44 találat a(z) adóalap-kedvezmény cimkére

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez Cikk

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

Új adócsökkentő kedvezmények 2017-ben – a bulizás is olcsóbb lehet Cikk

Az idei évtől több új kedvezményt vehetnek igénybe a vállalkozások, amelyek a beruházások növelésére, kutatás-fejlesztésre, a foglalkoztatás bővítésére ösztönöznek.

Webáruház létesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszertárat működtető bt. webáruházat létesít. Az immateriális javak között szellemi termékként vagy vagyoni értékű jogként kell nyilvántartani? Figyelembe vehető-e a bekerülési értéke kisvállalkozók beruházási adóalap-kedvezményeként a társaságiadó-alap megállapításakor? Köszönettel: Ván Iroda Kft.

Kiva adóalap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiva adózásnál a minimum adóalap az a személyi jellegű kifizetések összege. A kérdés az lenne, hogy ezt csökkenti-e a tartósan álláskereső személy foglalkoztatása esetén az igazolás ellenében elszámolható 100 000 Ft/hó adóalap-kedvezmény, vagy csak a személyi jellegű kifizetések feletti résznek a kedvezménye. Valamint az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető kedvezményről van-e szó? Előre is köszönöm a válaszát.

Adóalap-kedvezmény álláskeresőre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társasági adóról szóló törvény 7. § (1) j) pontja szerint munkanélküli személy foglalkoztatása esetén a rá tekintettel befizetett szociális hozzájárulási adó összege az adó alapját csökkenti. A munkanélküli személy meghatározásánál a (3) bekezdésre hivatkozik, ami tovább egy másik törvényre. A kérdésem az lenne, hogy regisztrált munkanélkülinek kell lennie, annak a személynek, akire vonatkozólag ezt az adóalap-kedvezményt igénybe kívánjuk venni? Kell erről igazolással rendelkeznünk a Munkaügyi Központtól, hogy érvényesíthessük ezt a kedvezményt? A decemberi bérre fizetendő szochót csak januárban teljesítjük a NAV felé, ezzel még lehet számolni a 2016. évi adóalap számításnál vagy ez már 2017. évi befizetésnek minősül? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó által nyújtott alapítványi támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem találtam egyértelmű leírást az egyéni vállalkozó által közhasznú alapítványnak nyújtott támogatás elszámolására, a tao törvényhez hasonlóan esetleg igénybe vehető adóalap-kedvezményre vonatkozóan. Ebben szeretném segítségüket kérni. Köszönöm.

2015-ben taoalap-kedvezmény/beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. vásárolt 2015-ben egy személygépkocsit. A kft. számviteli szolgáltatással/könyvvizsgálattal foglalkozik, és a taotörvény 7. paragrafus zs) pontjának megfelel. Igénybe vehető-e személygépkocsi után a kedvezmény? Lásd még Sztv. 26. paragrafus 4. bekezdése. Autó nélkül mozdulni sem lehet, papírok és távolságok. Válaszukat a közeli május 31-ére való tekintettel, megköszönöm!

Fuvarozók beruházási adóalap-kedvezménye . Kérdés

Fuvarozó társaság vagyunk, amelynek az adózás előtti eredménye 58 millió forint. Beuházásunk volt új teherszállitó gépjárműre 80 millió forint. A társaság tulajdonosai magánszemélyek és a társaság (visszavásárolt saját üzletrész) volt 2015.ben. Támogatást nem kaptunk az eszközvásárlásra. Kérdésem az, hogy mennyi maximum adóalap-kedvezményt vehetünk igénybe a taotörvény 7. paragrafusának (1) zs) pontja (kis- és középvállalat beruházási adóalap-kedvezmény) szerint?

Alig alkalmazható k+f-es adóalap-kedvezmény Cikk

A k+f-költségek kapcsolt vállalkozások közötti megosztásakor érvényesíthető adóalap-kedvezménnyel kevés cégcsoport élt eddig a gyakorlati alkalmazással kapcsolatos bizonytalanságok miatt – állítja a PwC.

Igénybe vehető adóalap-kedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasági adóbevallásban felhasználhatom-e a fejlesztési tartalék feloldását és a kisvállalkozói kedvezményt ugyanarra az eszközre az adóalap megállapításánál? Válaszukat köszönöm.

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

2015-ös tárgyévben a lekötött fejlesztési tartalékot a megvalósított beruházásunkra feloldottuk. A kérdésem az lenne, hogy ugyanezen beruházásra lehet-e még adóalap-kedvezményt (új eszköz beszerzése okán) is igénybe venni, amennyiben minden más feltételnek megfelelünk? Köszönettel: P.I.

Fuvarozók adóalap-kedvezménye: így lehet igénybe venni? Cikk

Hogyan vehetik igénybe a fuvarozók az őket is megillető adóalap-kedvezményt? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert, a Global Tax-Office Kft. adószakértője válaszolt.

Adóbírságot fizethet, ha nem figyel oda a de minimis támogatásokra! Cikk

Bár a társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje még messze van, de már most elkezdhetjük az előkészületeket. Ha a társaság jogosult valamilyen kedvezményre, akkor az alábbiakra kell odafigyelnie.

Hiába tűnik úgy, mégse vezetik ki a szuperbruttót Cikk

A csomag, mint azt hangoztatták a politikusok - legnagyobb horderejű és költségvetési kihatású, bő 100 milliárd forintot jelentő eleme az, hogy a személyi jövedelemadóban eltűnik a félszuperbruttósítás (a havi 202 ezer forint feletti jövedelmet fel kell most szorozni 1,27-tel, az így növelt összeg az adóalap), így jövőre mindenkire 16 százalékos szja-teher vonatkozik. Ezzel szemben a valóság az, hogy a kiegészítő adóalapot nem vezetik ki a családi adóalap kedvezményből. Az adókedvezményt ugyanis összekeverték az adóalap-kedvezménnyel. Hogyan történhetett mindez?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs