217 találat a(z) alkalmazott cimkére

Kft. ügyvezető járulékai Kérdés

Kérdésem a következő lenne: Eddig egy tag egy kft.-ben tag tagi jogviszonyban látta el emelt járulékfizetés mellett az ügyvezetést (főállású tag). Heti 20 órás alkalmazotti jogviszonya létesült egy másik kft.-ben. Ilyen esetben ha az első kft.-n belül szintén heti 20 órás alkalmazotti jogviszonyra változtatja az eddigi főállású tagi jogviszonyban történt ügyvezetési feladatok ellátását, akkor milyen járulékfizetési kötelezettség terheli ezt az első kft.-t? Járulékot elég a 20 órás alkalmazotti jogviszony után megfizetnie, vagy továbbra is emelt járulékfizetésre kötelezett a kft.-ben mint főállású tag ? Válaszát köszönöm

Eva – GDPR Kérdés

Evás, nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok. Nincs alkalmazottam, nincs személyes adatokról nyilvántartásom. Úgy gondolom, hogy nincs általam kezelt adat. Vonatkozik rám a GDPR? Ha igen, mit kell tennem? Köszönöm.

Munkáltatója bejelenti foglalkoztatottait? Itt megnézheti! Cikk

Összesen 4164 adózó szerepel a be nem jelentett foglalkoztatottat alkalmazó adózók NAV által közzétett legfrissebb (márciusi) listáján.

Szakképzési hozzájárulás háziorvos esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két könyvelő vitája, hogy a háziorvosnak (aki az OEP-pel szerződést kötött) az alkalmazottja után kell-e szakképzési hozzájárulást fizetni. A háziorvos végez még egyéb tevékenységet, például jogosítványhoz alkalmassági vizsgát, melyből bevétele származik, de csak ő végzi ezt a munkát. Főfoglalkozású egyéni vállalkozóként saját maga után nincs szakképzési hozzájárulás, de az alkalmazottak után nem egyértelmű, hogy kell-e fizetnie? Átolvastuk a 2011. évi CLV. törvény 2. § 5. pontját, és az 1997. évi CLIV. törvény 3. § f. pontját. Hogyan kell értelmezni, hogy az "őt terhelő" szociális hozzájárulási adó alapja után nem kell szakképzési hozzájárulást fizetni? Személy szerint őt, vagy a vállalkozását? Köszönettel: Hortobágyiné

Egyéni vállalkozó csed, gyed mellett, lehet-e? Kérdés

Szeretném szombaton megjelent cikkben leírtakat az alábbi kérdéssel kiegészíteni: katás egyéni vállalkozó, aki nem itt főállású, de van dolgozója, aki munkaviszony keretében látja el munkáját. Ebben az esetben, ha a dolgozó végzi a tevékenységet és nem az egyéni vállalkozó, úgy sem jogosult a vállalkozó csedre? Szüneteltetni köteles a vállalkozását, hogy ne essen el ettől a juttatástól?

Őstermelő – alkalmazott Kérdés

Családi gazdaságban az apa a vezető, a lánya tagként tevékenykedik a gazdaságban. Zöldségféléket termesztenek, amit a piacon értékesítenek. Mivel a zöldségtermesztés időigényes tevékenység, ezért, hogy a piacon tudják árulni a portékát, a feleséget – aki nincs benne a családi gazdaságban mert ápolási segélyen van – a családi gazdaság vezetője bejelentette heti 4 órára. Rendes munkaszerződés és jelenléti ív rendelkezésre áll az alkalmazottnál. És a 08-as bevallások havonta mennek. A Nébih ellenőrzést tartott a piacon, és büntetést helyezett kilátásba, mivel az asszony megmutatta a férj őstermelői igazolványát, és az ellenőrök azt mondták, hogy jogosulatlanul árul a piacon, mert nem a saját termékét árulja, és nincs rajta az igazolványon. Mi a helyes eljárás a piacon történő értékesítéssel kapcsolatosan? Válaszukat előre is köszönöm: H. Marianna

Őstermelő, családi gazdálkodó alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem, hogy mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodásnak lehet-e alkalmazottja (nem családtag)? A családi gazdálkodás átalányadózást folytat. Ha igen, a havi járulékbevalláson és fizetésen kívül van-e egyéb kötelezettsége? Köszönöm.

Alkalmazott költségeinek tovább számlázása Kérdés

Az anyavállalat (svájci székhelyű cég) részére tovább számlázzuk a nálunk állományban lévő foglalkoztatott munkabérét, járulékait és egyéb költségeit. Ezt az áfa-bevallásban a EU-n kívüli szolgáltatás sorban jelentjük. Helyesen járunk el, hogy számlát állítunk ki róla? Ha nem, mi lenne a helyes eljárás?

Választott tisztségviselő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lakásszövetkezet felügyelőbizottsági/igazgatósági tagjai mint választott tisztségviselők tevékenységükért kizárólag egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony keretében tiszteletdíjat kaphatnak, vagy foglalkoztathatóak megbízási szerződéssel, esetleg a szövetkezet alkalmazottjaként? Válaszát köszönöm!

Kft. tulajdonosa nyugdíjba szeretne menni. Kérdés

A kft.-nek két tulajdonosa van, az egyik tulajdonos az ügyvezető a kft.-ben, de mint alkalmazotti minőségben. Elvileg elmehetne nyugdíjba 2018. január 18-ától, a kérdésem az lenne, hogy ki kell-e léptetni az ügyvezetőt mint alkalmazottat és be jelenthetem-e a következő nappal mint kiegészitő tevékekenységet folytató tag, aki után az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni havi 7320 forintot, illetve ha havonta munkabért vesz fel mint nyugdijas tag akkor még10 százalék tb-t és a 15 százalék szja-t kell fizetni. Köszönöm előre is válaszukat

Munkaügy Kérdés

Magánóvodában dolgozom, mely egy évben 30 napot zárva van. Pedagógus asszisztensi végzettséggel, 33 évesen hány nap szabadság, illetve mennyi pótszabadság illet meg? Igaz-e, hogy lehet azt csinálni, hogy cafetériát csak alkalmazott kap, a többiek nem? Hogyan lehet felbontani egy kötött idejű szerződést? Köszönöm gyors válaszukat!

Ügyvédi iroda – kata Kérdés

Ha egy két fős ügyvédi irodában az egyik tag nyugdíj melletti katát választ, a másik tag, aki még csak gyakornok, választhatja-e szintén a katát, vagy alkalmazottként kell bejelenteni?

Nyugdíjas orvos továbbfoglalkoztatása Kérdés

Nyugdíjas orvost a kórház hogyan tud továbbfoglalkoztatni? Alkalmazottként, vagy egyéni vállalkozóként? Ha alkalmazott, a nyugdíjat vissza kell mondani, ha nyugdíjas egyéni vállalkozó akkor mi a helyzet? A nyugdíjas vállalkozóra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá? Válaszukat köszönöm.

Kataalanynál az alkalmazott után kapott bértámogatás Kérdés

Kataalany foglalkoztat két dolgozót, akik után bértámogatást kap. A 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 12. pontjának (f) bekezdése, valamit a 22. pontja szerint nem bevétel. A NAV szerint ez viszont nem egyértelmű. Szerintük a munkaügyi központot kellene erről megkérdezni, vagy megtalálni a határozatukban az erre való utalást. A Munkaügyi Központ határozatában nem találtam erről semmit. Mi a véleménye? Szerintem ez a költségek fedezetére adott támogatás, ezért nem bevétele a katás vállalkozóznak. Várom válaszát!

Koszorú- és virágárusok, piacok, magánrendelők az adóellenőrök célkeresztjében Cikk

Folytatódik a koszorú-, virág- és mécsesárusok ellenőrzése, emellett a NAV munkatársai a számla- és nyugtaadást és az alkalmazottak bejelentésének szabályszerűségét is ellenőrzik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs