349 találat a(z) adózás cimkére

A kiváról taora történő áttérésrhez kapcsolódó kérdés. Kérdés

A társaság 2019. január 1-től visszatér a kiva hatálya alól a tao hatálya alá. A 2018. évi adózott eredmény felhasználásáról februárban döntenek. - Ha úgy döntenek, hogy a 2018. évi eredményt teljesen osztalékra használják fel, akkor ez az összeg még a kiva alapját fogja növelni a 2018. évi kiva bevallásban? - Ha úgy döntenek, hogy az eredményt teljes mértékben eredménytartalékba helyezik, úgy az a későbbiekben ha úgy döntenek, hogy ezt az eredménytartalékot osztalékra fogják felhasználni ez az összeg taoval fog adózni?

Adóoptimalizáció Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ingatlanhoz kapcsolódó tanácsadást végezne egy magyar kft. részére (nem ingatlanközvetítés, végzettséget nem igényel). Nagyon magas értékű ingatlanhoz kapcsolódna az egyalkalmas megbízás, ennek megfelelően a díjazás viszonylag magas lenne, kb. 60 millió forint. Kérdésünk az lenne, hogy milyen jellegű szerződést lenne érdemes kötni a kft.-nek a magánszeméllyel annak érdekében, hogy a kapott díjazás után a legkevesebb adót és járulékot kelljen fizetnie a magánszemélynek? A javasolt szerződéses forma alapján milyen jövedelemnek minősül a kapott juttatás a magánszemélynél? Ezek alapján milyen típusú és mértékű adókat, járulékokat kell fizetnie? Válaszukat előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozás megszüntetése – ingatlaneladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 19 évvel ezelőtt vett ingatlant amit irodaként használt, és értékcsökkenési leírást számolt el (2% évente). Májusban megszünteti a vállalkozói tevékenységét. 2019 októberében megvennék tőle az ingatlant. Hogyan adózik? Hogyan adózik, ha 2020 októberében adja el az ingatlant? Előre is köszönöm válaszát.

Házastársak ingatlaneladás utáni adózása – példákkal Cikk

Az öt évnél régebben szerzett bármely ingatlan eladása nem jár adókötelezettséggel, ám van, amikor családi okból, vagy éppen üzleti megfontolásokból az átruházás a szerzést követő öt éven belül történik. Cikkünkben két példán keresztül mutatjuk be, hogyan kell az adókötelezettséget megállapítani.

Nőttek a bírságmértékek az adózásban Cikk

2019. január 1-jétől sokkal kockázatosabb hibázni az adózásban, ugyanis a bírságterhek jelentősen emelkednek. „Ráadásul bírságot kaphatnak azok is, akik a számviteli szabályokat nem tartják be, vagy nem helyesen készítik el áfa-összesítőjelentésüket.” figyelmeztetett Siklós Márta, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem bevallása a 2018. évre Cikk

Minden évben sok kérdés vetődik fel az ingatlanértékesítésből származó jövedelem megállapításával kapcsolatban, cikkünkben összefoglaljuk a főbb tudnivalókat. Hamarosan megjelenő újabb cikkünkben pedig példákon keresztül is bemutatjuk majd, hogyan kell adózni az ingatlaneladásból származó jövedelem után.

Ellenőrzött külföldi társaság: új szabályok 2019-től – táblázatban Cikk

Idén január elsejétől ismét változott, hogy mely külföldi személy, illetve telephely minősülhet ellenőrzött külföldi társaságnak, amelynek következtében módosultak a társasági adó (tao) alapját érintő előírások is. Az új előíráshoz is kapcsolódik (ahogyan a 2017. évi változáshoz) átmeneti szabály.

Részvényopció adózása: kinek, mit kell megfizetnie? Cikk

Magánszemély évekkel ezelőtt részvényopciót (RSU) kapott az anyacégétől, a részvényeket három évig tartania kellett, majd tavaly eladta őket – valószínűleg a NYSE-n (The New York Stock Exchange) –, és a vételárat átutalták a magyarországi bankszámlájára. Kell-e ezt szerepeltetnie az szja-bevallásában, ha kell, milyen adókulccsal adózik? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Catering adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem konferenciaszervezéssel foglalkozik, melyhez igénybe vesz különféle cégektől étel-, italszolgáltatást, illetve éttermi szolgáltatást, melyeket mindkét esetben továbbszámláz, közvetített szolgáltatásként. A kérdésem az lenne, hogy egyes meghatározott juttatásnak minősül-e ez, és terheli-e szja, illetve szociális hozzájárulási adó? Válaszát előre is köszönöm.

Aktuális tudnivalók földeladóknak, őstermelőknek Cikk

A termőföldeladási szezon a tél végéhez közeledve többnyire lezajlott, így az új gazdák használhatják többnyire az idei gazdasági évben a földet. Gyakran merül fel kérdésként, hogyan kell adójogilag kezelni azokat az eseteket, amikor a magánszemély, a mezőgazdasági őstermelő, illetve az egyéni vállalkozó termőföldértékesítéssel összefüggésben előleget kap a másik féltől, vagy termőföld vásárlása során előleget ad a másik félnek. Kérdés az is, mikor számít megszerzettnek ez a bevétel, főként olyan esetben, ha az előleg és a vételár kifizetésére, megszerzésére két egymást követő évben kerül sor.

Kamatmentes kölcsön Kérdés

Munkavállalómnak 2 millió forint kamatmentes kölcsönt szeretnék adni, 8 évre. Kinek, mikor és mennyi adófizetési kötelezettsége van?

Munkáltató által nyújtott biztosítás módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (gazdasági társaság) a munkavállalói részére három részből álló csoportos biztosítási csomagot kötött 2014-ben. A szerződő a gazdasági társaság, a díjfizető a gazdasági társaság, a kedvezményezett a biztosított munkavállaló, illetve az általa megjelölt hozzátartozó, vagy halál esetén az örökös magánszemély. A biztosítási csomag az alábbi részekből tevődik össze: 1) befektetési egységekhez kötött életbiztosítás élethosszig tartó, amely a biztosított munkavállaló hozzájárulásával visszavásárolható, 2) egészségbiztosítás, amelyre nincs visszavásárlási opció, bizonyos betegségek, kórházi kezelések bekövetkezésekor nyújt szolgáltatást a biztosító a munkavállaló részére, 3) balesetbiztosítás a szolgáltatásra; az előzőekhez hasonlóan a munkavállaló jogosult, halál, baleseti halál és rokkantság, csonttörés esetén. A 2017. évig adómentes béren kívüli juttatásként, 2018. évben egyes meghatározott juttatásként adózott a társaság, kivéve a balesetbiztosítási csomagot. A munkavállalókra nevesítve kötötte meg a biztosítási csomagot. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítás módosítható. Most felmerült, hogy a biztosítási csomagot oly módon módosítanák, hogy a szerződő és a díjfizető helyébe a biztosított magánszemély kerülne. Az előző szerződő és a díjfizető módosításának milyen adójogi következménye van a magánszemélyre, illetve a gazdasági társaságra nézve? Kell-e adózni a munkavállalónak és a társaságnak? Ha igen, akkor mi után?

Ami eddig kiderült Orbán hétpontos családpolitikai programjáról Cikk

Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnapi évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, még jobban csökkenhet a gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

Csapatépítő tréning Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendszeresen szervez munkavállalói számára csapatépítő tréningeket. Korábban egyéb nem meghatározott juttatásként adóztunk a felmerült költségek után. Kérdésem hogy idéntől hogyan kell/lehet elszámolni a csapatépítő tréningek költségeit. Kinek és hogyan kell adózni utána? Válaszát előre is köszönöm.

Kényszertörléssel megszűnt cégből kapott ingatlan adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörléssel megszűnt cégben lévő ingatlant a cégbíróság a megszűnt cég magánszemély tagjai között vagyoni hozzájárulásuk arányában felosztotta, és felhívta a földhivatalt, hogy a magánszemély tagok tulajdonjogát jegyezze be. Ebben az esetben az ingatlan értéke után a magánszemélynek vállalkozásból kivont jövedelemként lesz adókötelezettsége, illetve van-e egyáltalán adókötelezettsége, és ha van, akkor ki vallja be, és ki fizeti meg az adót (a megszűnt cégnek korábban már törölték az adószámát, bevallást ezért nem fogadott el tőle a NAV)? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close