek is érdeke lenne, mert a dolgozók nagyon apró alkatrészekkel dolgoznak, fontos lenne, hogy jól lássák a termékeket, így minőségi problémákat is megelőzhetnénk ezzel. Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elmaradt vevői számlakészítés

Bunna Erika

adótanácsadó

Anglia, szolgáltatás igénybevétele, áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozás szünetelése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close