217 találat a(z) alkalmazott cimkére

Ha ezt elmulasztja, hiába perel a kirúgott náthás alkalmazott Cikk

Beteg a munkavállaló? Hiába hoz orvosi igazolást, ha elmulasztja egyéb kötelezettségét, megnézheti magát. Másrészt a munkáltatónak ajánlatos érdeklődni az alkalmazott hogyléte felől. Bírósági példákkal hívjuk fel a figyelmet, mit ne mulasszon el keresőképtelenség esetén a munkavállaló és a munkáltató.

Katás legyek vagy alkalmazott? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyik tulajdonosa (50-50 %-os a tulajdoni arány) mérnöki tevékenységet végez a cégben, munkaviszonyban bért vesz fel, havonta mintegy 110 ezer forint járulékfizetési kötelezettsége van. Felmerült, hogy egyéni vállalkozóként kiváltaná a katát, ott fizetné meg a járulékot (50 ezer forint) és beszámlázna a kft.-be. Van-e erre lehetősége? Figyelemmel a kata-törvényben szereplő hét feltételt.

Végelszámoláskor nem tudja kifizetni az ügyvezető bérét Kérdés

Mi van akkor, ha a cégnek csak az ügyvezető az egyetlen alkalmazottja, aki munkaviszonyban látja el feladatát és nincs bevétele és nem tudja felvenni a bérét? A pótbefizetésekből rendezte a járulékokat. Végelszámolással szeretné megszüntetni a céget, hogy kata formában egyéni vállalkozóként szerezzen még a nyugdíjhoz szolgálati időt.

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy távmunkában, részmunkaidőben foglalkoztatott külföldi munkavállaló (határon túli magyar) estében milyen megállapodást érdemes kötni alkalmazottként, és milyen megállapodást érdemes vele kötni, ha vállalkozó? És milyen közterheket kell utána fizetni?

Őstermelő alkalmazottja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy őstermelő által készített koszorúkat alkalmi bejelentéssel értékesíthet-e alkalmi munkavállaló? Őstermelői igazolvány másolatát, valamint a bejelentési igazolást vinné magával a piacra. Köszönöm!

Bejelenti alkalmazottait a munkáltatója? Itt megnézheti Cikk

Összesen 4763 adózó szerepel a NAV bejelentetlen alkalmazottakat tartalmazó augusztusi istáján.

Adómentes munkáltatói támogatás Kérdés

Munkáltató a cégvezető (alkalmazott) számára kíván adómentes lakáscélú támogatást nyújtani. A lakás használt lakás lenne, a munkavállaló vásárolná meg, mérete szerint megfelel a méltányolható lakásigénynek. Szükséges-e vizsgálni a munkavállalója meglévő lakáshelyzetét (nevén több ingatlan is szerepel az ingatlannyilvántartásban). Köszönöm ha válaszolnak, üdvözlettel CsK

Jogszabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, melyik törvényben vagy rendeletben szabályozzák az egészségügyben dolgozók béremelését? A munkaviszonyban (magángyógyszertár) gyógyszertári alkalmazottakra vonatkozik-e ez a szabály? Köszönöm: Temesvári Éva

Pizzéria alkalmazottainak munkaügyi kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kisvállalkozás elsősorban kiszállítással foglalkozó pizzériát kíván nyitni. Az üzleti tervek elkészítésénél a minimálisan szükséges munkaerővel kapcsolatosan merültek fel kérdések. Munkaidő, pihenőidő, pótlékok stb. A vállalkozásban egyrészt a tulajdonosokat, másrészt külsős alkalmazottakat kívánnak foglalkoztatni. A pizzéria a hét minden napján délelőtt 11 és este 11 óra között üzemelne. Egy-egy alkalmazott több munkakört is ellátna, így az ügyvezetőn kívül lenne egy üzletvezető, aki egyben a szakács, mosogató és kezdetben egy futár. Lehetséges-e, hogy ezen nyitvatartási időben csak ennyi embert alkalmazzanak vagy mindenképp szükséges "váltó" ember a heti 7 munkanap és hétvégi munkavégzés miatt is? Milyen munkaügyi nyilvántartásokat kell vezetniük? Hétvégi, illetve éjszakai munkavégzésre kell-e pótlékot fizetni? Kérném segítségét a leggazdaságosabb felállás kiválasztásában. Köszönettel:

Őstermelő alkalmazottja Kérdés

Egy őstermelő a saját gazdaságából előállított kolbászt és tepertőt értékesít egy kis faházban, illetve piacon. Pénztárgépet használ, illetve a piacon nyugtát és számlát ad. Lehet-e egy őstermelőnek alkalmazottja? A NAV szerint igen, de a Nébih-ellenőrök azt mondták, hogy nem. Kell-e vezetni az értékesítési betétlapot, ha az őstermelő pénztárkönyvben könyveli a bevételeit és költségeit? A tevékenységi körébe be kell-e jelenteni a piaci értékesítést, vagy elegendőek a 014601 sertéstenyésztés és a 101101 húsfeldolgozás tevékenységi körök?

Alkalmazottként és vállalkozóként egy vállalkozásban dolgozni Kérdés

Tisztelt Szakértő! Férjem egyéni vállalkozóként futárszolgálatot üzemeltet. Jómagam mint könyvelő alkalmazottként dolgozom nála. Most lenne egy másik lehetőség, aminél nekem mint könyvelő számláznom kellene. Az lenne a kérdésem, hogy ha maradnék a férjem vállalkozásában alkalmazottként mint adminisztrátor és a könyvelést vállalkozóként számláznám neki, ütközik-e bármilyen törvénybe, szabályba, illetve ez a felállás kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszát köszönöm! Tisztelettel Csabainé!

Négymillió embernek százezer forint kápéban Cikk

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben. A közszféra alkalmazottjainak ezen felül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Munkaviszony megszüntetése gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységemet évek óta megszüntettem, alkalmazottam gyesen volt, a kapcsolat megszűnt, de a munkaviszonya még élő. A közelmúltban újra szült, de nem keresett meg, szeretném a munkaviszonyát megszüntetni. Az lenne a kérdésem, van-e akadálya a munkaviszony megszüntetésének? Tisztelettel: J. Judit

Csed és alkalmazottak Kérdés

Egy egyéni vállalkozó cseden van. Nem akarja a vendégkörét elveszíteni. Vehet fel alkalmazottakat? Az alkalmazottak végzik a munkát, ő személyesen nem vesz részt benne. Válaszukat köszönjük.

Saját jogú nyugdíjas alkalmazott beteg Kérdés

Saját jogú öregségi nyugdíjas alkalmazott napi két órát dolgozik munkaviszonyban. Öt nap kórházi kezelésen volt. Az öt napra mit kell neki számfejteni, betegszabadságot, 70 százalékot? (A nyugdíját felvette.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs