217 találat a(z) alkalmazott cimkére

Katás egyéni vállalkozó milyen jogviszonyban foglalkoztathat? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az illető 2016. március 1. napjától szeretne egyéni vállalkozóvá válni. Fő tevékenységei az alábbiak: Épületburkoló-ipari munkák, épület-karbantartás, építőmesteri fenntartási munkák, gipszkartonszerelés. A kata szerinti adózást szeretné választani, a havi 50 ezer forintos tételes adó megfizetése által. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ő milyen formában tudna alkalmazni valakit maga mellé? Katásként/munkaviszonyban/egyszerűsített foglalkoztatás keretében? Vagy rajta kívül akár egy fő munkaviszonyos alkalmazottja és egy fő alkalmi munkása is lehet? Áfa tekintetében ő választhatja azt, hogy áfás legyen? Vagy csak alanyi adómentességet választhat? Megéri neki áfásnak lenni? Válaszát köszönöm!

Ők sumákolnak az alkalmazottak bejelentésével. Itt a lista! Cikk

Csaknem ötezer olyan adózó szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb (januári) listáján, amely a be nem jelentett alkalmazottak adatait tartalmazza.

Bt. kültag üzletvezetésre jogosult tag Kérdés

Bt. kültagja a cégkivonat szerint vezető tisztségviselő. A cégben heti 40 órás munkaviszonnyal alkalmazottként munkát végez. A cég tagjaként személyesen nem közreműködik. A múlt évben többször kért fizetés nélküli szabadságot a cégtől. Kérdés: üzletvezetői státusza miatt a fizetés nélküli szabadságos napokra meg kell-e fizetnie a minimál tb-t ? Mint üzletvezető nem kapott jövedelmet. A 08- as bevalláson 2 lapon kell szerepeltetni, egyszer mint alkalmazottat és egyszer mint főállású társas vállalkozót? Kérem válaszukat.

Elsumákolja munkáltatója a foglalkoztatottak bejelentését? Itt megnézheti! Cikk

Meghaladja az ötezret azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfrissebb – 2015. decemberi adatait tartalmazó – listája szerint be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak.

Kiküldetés belföldre: mi jár, mi adható, mi jön még rá? Cikk

Egyéni vállalkozó alkalmazottaival együtt gyakran dolgozik belföldi kiküldetésben. Kaphatnak-e napidíjat, kötelező-e adni, mennyi lesz a közteher? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Betéti társaság beltagja, mint katás ügyvezető Kérdés

Szeretném megtudni, hogy ha a bt. 2016. 01. 01-jével bejelentkezik a kata alá, akkor az ügyvezető beltagot a 16T201T űrlapon is be kell jelenteni, ha van neki 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor a bt. is csak 25 ezer forintot fizet havonta? Ha igen, akkor, amikor esetleg a bt. beltagjaként társas vállalkozó lesz, 50 ezer forintot fizet, de őt hány órára és milyen jogviszonnyal lehet foglalkoztatni (alkalmazott, társas vállalkozó vagy megbízás), és mennyi bért kell neki számfejteni? Mennyi a számfejtett bére minimum, ha csak 36 órás munkaviszony mellett végez tevékenységet, és a bt.-nek csak 25 ezer forint katát kell fizetnie?

Kata Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy bt., melynek beltagja nyugdíjas, és egy alkalmazott, aki 4 órás munkaviszonyban dolgozik. Szeretne bejelentkezni a kata hatálya alá. Pontosan milyen fizetési kötelezettségei lesznek?

Adómentes lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató által adható 5 millió forint adómentes lakástámogatással kapcsolatban kérdezem: adhatja-e ezt egy apa tulajdonában levő bt. a nála alkalmazottként dolgozó gyermekének?

Feketén dolgoztat a munkáltatója? Itt megtudhatja! Cikk

Összesen ötezer fölött van azoknak az adózóknak a száma, amelyek a NAV legfrissebb – szeptemberi – listája szerint be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak.

Szociális szövetkezet: kit foglalkoztathat, mennyi a közteher? Cikk

Olvasónk számos – foglalkoztatással és adózással – kapcsolatos kérdést tett fel az Adózónának. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Munkáltatója bejelenti alkalmazottait? Itt megnézheti! Cikk

Közzétette a be nem jelentett munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók júniusi listáját a NAV. A listán mintegy ötezer foglalkoztató szerepel.

Ügyvezető tagi jogviszonyban Kérdés

Ügyvezetö a társasági szerződésben az ügyvezetői feladatokat tagi jogviszonyban látja el, a munkáltatói jogokat is ő gyakorolja. Az előző könyvelés alkalmazottként kezelte, a járulékfizetése is az alapján történt. Nem tudom, ez jó-e így, most vettem át a könyvelést.

Nyitva tartás, munka május 1-jén Cikk

Olvasónk azt tudakolta, hogy virágárusító kiskereskedelmi üzletben a tulajdonoson kívül – nem családtag alkalmazott és egyszerűsített foglalkoztatott dolgozhat-e május 1-én. Kérdésére dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd munkajogász szakértőnk válaszolt.

Vasárnapi pótlék kültag munkaviszonya esetén Kérdés

Tisztelt szakértő! Konkrét esetre kérek segítséget. Egy trafikos bt.-nél a kültag munkaviszonyban alkalmazott. A vasárnapi munkavégzés tilalmi rendelet értelmében 1/4-ed részben tulajdonosként, mint alkalmazott dolgozhat vasárnap is. Kérdés, hogy neki jár-e vasárnapi pótlék, és ha igen, akkor mennyi (50, vagy 100 százalék)? Köszönöm.

Kereskedelmi egység nyitvatartás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni, hogy 2015. március 15-étől egy vidéki településen működő kiskereskedelmi egység hétfőtől-péntekig nyitva lehet 1/2 6-tól, úgy hogy a bt. beltagjai 2 fő, illetve az alkalmazottakból 2 fő lenne az egységben? Van erre lehetőség? Vagy csak akkor, ha a boltban a tulajdonosok vannak, vagy egyáltalán nincs lehetőség, és a 6-22-ig van lehetőségük a nyitva tartásra? A reggel munkába indulók, akik 6-ra járnak dolgozni, hétköznap, azok általában 1/2 6 után indulnak és vásárolnak be! Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs