217 találat a(z) alkalmazott cimkére

Nyugdíjas alkalmazott utáni kiva 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben kivás vállalkozásnál a nyugdíjas alkalmazott bére után kell kivát fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Vállalkozás szüneteltetése, ha az alkalmazott táppénzen van Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy egyéni vállalkozó szüneteltetheti-e vagy megszüntetheti-e a vállalkozását abban az esetben, ha alkalmazottja táppénzen van? Köszönöm Cséva

Fuvarozó belföldi napidíja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó belföldi fuvarozással foglalkozik. Az alkalmazottja részére elszámolunk 3000 forint költségtérítést. A vállalkozó részére is el lehet ezt számolni vagy csak alkalmazotti jogviszonyban? Ugyanez a kérdésem egy egyszemélyes kft. esetében is, hogy ott a tag elszámolhatja-e a napidíjat magának? Jelenleg tagi jogviszonyban van bejelentve, lehetséges-e, hogy alkalmazotti jogviszonyba átjelentsük, attól függetlenül, hogy egyszemélyes a kft.? Várom válaszukat.

Mellékfoglalkozási egyéni vállalkozás csed és gyed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó a főfoglalkozásából csedre, majd gyedre megy. Mellette a vállalkozást folytatná, van egy alkalmazottja, aki eddig is és ezek után is dolgozna a vállalkozásban. Lehetséges ez? A főállásából a csedre és a gyedre jogosult, amit igénybe is venne. Köszönöm válaszát! Üdv: Cordier Edit

Gyógyszerismertetés – alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó gyógyszerismertetést végez, szerződés alapján. A szerződés szerint a gyógyszerismertetés szerint fizetendő kötelezettséget, bevallást a megbízó intézi. A szerződésben hivatkoznak (egy már archivált NAV tájékoztatásra) http://www03.nav.gov.hu/nav/archiv/adoinfo/tarsasagi/gyogy_100714.html. Kérdésem, hogy ha az egyéni vállalkozónak alkalmazottat kell felvennie ezen tevékenység ellátásához, akkor a felvett alkalmazott után kell-e az egyéni vállalkozónak a gyógyszerismertetés után fizetnie, bevallást teljesítenie? A 2006. évi XCVIII. tv. 36. § (4) alapján nem találok erre választ. A belinkelt NAV állásfoglalás egy része utal erre: "Ezen kívül, amennyiben az egyéni vállalkozónak nincs további – munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott – ismertető személye..." De nem tér ki rá, mi a helyzet, ha van? Köszönöm tájékoztatását.

Alkalmazott költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaság egy adott munkavállalóval többes foglalkoztatói jogviszonyt hozott létre. A munkaszerződésben rögzítették, hogy csak az egyik vállalkozás a munkabér, adó és a járulék fizetésére kötelezett. Adott év hónapjaira meghatározható, hogy a dolgozó éppen melyik munkáltatónál dolgozik. A két gazdasági társaság írásos megállapodást kötött, hogy azon időszakra, amikor a nem a bér és járulék fizetésre kötelezett munkáltatónál végez munkát, akkor ezen munkáltató megtéríti munkabért és költségeit a másik félnek. Azt szeretném kérdezni, hogy a cégek közötti munkabér- és járulékköltségek átszámlázása milyen áfabeli megítélés alá esik? Egyenes, fordított, mentes? A feleknek nem munkaerőkölcsönzés a célja, kizárólag csak a munkabért és annak terheit szeretnénk elszámolni egymás között.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése alkalmazott mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egyéni vállalkozó. Egy alkalmazottja van, aki gyed ellátásban részesül. Az egyéni vállalkozó a tevékenységet nem végzi, csak alkalmazottja végezte, amíg nem ment el szülni, aki szintén nem végzi a tevékenységet a gyed mellett jelenleg sem. Kérdéseink: 1- Az egyéni vállalkozó szüneteltetheti-e a tevékenységet, mialatt alkalmazottja gyeden van? (Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végzi.) 2. Ha szüneteltethető az alatt, míg alkalmazottja fizetés nélküli szabadságon van, akkor az alkalmazottra tekintettel 1808 bevallás leadása szükséges, lehetséges-e? Segítségüket köszönöm.

Folytatódnak az adórevizorok ellenőrzései a Balatonnál. Szabálytalanság minden negyedik vállalkozásnál Cikk

A NAV több száz munkatársa folyamatosan ellenőrzi a Balatonnál a vendéglátóhelyeket, árusokat, szolgáltatókat. Július közepén egy hét alatt majdnem háromezer vizsgálatot végeztek a revizorok, és minden negyedik vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot.

Tag és egyben ügyvezető halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.07.02-án egy egyszemélyes kft. tagja és egyben ügyvezetője elhalálozott. A kérdésem a cég könyvelői és bérszámfejtői feladatainak ellátásra irányul. A könyvelő mint meghatalmazott (EGYKE alapján) küldhet bevallásokat, nyomtatványokat a NAV felé? Mi a helyzet a járulékbevallással, ahol az ügyvezetőt is szerepeltetni kell?Július hónapra az alkalmazott nem kaphatja meg a munkabérét ügyvezető hiányában? Továbbá még életében megbízott egy úgy nevezett üzletvezetőt a cég ügyeinek intézésével. Ebben az esetben a cég folytathatja a tevékenységét vagy mindenképpen meg kell várni az új ügyvezető kinevezését? Várom mihamarabbi válaszát! Köszönettel

Biztosítási jogviszony Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018 áprilisában kezdte tevékenységét. 2018. júniusban lebetegedett lehet, hogy 1 évig betegállományban lesz.Táppénzt csak 2 hónapig kap, mert az előző 2 évben nem volt munkáltatója. Ha lejár a táppénz és nem dolgozhat, milyen kötelezettsége lesz saját maga után? Ha vesz fel alkalmazottat és meghatalmazza írásban, a számlázással és a vállalkozás ügyeinek intézésével, folytathat-e bevételszerző tevékenységet.? Mi a teendő, hogy minden szabályos legyen? Segítségüket előre is köszönöm Tisztelettel:B Tóth Józsefné

Újabb NAV-lista: ők foglalkoztatnak be nem jelentett alkalmazottat Cikk

Az állami adó- és vámhatóság a honlapján a be nem jelentett foglalkoztatottat foglalkoztató adózók közzétételi listáján folyamatosan nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét, adószámát (adószámmal nem rendelkező természetes személy foglalkoztató nevét, lakcímét, adóazonosító jelét), akik vagy amelyek tekintetében végleges és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította, hogy nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek – írja a nav.gov.hu.

Alkalmazottnak ingyenesen juttatott lakás járuléka Kérdés

Tisztel Szakértő! Járulékfizetéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. Adott egy társasház, amely rendelkezik egy db saját tulajdonú lakással és raktárhelyiséggekkel. Ez utóbbiakat díj ellenében bérbe adja. A társasház éves árbevétele nem él el éves szinten az 50 millió forintot. A társasháznak egy, heti 40 órás munkaidőben dolgozó alkalmazottja van, a gondnok, akinek ingyenesen bérbeadja a lakást. Minek minősül ez a juttatás? Kinek és milyen mértékű járulékot, adót kell az ingyenes juttatás után fizetnie? A gondnok egyébiránt rendelkezik ugyanazon a településen saját tulajdonú lakás ingatlannal. Köszönöm válaszukat.

Egyéni vállalkozó halála Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás egyéni vállalkozó halála után, akinek 1 alkalmazottja volt, örököse, aki korábban még nem volt egyéni vállalkozó, bejelenti az okmányirodánál a tevékenység folytatásának szándékát. Ki adja be az áfabevallást az elmúlt időszakra, amit az egyéni vállalkozó halála miatt már nem lehetett benyújtani? Ki adja be a 1808-as bevallást az elmúlt időszakra, amikor még az egyéni vállakozó még élt, de a követező hónap elején meghalt, így a bevallást már nem lehetett megtenni? Az egész évre vonatkozó bevételre és költségekre vonatkozó szja-bevallást jövő február 25-éig kell megtennie az örökös egyéni vállalkozónak? Az örökösnek a 18T101-en vagy a 18T1041-en kell-e jeleznie, hogy örökös vagy jogutód egyéni vállalkozó? Az elhunyt vállalkozó alkalmazottját be kell jelenteni az örökösnek is a halált követő nappal? Kell valahol megjelölni, hogy örökösként folytatja az alkalmazott munkaviszonyát? Kösözönöm. K.

Több ezer embert bocsát el a Rolls-Royce Cikk

Több ezer alkalmazottjától válik meg a brit Rolls-Royce repülőgép-hajtómű gyártó és hadiipari csoport, amely az elmúlt évek termelési és gazdálkodási válságai után átfogó átalakítási programba kezdett.

Négyezernél több adózót fülelt le a NAV bejelentetlen foglalkoztatás miatt Cikk

4117 olyan adózó szerepel a NAV legfrissebb, április adatokat tartalmazó, be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztatókról közölt listáján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs