375 találat a(z) adózás cimkére

EU-támogatás örökölt részének adózása Kérdés

Házastársi közös tulajdonú ingatlan bérbeadása Kérdés

Ellvállalt munka/szolgáltatás eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehetséges az, hogy egy bt. átadja/eladja a elvállalt munkát egy kft.-nek? A bt. korábban elvállalt egy munkát, meg is kezdte a szolgáltatás elvégzését. Időközben egy kft. is becsatlakozott a munka elvégzésébe, és a kft. fejezte be a projektet. A kft. szeretné leszámlázni a teljes szolgáltatás ellenértékét. Ha a fentiek kivitelezhetőek, akkor annak milyen adózási vonzata van a bt.-ben és a kft.-ben? Válaszát előre is köszönöm!

Csekély értékű ajándék átvételi nyilvántartás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunknál évente többször is apróbb ajándékokat kapnak a dolgozók, amit legtöbbször nem átadás-átvétellel kapnak meg. Ilyen például a nőnapi virág, a húsvéti csokitojás, mikulás stb. Ilyen ünnepek alkalmával például kilépéskor egy kitett tálcáról minden munkavállaló elvehet egy darabot. Az épületben dolgozó szerződéses partnerek dolgozói (például takarítók) és munkaerő-kölcsönzött dolgozók is jogosultak ezekre az apróbb ajándékokra. Ezen felül évente egyszer minden munkavállaló kap egy nagyobb ajándékcsomagot, mely megfelel a kisértékű ajándék törvényi kritériumainak, és aszerint adózik. Kérdésem, hogyan kell adóznunk például a csokitojás után ebben az esetben, ha nem állapítható meg egyértelműen, kik kapták meg ezeket? Előre is köszönöm a válaszát!

Szja-bevallás és -fizetés: mi lesz a határidőkkel? Cikk

Várható a személyijövedelemadó-bevallás és -fizetés határidejének meghosszabbítása? – merül fel többekben a kérdés. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) honlapján válaszolt.

Biztosítási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás Allianz Életprogram biztosítást kötött. A szerződés a vállalkozás nevére szól, 10 évre, és a gyakoriság szerinti díja havi 50 ezer forint. Fő biztosított a vállalkozás ügyvezetője. A biztosítás a kötvény szerint bármilyen okból eredő halál esetére is szól. Kérdés: a vállalkozás és a magánszemély esetében kit és milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terhel? Várom szíves válaszukat. Tisztelettel: ügyvezető

Külföldi csapat sportolójának adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy külföldi (írországi) székhellyel rendelkező csapat hivatásos sportolójának mi a legjobb adózási forma, és a bruttó jövedelem hány százaléka a közteher? Éves bruttó jövedelme kb. 10 millió forint. A sportoló a szerződése alapján a csapat alkalmazottja, nem egyéni vállalkozó; illetve nappali tagozatos egyetemi hallgató, hazai lakcímmel. A csapat 4%-ot levon a bruttó bérből, "social charges" név alatt, a sportoló már enélkül kapja meg a havi fizetését. Ezen kívül, a sportoló igazoltan cöliákiás (gluténérzékeny), ami fogyatékosságnak számít, ez – amennyiben jól értesültem – adókedvezményre jogosítja fel. Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

Életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben várom szakértői válaszukat. Az egyik ügyvédi irodám egy határozatlan idejű életbiztosítási elemet is tartalmazó balesetbiztosítást kötött az ügyvédi Iroda vezetőjére, és néhány munkavállalóra. Heti rendszerességgel több nap utaznak, mindenképpen szükségesnek érezte a kollégák testi épségét eképp is védeni. Az adott biztosítás egy kombinált termék, az alap életbiztosítás a következő biztosítási elemeket tartalmazza még: baleseti halál, baleseti rokkantság, baleseti műtét, és baleseti csonttörés és repedés. Kérdésem a következő: elszámolható-e költségként a cég nevére szóló biztosítás díja? Adóköteles-e az adott biztosítási díj? Ha igen, akkor mit kell a cégnek fizetnie? Illetve csak abban az esetben adóköteles, ha bekövetkezik a biztosítási esemény (például a dolgozót baleset éri, műteni kell és a biztosító részére ellátást fizet)? Ebben az esetben a cég vagy a dolgozó fog adózni? Válaszukat megköszönve Ötletmozaik Kft. Preilné

Biztosítás visszavásárlása Kérdés

Kedves Surányi Imréné! Biztosítás visszavásárlásával kapcsolatban feltett kérdésemre érkezett válaszával kapcsolatban annyi lenne a felvetésem, hogy a 2018. évben egyes meghatározott juttatásként kifizetett díjrész esetében akkor azért fizettünk adót, mert a magánszemély juttatásban részesült. Ha ennek a díjrésznek a magánszemély részére történő visszafizetésekor az egyéb jövedelem kifizetésére vonatkozó szabályokat alkalmazzuk, úgy ezen összeg után a cég kétszeresen adózik. Nincs esetleg arra lehetőség, hogy a már korábban leadózott díjrészt egyéb kötelezettségként tartsuk nyilván, amikor a biztosító társaság visszautalja a cégnek a pénzt, míg a többi, adómentesen kifizetett díjrészt a társaság bevételeként? (A visszafizetés címzettjén már sajnos nem tudunk változtatni,vagyis azt a cég fogja megkapni.) Korábbi kérdésem linkje a következő: https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_20_Biztositas_visszavasarlasa_kqe Üdvözlettel: Kaszab Éva

Termőföld-értékesítés Kérdés

Magánszemély a 2012. évben kárpótlásként kapott termőföldjét 2017-ben értékesítette. A földet a köztes időben a saját családi gazdaságában hasznosította, ebből a családi gazdaságnak bevétele keletkezett, melyet az érvényes adóügyi szabályok szerint leadózott. A 2017-ben értékesített termőföld bevétele hogyan adózik? Válaszát előre is köszönöm!

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2020 Cikk

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Külföldi megbízónak több országban végzett munka adózása Cikk

Egy Európai Unión (EU) kívüli munkáltató megbízási jogviszonyban foglalkoztat egy magyar illetőségű munkavállalót, aki Magyarországon, és emellett három másik uniós országban, illetve Oroszországban is munkát végez. Hol adózik, és mely országban kell utána járulékot fizetni? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Magyar bt. esete az osztalék utáni adózással EU-s kft. megvásárlásakor Cikk

Egy magyarországi bt. megvásárolná egy osztrák kft. 100 százalékos tulajdonrészét. Hogyan adózik az osztrák kft.-ben megtermelt nyereség utáni osztalék? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Eredménytartalékból emelte a jegyzett tőkét, majd kivonta a cégből? Így adózik Cikk

Ha egy cég jegyzett tőkéjét a szabad eredménytartalékból emelik, akkor a magánszemély tulajdonosnál szja-kötelezettség nem ekkor, hanem a tőke kivonásakor keletkezik. Az utóbbi előfordulhat többek között a jegyzett tőke leszállításakor, a tőkeemeléssel megszerzett értékpapír (üzletrész) elidegenítésekor, vagy végelszámolás kapcsán.

Ingatlanértékesítés építés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési telket vásároltunk, melyre idén indult az építkezés. Az épület még nem készült el, szerkezetkész állapotban van. Az épülő ingatlant közben értékesítettük. A vevő átveszi a jelenlegi állapotot és megállapodás alapján kéri a terv szerinti 100 százalékos kivitelezést. Ennek alapján részletekben fog fizetni készültségi fok szerint, de a kivitelővel továbbra is mi mint eladók tartjuk a kapcsolatot és mi fizetjük a munkálatokat. Az ingatlan várhatóan 2020. áprilisra készül el. Kérdésem, hogy ez esetben, hogyan fogunk adózni az értékesítés után mint magánszemélyek, hiszen a költségek egy része, mely a jövő évi építési munkálatok során merül fel, még nincs kifizetve, de az adásvételi szerződés az eladásról már megköttetett. Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close