448 találat a(z) adatvédelem cimkére

Elégedett-e az ügyfél? Ne kövesse el ezt a hibát! Cikk

Újabb adatvédelmi bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), most ügyfél-elégedettség felmérésével összefüggő jogellenes adatkezelés miatt. Cikkünkben összefoglaltuk a gépjármű-márkaképviselet, illetve a gépjárműimportőr ügyfélelégedettség-felméréseivel összefüggő megállapításokat.

Adatvédelmi teendők az év elején Cikk

Írásunkban összefoglaltuk azokat a teendőket, melyekkel a vállalkozásoknak év elején érdemes foglalkozniuk az adatvédelem terén. A javaslatoknál kifejezetten ügyeltünk a teljesíthetőség szempontjaira is.

Döntött az adatvédelmi hatóság: kérhetnek védettségi igazolványt a fürdők Cikk

Szükséges és arányos intézkedés lehet az, ha a fürdők, az uszodák és a wellness-létesítmények üzemeltetői a beléptetés feltételéül szabják a koronavírus elleni védettség igazolását – állapította meg A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Cég adásvétele: adatvédelmi bírságot kockáztat, aki nem végzi el a GDPR-átvilágítást Cikk

A tavalyi évben a pandémia ellenére is több mint 36 ezer vállalat tulajdonosi körében következett be változás. Az OPTEN számai azt jelzik, hogy tavaly csaknem minden harmadik tulajdonosváltozás az adott társaság teljes tulajdonosi szerkezetének kicserélődésével járt, ez egy évvel korábban minden negyedik esetében volt elmondható. Az adásvételt megelőző jogi átvilágítás során kiemelt figyelmet kell fordítani az adatvédelemre is. Ha ez elmarad, annak nagyon komoly adatvédelmi bírság lehet a vége – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Fontos hatósági döntés a társasházi kamerák alkalmazhatóságáról Cikk

Számos panasz érkezik kamerás megfigyeléssel összefüggésben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH). A panaszok egy része a társasház területén elhelyezett és a közös tulajdonban álló területekről is felvételt készítő kamerás megfigyelésre vonatkozik.

Kötelező koronavírus elleni oltás: mi lesz a vészhelyzet után az oltási adatokkal? Cikk

A munkahelyek koronavírus elleni védelméről szóló 598/2021. kormányrendelet alapján a munkavégzés feltételeként állapíthatja meg a munkáltató – az egészség megóvása érdekében, a munkahely és a munkakör sajátosságaira is figyelemmel – a védőoltás felvételét azon foglalkoztatott esetében, aki 2021. november 1-e előtt nem kapott oltást, kivéve, ha mentesül az alól.

BH 2021.11.320 Jogszabályok és jogi tartalmak

[1] A perben nem álló természetes személy (a továbbiakban: érintett) az alperesi hatósághoz 2018. augusztus 9-én érkezett beadványában a felperes adatkezelési gyakorlatát kifogásolta.
[2] Az alperes vizsgálati eljárást indított, amelyről a 2018. október 11-én kelt iratában tájékoztatta a felperest. Ezt követően az alperes hivatalból adatvédelmi eljárást indított, amiről a 2018. november 19-én hozott végzésében értesítette a felperest, egyben nyilatkozattételre hívta fel. A felperes nyilatkoz...

Toboroz, állást hirdet a munkáltató – így kezelheti a pályázók adatait Cikk

Milyen jogalapja lehet munkaerő-felvétel esetén az állást kínáló munkáltatónak a jelentkezők adatainak kezelésére? Mit kell tenni a sikertelenül pályázók adataival? Összeszedtük a GDPR ilyen esetekre vonatkozó legfontosabb előírásait.

BH 2021.10.292 Jogszabályok és jogi tartalmak

[1] Az elsőfokú köztestületi hatóság határozatával a felperest a kamarából történő kizárás fegyelmi büntetéssel sújtotta. Indokolása szerint a felperes 2017-2019. években hiányosan tett eleget a kamarai adatszolgáltatásának, mert az általa lejelentett 7 megbízás és ügyfél mellett 65 további megbízás és független könyvvizsgálói jelentés vonatkozásában a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvény (a ...

Amerikai bankkártya-adatokkal többmilliós kárt okozott a csaló Cikk

Elfogtak egy ukrán állampolgárságú férfit Budapesten, aki a gyanú szerint csalással megszerzett amerikai bankkártya-adatokkal Magyarországra rendelt elektronikai eszközöket, így többmilliós kárt okozott – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

BH 2021.9.273 Jogszabályok és jogi tartalmak

[1] A felperes 2016. szeptember 23. napján üzletrész adásvételi szerződést kötött a C. D. M. Kft.-vel (a továbbiakban: CDM). Az összefonódás egyben irányítási jogot is biztosított a felperesnek, amelyre figyelemmel a felperes a 2014. június 30-át követően benyújtásra kerülő kérelmekre rendszeresített, a vállalkozások összefonódásának a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény (a továbbiakban: Tpvt.) 24. §-a szerinti engedélyezése iránti ...

Így végezhető alkoholszondás vizsgálat munkahelyen Cikk

A munkáltató az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit köteles megteremteni. Ennek érdekében bizonyos esetekben alkoholszondás vizsgálat is szükségessé válhat. Ennek szabályait, illetve a szabályozás hiányosságait vizsgáljuk az alábbiakban.

Kiberbűnözőkkel küzdenek a pénzügyi vállalatok, a távmunka is veszélyeket rejt Cikk

Hosszú ideje a kiberbűnözők népszerű célpontjai a pénzügyi szolgáltató vállalatok, az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint ennek jó oka van, hiszen a pénz mellett rengeteg bizalmas ügyféladatot is kezelnek, amelyeket a bűnözők különféle átverésekhez tudnak felhasználni, vagy eladják azokat az internet fekete piacain: a Verizon adatsértési jelentéséből kiderül, hogy a pénzügyi ágazatot csak az elmúlt évben több mint 1500 incidens érte, köztük 448 megerősített adatlopással.

Adathalász csalókra figyelmeztet az OTP Bank Cikk

Egy szinte érthetetlen sms-t küldenek a csalók az OTP Bank nevében. Az üzenetben egy link is található, ami egy internetbankhoz hasonló felületre visz – figyelmeztet honlapján az OTP Bank.

Szigorítás a személyes adatok védelmében: újra jönnek a sztenderd szerződésminták Cikk

Az utóbbi néhány évben kirobbant, adatvédelemhez kapcsolódó hatalmas jogviták (például Facebook – Cambridge Analytica és a Schrems II. ügy) az Európai Uniót is cselekvési kényszer elé állították. Ennek következtében az Európai Bizottság 2021. június 4-én közzétette végleges végrehajtási határozatát, amely az Európai Unióból származó személyes adatok harmadik országokba történő továbbításához kapcsolódó sztenderd szerződési mintának (SCC) ismételt bevezetését írja elő – hívják fel a figyelmet az act | Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértői.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Milyen dátummal könyveljek?

Kelemen László

adószakértő, jogász

EU-s szállítás, EU-n kívüli számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Rendszerfelügyelet számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs