119 találat a(z) Efo cimkére

A turisztikai idénymunka feltételei és előnyei Cikk

Utazásszervezés, idegenvezetés, szálloda. A munkaerőhiány ezen szektorokban is változatlanul kihívások elé állítja a munkáltatókat, melyet az özönlő turistatömeg csak nehezít. A turisztikai idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony számos kedvezményt, egyszerűsítési lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest.

Efo Kérdés

Tisztelt Szakértő, Több helyen mást-mást írnak az efo-val kapcsolatban, nem egyértelmű. Ha a mentesített összeget nem haladja meg a munkabér, akkor az igazolás mellett, kell-e év végén összesített adatközlést adnia a munkáltatónak és azt be kell-e vallania a munkavállalónak, még akkor is, ha nem szja-köteles? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az efotörvény az alkalmi munka esetén évente maximum 90 napot és egybefüggően 5 munkanapot enged meg munkavállalóként. Turisztikai és mezőgazdasági idénymunka esetén maximum 120 napot enged évente. És mennyit enged meg egybefüggően? Azt olvastam, hogy itt nincs meghatározva, Ez azt jelenti, hogy akár 120 napot egybefüggően is le lehet dolgozni? A munka törvénykönyve az efóra nem vonatkozik? Például maximum napi munkaidő hossza, illetve maximum heti munkanapok száma? Válaszát előre is köszönöm.

Csökkentett órabér egyszerűsített foglalkoztatásban, készenléti jellegű munkakörben Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2018_8_30_EFO_keszenletiugyeleti_munkavegze_ulk A fenti hivatkozásban kifejtésre került, hogy hogyan lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatni munkavállalót. A kérdésem, hogy ebben az esetben alkalmazható-e a 324/2018. (XII.30.) kormányrendelet 2. § 4.a pont szerinti arányosan csökkentett mértékű minimálbér? Válaszát köszönve, tisztelettel: Németh Tiborné

Egyszerűsített foglalkoztatás bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idényjellegű munka esetén alkalmazunk egyszerűsített foglalkoztatásban munkavállalókat. Napi bejelentéssel jelentjük be őket, mert nem garantált, hogy a következő napon is megjelennek munkakezdéskor. A munka általában 3-6 napig tart, de előfordul, hogy hétvégére esik. A hétvégi napokra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az idénymunkásnak? Továbbá, mivel bizonyos esetekben teljesítményalapú a bérezés, előfordul, hogy valaki a kötelezően fizetendő bér dupláját is megkeresi, valakinek viszont a bére nem éri el a kötelezően fizetendő minimumbért. Ez problémát jelent-e? Ki kell-e minden esetben fizetni a kötelezően fizetendő minimumbért az idénymunkás munkavállalónak?

Egyszerűsített foglalkoztatott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatott részére meg lehet-e téríteni a munkába járás költségeit?

Előnyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki előnyugdíjban van (nyugdíj előtti álláskeresési segély), akkor az mellett milyen keresőtevékenységet végezhet (milyen összegben és mennyi órában)? Továbbá alkalmi foglalkoztatásban lehet-e? Ez az ellátás nyugdíjnak minősül? Köszönettel várom válaszukat.

Efo a nyugdíjszámításnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 55 éves hölgy teljes munkaidős munkaviszonyban dolgozik, és mellette szombatonként egyszerűsített foglalkoztatás keretében vállal munkát. A szolgálati idő számításnál, jogszerző időként extra/plusz napként veszik figyelembe ezeket a napokat? Válaszát köszönöm!

Turisztikai idény hivatalos meghatározása Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Kérem szíves segítségét azzal kapcsolatban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás szempontjából mely időszak számít turisztikai idénynek és ezt mely jogszabályhely határozza meg? Köszönettel és üdvözlettel.

Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál Cikk

2019-ben mennyi az egyszerűsített foglalkoztatásban szja-mentesen fizethető órabér minimálbér, illetve garantált bérminimum esetén? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Szja-mentesség 2019-ben egyszerűsített foglalkoztatásnál Kérdés

Kedves Szakértő! Szeretném a segítségüket kérni, hogy 2019-ban fizethető órabér szja-mentesen az egyszerűsített foglalkoztatás jogviszonyában mennyi lesz (minimum és maximum összegek, a minimálbér és garantált minimálbér esetében)? Előre is köszönöm szépen válaszukat!

Egyszerűsített foglalkoztatás – pótlékok Kérdés

Kft. egész évben nyitva tartó hotelt üzemeltet. A dolgozók szabadságolása és betegsége, valamint átmeneti létszámhiánya miatt alkalmi munkavállalók segítségével oldja meg a nagyobb forgalmú időszakokat. Jellemzően hétvégén és ünnepnapokon dolgoznak a "beugrók". Eddig a Mt.-t alkalmazva hétvégére és ünnepnapra is dupla bért fizettünk, valamint bérpótlékot is. A 2018.12. 07-én megjelent cikkben azt olvastam, hogy délutáni pótlékot nem kell fizetni, valamint ünnepnapra jár csak a +100 százalék. Jól értelmeztem?

Egyszerűsített foglalkoztatásnál kell-e szja-t fizetnie a dolgozónak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás esetében kell-e szja-t fizetnie a munkavállalónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás és szja Kérdés

Egy kis vitánk keletkezett az egyszerűsített foglalkoztatás ügyében alapítványunknál, ezért szeretnénk állásfoglalásukat kérni. Egyszerűsített foglalkoztatás esetében normál esetben nincs túllépve a törvény által megadott keret. Ez esetben kell-e szja-t fizetni a munkavállalónak, illetve a bevallásban fel kell-e tüntetni? Várjuk szíves válaszukat.

Alkalmi munka, egyszerűsített munkavégzés Kérdés

Alapítványunknál több projektben dolgoznak a munkatársak. Van, amelyikben munkaviszony keretében, van ahol megbízási szerződés keretében, és van van olyan, ahol egyszerűsitett foglalkoztatás keretében tudunk munkát, illetve fizetést adni. Van-e ennek akadálya, mármint annak, hogy egyszerre háromféle jogcímen kapjon alapitványunktól fizetést?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs