606 találat a(z) adókedvezmény cimkére

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Nyugdíjbiztosítás adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Négygyermekes anyukaként 2020. január 1-jétől a munkaviszonyom után nem kell szja-t fizetnem. 2021-től hogyan tudom a nyugdíjbiztosításom adókedvezményét érvényesíteni? Előre is köszönöm a válaszát!

Ne hagyja veszni az adókedvezményt energiahatékonysági beruházásai után! Cikk

A vállalkozások szűk rétege veszi igénybe az immár több mint 2,5 éve hatályban lévő, energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások, felújítások utáni adókedvezményt, pedig a lehetőségek tárháza rendkívül széles.

Gyermekes családok adókedvezményének változása Cikk

2010 óta 12,5 milliárd forintról 380 milliárdra nőtt a gyermekes családok adókedvezménye, amely több mint egymillió szülőt érint – mondta a keddi Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Szja-kedvezmény anyáknak: kinek, mikor jár? Cikk

A négy vagy több gyermekes anyák munkával szerzett jövedelmeik után 2020. január 1-jétől nem fizetnek adót, ha nyilatkoznak, hogy jogosultak erre a kedvezményre. A jogosultság nem minden esetben egyszerű megállapítása a nyilatkozó dolga és a téves nyilatkozat jogkövetkezményeit is neki kell viselnie. Ezért a nyilatkozattételhez érdemes idejében felkészülni, a jogosultságot meghatározó tényeket tisztázni. Cikkünk a felvetődő kérdések összefüggésében ismerteti a legfontosabb tudnivalókat.

Lakásbérbeadás – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A férjemmel van egy közös tulajdonú lakásunk, melyet bérbe adunk. Ha a férjem írásban hozzájárul, akkor a bérbeadás csak az én nevemen történik. Lehetséges? Továbbá azt szeretném még kérdezni, hogy ebben az esetben is lehetséges-e a betegség miatti adókedvezmény igénybevétele?

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

A nyári adócsomag megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva). A legkedvezőbb adózási lehetőség kiválasztásában segítenek az Adózóna kalkulátorai. Olvasói kérdés nyomán jutott tudomásunkra a múlt hét végén, hogy előzetes figyelemfelhívás nélkül szigorodott az ekáerbejelentés rendje: a fuvarozás megkezdésének dátumánál már az órát és a percet is meg kell jelölni.

Adókedvezmények: a Starbucks nyert, a Fiat veszített az Európai Bíróságon Cikk

A Starbucks nyert, a Fiat veszített ma az Európai Bíróságon a tiltott állami támogatással kapcsolatos ügyében, az amerikai kávézóláncnak így nem kell megfizetnie több tízmillió eurónyi elmaradt adót, míg az olasz autógyártónak igen.

Adókedvezmény elektromos autók beszerzése után – 2. rész Cikk

Cikkünk első felében az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének jogszabályi környezetét tekintettük át. Jelen írásunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy az említett adókedvezmény felhasználható-e elektromos személygépjármű beszerzése esetén.

Súlyos fogyatékosság után járó adókedvezmény Kérdés

Egyéni vállalkozó az új szabályok szerint jogosulttá vált adókedvezményre, a 2018-as évre ezt érvényesítette is. Kérdésem az, hogy visszamenőleg mely évekre kérheti – önellenőrzéssel – az adókedvezményt? Köszönettel: Gyurics Istvánné

Adókedvezményt kapnak a Notre-Dame felújításának segítői Cikk

A francia parlament végleges formájában elfogadta kedd este a három hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt, amely Emmanuel Macron államfő elképzelésének megfelelően öt évre tervezi a munkálatok időtartamát.

Megszavazott és eredeti javaslatok eltérései a társasági adózásban Cikk

A T/6351 számon benyújtott kormányjavaslathoz képest a kedvezményeknél, a csoportos társaságiadó-alanyoknál és a vagyonkezelési alapítványnál néhány eltéréssel fogadta el az Országgyűlés.

Jönnek a családi alapítványok, adókedvezményekkel Cikk

Az adócsomag egyik újdonsága a magánalapítványokra (családi alapítványokra) vonatkozó szabályozás megjelenítése – egyebek között – a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvényben is.

Taokedvezmény önellenőrzése Kérdés

Az alábbiakban ismertetett társaságiadó-bevallás önellenőrzésében kérem szakmai véleményüket. Előzmény: egy társaság a 2013-as adóévre vonatkozóan a 22/C § szerinti látványcsapatsport-támogatást adott, erre vonatkozóan figyelembe vett adókedvezményt. Ezen kívül még figyelembe vehetett volna a 22/A § szerinti adókedvezményt, de ezt nem tette meg, mivel a 22/C § kedvezménye a maximálisan igénybe vehető kedvezményt elérte. A 2013-ban adott sporttámogatás után adókedvezmény érvényesítésére a 22/C § (2) bekezdése szerinti időtartamon belül volt lehetőség. Mivel a társaság a benyújtott társaságiadó-bevallásában nem vitte át a következő év(ek)re a látványcsapatsport-támogatásának egy részét, a 22/A § szerinti beruházási hitel kamatkedvezményét nem érvényesítette. 1. Helyesbítéssel szeretné a társaság a 2013-as adóbevallásban a 22/C § szerinti látványcsapatsport-támogatás adókedvezményét csökkenteni, és ezzel azonos összegben a 22/A § szerinti hitelkamat utáni adókedvezményt figyelembe venni. A helyesbítés eredményeként a 2013-ban figyelembe nem vett 22/C § szerinti adókedvezményt a következő év önellenőrzésével szeretné a társaság érvényesíteni. Kérdések: a) Az 1. pontban ismertetett helyesbítés a jelzett évekre vonatkozóan elvégezhető-e, tekintettel arra, hogy a 29/D § (11) bekezdése 2018. 07. 26-ától hatályát vesztette? b) Az 1. pontban ismertetett helyesbítés eredményeként a következő évre továbbvitt adókedvezmény-különbözet a következő évben önellenőrzéssel érvényesíthető-e?

Változó kedvezmények a társasági adózásban 2019–2020 Cikk

Módosulnak a látvány-csapatsport támogatásának, az energiahatékonysági beruházás utáni adókedvezmény, továbbá a fejlesztési adókedvezmény szabályai, ha az Országgyűlés elfogadja a június 4-én benyújtott törvényjavaslatokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs