1722 találat a(z) alkotmánybíróság cimkére

Az Ab megsemmisítette a Kúria oktatási népszavazással kapcsolatos döntését Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Kúria döntését, amely a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) öt népszavazási kérdése közül kettőt hitelesített – közölte az MTI.

Alaptörvény-ellenes a végrehajtási törvény egyik rendelkezése Cikk

A 9/2023. AB határozat szerint a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 183. § (1) bekezdés második mondata alaptörvény-ellenes.

Alkotmánybírósági határozat az Mt. egyik pontjának alaptörvény-ellenességéről és alkalmazási tilalmáról Cikk

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 2022. december 31-ig hatályban volt 294. § (1) bekezdés g) pont gg) alpontja alaptörvény-ellenességének megállapításáról és megsemmisítéséről, valamint alkalmazási tilalmáról szóló 8/2023. AB határozatot a Magyar Közlöny 2023. évi 88. számában, június 20-án tették közzé.

Alaptörvény-ellenesnek minősített és megszüntetett az Ab egy helyi adókról szóló jogszabályi rendelkezést Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette Somogytúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 4/2015. (V. 6.) önkormányzati rendelete 5. §-át, az erről szóló határozat a Magyar Közlöny 2023. évi 83. számában olvasható.

Napi és heti pihenőidő: kiadható egy időben? Itt is változtak a szabályok Cikk

A 2022. december 31. napjáig hatályos szabályok szerint a készenlétet követően nem kellett pihenőidőt beosztani, ha a munkavállaló nem végzett munkát. Idéntől ezen rendelkezés akként került módosításra, hogy nem kell napi pihenőidőt beosztani, ha a munkáltató a munka befejezését közvetlenül követő napra munkaidőt nem oszt be, vagy rendkívüli munkaidőt nem rendel el. A változás a heti pihenőidőt is érinti.

Alkotmánybíróság: mulasztott az Országgyűlés Cikk

A 3/2023. Ab határozat megállapítja, hogy a jogalkotó az Alaptörvény VI. cikk (3) bekezdésével összefüggésben mulasztással idézett elő alaptörvény-ellenességet azáltal, hogy nem alkotta meg azokat a garanciális szabályokat, melyek lehetővé teszik az információszabadság érvényesülését a közfeladatot ellátó és közpénzzel gazdálkodó Magyar Export-Import Bank által kezelt, közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak minősülő banktitok megismerhetőségével kapcsolatban.

Közmeghallgatások: Alkotmánybírósághoz fordul az LMP Cikk

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul egy kormányrendelet miatt, amely az ellenzéki párt véleménye szerint ellehetetlenítené a közmeghallgatásokat – jelentette be Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese mai sajtótájékoztatóján.

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP az elbocsátott tanárok ügyében Cikk

Az Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP a polgári engedetlenségi megmozdulásuk miatt elbocsátott tanárok ügyében – jelentette be Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke pénteki online sajtótájékoztatóján, közölte az MTI.

Elutasította a horvát alkotmánybíróság Hernádi Zsolt panaszát Cikk

Kilenc hónappal azután, hogy a horvát alkotmánybíróság elutasította Ivo Sanader volt horvát kormányfő alkotmányjogi keresetét a Mol-INA-ügyben, a taláros testület most az ugyanabban a perben elítélt Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója panaszát is elvetette – közölte szerdán a HRT horvát közszolgálati televízió. A Mol Csoport az MTI-vel azt közölte: Horvátország ismét figyelmen kívül hagyott három független nemzetközi bírósági ítéletet, melyek szerint megalapozatlan a Hernádi Zsolt elleni eljárás.

Alaptörvény-ellenesnek minősített az Ab egy termőföldvásárlási ügyben hozott ítéletet Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Győri Törvényszék 2. Pf. 20.430/2020/10. számú ítéletét – írja az alkotmanybirosag.hu.

Az Alkotmánybíróság elutasította a katatörvény megsemmisítésére irányuló indítványt Cikk

Az Alkotmánybíróság elutasította a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény (új katatörvény) alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványt, olvasható az Alkotmánybíróság honlapján.

Alkotmánybírósághoz fordul a végrehajtási törvény miatt a Párbeszéd Cikk

Alaptörvény-ellenesnek tartja a végrehajtási törvény egyes szakaszait a Párbeszéd, ezért az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért – jelentette be Tordai Bence a párt társelnöke mai sajtótájékoztatóján.

Alkotmánybíróság: mulasztott az Országgyűlés az MTA-val szemben Cikk

Mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő az Országgyűlés, amikor nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat – döntött az Alkotmánybíróság.

Telekadó mértékének alaptörvény-ellenességéről és megsemmisítéséről döntött az Alkotmánybíróság Cikk

Az Alkotmánybíróság (Ab) 27/2022. határozatában alaptörvény-ellenesnek minősítette és megsemmisítette a Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének a telekadóról szóló 14/2014. (VI. 2.) önkormányzati rendeletének 2. §-át , továbbá megállapította, hogy e paragrafus a Győri Törvényszék előtt 8.K.700.477/2021/6. számon folyamatban volt ügyben nem alkalmazható.

Kúriai és törvényszéki ítéletet, versenyhivatali végzéseket semmisített meg az Alkotmánybíróság Cikk

Egy hat évvel ezelőtt kezdődött összefonódási ügyben döntött 24/2022. számú határozatában az Alkotmánybíróság. A döntés részletei a Magyar Közlöny 2022/173. számában olvashatók.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink