A nap kérdése: milyen terhekkel jár egy diák alkalmazása nyári munkára?

  • adozona.hu

Nyári diákmunka alkalmazása adó- és járulékfizetési szempontból előnyös lehet. Olvasónk is ezzel kapcsolatban fordult az Adózóna oldalához, Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolta meg a kérdéseket.

A kérdés részletesen így hangzik: polcrendszereket gyártó kft. vagyunk. Nyári munkára vennénk fel egy 15 éves diákot. Milyen szerződést kell vele kötnünk? A béréből milyen járulékot kell levonni? Utána mit kell fizetni, (szochót) szja-t nem kell? Vagy egyszerűsített foglalkoztatásban (alkalmi munka) alkalmaznánk. Napi ezer forint közterhet biztos kell utána fizetni. Kérdésünk: hogy éri meg ez mind a két félnek?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Adójogi szempontból az adó- és járulékkötelezettség attól függ, hogy határozott idejű munkaviszonyt, vagy megbízási jogviszonyt kötnek a diákkal.Szja-t a 25 év alatti fiatalok kedvezménye miatt jogosultsági hónaponként 433 700 forintig nem kell vonni. A foglalkoztatónak a jövedelemből 18,5 százalék járulékot kell levonni és 13 százalék szochót fizetni. Nem kell járulékot fizetni, ha a megbízási szerződés alapján kapott díj nem éri el a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összegének 30 százalékát, vagy naptári napokra annak 30-ad részét, azaz a napi 2000 forintot. Ilyen esetben is kell szochót fizetni.

Alkalmi munkavégzés adószempontból előnyös lehet, bár időben korlátozott. Ugyanakkor ezer, illetve július 1-jétől kétezer forint adóteher mellett alkalmazható.

Konkrét béradatok, illetve a foglalkoztatás idejének ismeretének hiányában csak valószínűsíthető, hogy az alkalmi munkavállalás a kedvezőbb.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs