217 találat a(z) alkalmazott cimkére

Ők bejelentetlenül foglalkoztatnak alkalmazottakat Cikk

Összesen 4544-en szerepelnek a NAV a bejelentetlen alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozások legfrissebb listáján.

Csed melletti kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású katás vállalkozónk cseden van 2017. április 27-éig. A csed mellett nem lehet munkát végezni. Mivel szezonális a vállalkozása, március közepétől alkalmazott foglalkoztatásával szeretné a vállalkozását működtetni, ő személyesen nem működne közre a bevételszerzésben. Ebben az esetben (tételes adót nem fizet) a havi egymillió forintos bevételi határ 40 százalékát kellene adóként megfizetnie? Vagy március-április hónapra lemond a csedről, megfizeti a tételes 50 ezer forintot, és a csed lejártát követően megigényli a gyedet, amely mellett pedig már folytathatja a keresőtevékenységét? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Ticz Mariann

Be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók – itt van a legfrissebb lista Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvánosságra hozta a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók legfrissebb listáját.

Új ügyvezető táppénze Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy speciális helyzet állt elő egy ügyfelemnél: az eddig munkaviszonyban alkalmazottként foglalkoztatott fiú átvette édesanyjától a cég irányítását és tulajdonjogát 2017.01.12-én. Másnap, tehát 2017.01.13-án az új ügyvezető kórházba került és előreláthatólag sokáig betegállományban lesz. Cégbírósági végzés még nincs a változásról. A kérdésem az lenne – mivel a januári bért számfejteni kellene –, hogy ha eddig egy napot nem dolgozott még főállású társas vállalkozóként, akkor nem jár neki táppénz? Gondolom mint alkalmazottnak betegszabadságot már nem számfejthetek, és nem igényelhetek táppénzt mert hivatalosan már nem alkalmazott. Válaszukat előre is köszönöm!

Katás nyugdíjas tag Kérdés

Tisztelt Adózóna! Közkereseti társaság bejelentkezett a kata alá. A főállású tag be van jelentve kata alá. A két nyugdíjas tagot be kell jelenteni a kata alá (25 000 Ft), vagy maradhat olyan tag, aki fizeti a 7110 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy alkalmazotti jogviszonyba lehet bejelenteni? Várom válaszukat. Köszönettel Mrena Tiborné

Csed és gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017. januárban várom a kisbabámat (január 10. volt szülés várható időpontja, még nem született meg, de pár napon belül igen). Tavaly májusban és júniusban katás egyéni vállalkozó voltam, 75 ezer forintos katával. Július 1-jétől alkalmazotti státuszban voltam bruttó 230 ezer forintos fizetéssel december 1-jéig. Onnantól veszélyeztetett terhesként táppénzen, majd a hónap közepétől cseden vagyok. Kérdéseim: – Mennyi csedet és gyedet fogok kapni? – Milyen bruttó bejelentett fizetés, és mennyi időn keresztül kellett volna, hogy a maximális gyedet kapjam? – Utólag ezt lehet-e még kipótolni, és ha igen, hogyan? Köszönöm a válaszát!

Egyéni vállalkozó alkalmazottja utáni járulék 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvéremmel sport tevékenységet kívánunk végezni, egyikünk kiváltaná az egyéni vállalkozóit, másikunk pedig alkalmazottként működne közre. A kérdésem az lenne, hogy egyéni vállalkozó esetében mi az a minimum idő, amelyben alkalmazott foglalkoztatható és ennek milyen járulékai vannak 2017-ben?

Bt.-be több katás bejelentése Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyik bt.-nk a kata alanya, és az ügyvezető be van jelentve 36 órás munkaviszony melletti katásnak..2017.01.01-től a két alkalmazottját is szeretné bejelenteni a kata alá. Ez lehetséges-e, ha ők az eddigi 40 órában foglalkoztatott dolgozók voltak és nem tulajdonosok? Továbbá jól tudjuk-e, hogy a biztosításnál a minimálbér csökkentett összegét számolnák utánuk, 50 000 forint/hó/fő összeget kellene fizetni utánuk. Ki kell jelenteni őket a 17T1041-en, és a jövedelmük egységesen az összes bevétel 60-át kell elosztani így a három katás között. Egyenlően a főállású és mellékállású között? Jövedelemigazolást a NAV-tól kapnak az előző év bevétele után számított összegről? Ebben az esetben a statisztika szerint nincs alkalmazottunk, hiszen nincs T1041-en bejelentett munkavállaló? Kell továbbra is a munkaszerződés, jelenléti ív stb.?

Ők azok, akik be nem jelentett dolgozókat foglalkoztatnak Cikk

Csaknem 4500 adózót tartalmaz a NAV legfrissebb listája, amelyen azok szerepelnek, akik be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak.

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó Kérdés

Főállású alkalmazottat is foglalkoztat, 2017.01.01-től katás vállalkozó lesz. Megteheti-e, hogy maga helyett a főállású vállalkozóját jelenti be katás alkalmazottnak?

Kata 2017 Kérdés

Közkereseti társaság 2 fő taggal rendelkezik. Az egyik nyugdíjas tag és ügyvezető is, a másik tag főállású alkalmazott és üzletvezető is. Jövőre a főállású alkalmazott katás kisvállalkozó lesz és fizeti a katát. Kell-e fizetni 25 ezer forintot a nyugdíjas után, aki után egy másik kft.-ben havonta megfizetjük a 7050 forintot, mert egyúttal a másik cégben is tag és ügyvezető. Kérem szives válaszukat.

Lakásépítés támogatása Kérdés

Egy kft. két tulajdonossal rendelkezik, de a társasági szerződés értelmében mindkettő alkalmazott, egyik 40 órában, a másik heti 10 órában. Igénybe vehető-e részükre a lakásépítési támogatás fejenként 5 millió forint értékben?

Bejelenti dolgozóit a munkáltatója? Itt megnézheti! Cikk

Összesen csaknem 4600 adózó szerepel a NAV legfrissebb, be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatók listáján.

Kisadózó táppénzen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozó tartósan táppénzen van. Harminc napon túl, szeptember hónaptól mentesül a kisadó megfizetése alól. Van neki alkalmazottja. Aki dolgozik, bevétel származik ebből. A mentesülés miatt az elérhető éves árbevétele csökken. Kérdésem, hogy ilyenkor mit kell/lehet tenni, hiszen az alkalmazott dolgozik, ő termeli a bevételt? Meg kell mégis fizetni a kisadót, hogy bevétele lehessen? Amennyiben mégis meg kell fizetni a kisadót, úgy jogosulatlanul veszi fel a táppénzt? (A válasznál kérném, hogy a főállású és munkaviszony melletti kisadózókra is térjen ki!) Köszönöm!

Szabadság megállapitása gyes, gyed után Kérdés

Egyik alkalmazottunknak most jár le a 3 év, amit a gyermekével töltött otthon és a szabadságát szeretnénk megállapítani. 1979. I. 28-án született jogviszonya 2011. IX. 20-tól él a kft-ben. 2013. VIII. 30-tól 2013. XI. 6-ig táppénzen volt, 2013.XI. 7-től GYES 2014. IV. 23-ig, GYED 2014. IV. 24–2015. XI. 22-ig, GYES 2015. XI. 23–2016. XI. 22-ig.tart. 2013 évben VIII. 30-ig 28 nap szabadságot vett ki. Az első gyermeke 1999. V. 9-én, a második 2003. IV. 24 -én és a harmadik 2013. XI. 7-én született. A család elköltözött a városból, ezért az édesanya nem tud vissza jönni dolgozni, kérte a munkaviszonya megszüntetését. Szeretnénk kérdezni milyen dátummal tudjuk a munkaviszonyát megszüntetni. Előre is köszönöm a segítséget. Üdvözlettel G.Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs