hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

K+F adóalap-kedvezmény és megosztása. Példával

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Milyen feltételekkel, milyen mértékű adóalap-kedvezmény vehető igénybe K+F költség alapján, továbbá, hogy milyen esetben osztható meg, illetve adható át a kedvezmény más adózónak? Körbejártuk.

K+F Adóalap-kedvezmény

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.)

  1. 7. § (1) bekezdés t) pontja alapján csökkenti az adózás előtti eredményt (az adóalapot) a saját tevékenységi körben végzett alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés (K+F) közvetlen költsége annak költségként történő elszámolásán felül,
  2. ha pedig a K+F tevékenységet az adózó és felsőoktatási intézmény, Magyar Tudományos Akadémia, központi költségvetési szervként működő kutatóintézet, továbbá bármelyikük által vagy közösen alapított kutatóintézet, kutatóhely, valamint a közvetlenül vagy közvetve többségi állami tulajdonban lévő gazdasági társaság formájában működő kutatóintézet írásban kötött szerződés alapján közösen végez, akkor a Tao tv. 7. § (1) bekezdés t) pont alapján meghatározott összeg háromszorosa, legfeljebb 50 millió forint vehető figyelembe adóalap-csökkentésként.

Saját tevékenységi körében végzett K+F tevékenység: az adózó saját eszközeivel és alkalmazottaival a saját eredményére és kockázatára végzett K+F tevékenység, illetve az a K+F tevékenység, amelyet az adózó a saját eszközeivel és alkalmazottaival más személy megrendelésére teljesít, továbbá a kutatásfejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a megállapodás alapján végzett, továbbá a fizetett kutatás-fejlesztésre vonatkozó előírásokat, és számpéldával is illusztráljuk az igénybe vehető adóalap-csökkentést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs