135 találat a(z) Efo cimkére

Alkalmi munka, egyszerűsített munkavégzés Kérdés

Alapítványunknál több projektben dolgoznak a munkatársak. Van, amelyikben munkaviszony keretében, van ahol megbízási szerződés keretében, és van van olyan, ahol egyszerűsitett foglalkoztatás keretében tudunk munkát, illetve fizetést adni. Van-e ennek akadálya, mármint annak, hogy egyszerre háromféle jogcímen kapjon alapitványunktól fizetést?

Családi pótlékra jogosult-e? Kérdés

A középiskolás diák abbahagyta az iskolát és a szakközépiskola harmadik évfolyamát esti tagozaton végzi. Jelenleg 17 éves múlt. Napközben egy hónapban 15 alkalommal egyszerűsített munkaszerződés keretében alkalmi munkát vállalt. Alkalmanként 7600 forintot kap. Jogosult-e családi pótlékra?

Efós foglalkoztatás Kérdés

Kedves Hajdu-Dudás Mária! Köszönöm a sok-sok hasznos információt, amit a cikkeiben, válaszaiban kapok Öntől! Ugyanakkor szerintem a legfrissebb efós írásában a mentesített keretösszeg értékében pici kiegészítést kell tenni: az Ön által említett összegek 30 százalékkal növelt összegét kell figyelembe venni, azaz 2018-ban 8255 forintot, illetve 10 790 forintot. Üdvözlettel: Pap Attila

Efo, alkalmi munka: bérpótlékok, szabadság kiszámítása, közterhek Cikk

Ha a munkáltató a létszám-, kereseti-, illetve időkorlátok túllépésével létesít, illetve tart fenn idénymunkára vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt, attól a naptól, hogy a feltételek nem teljesülnek, nem alkalmazhatja dolgozóira a kedvező közteherfizetési szabályokat.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munka karácsony környékén Cikk

A karácsonyi vásárokon kínált sült gesztenye és forralt bor karácsonyi hangulatot árasztanak, lassan elkezdődik a fenyőfák beszerzése, és számos munkáltatónál is mielőbb gondoskodni kell a munkálatok befejezéséről a közeledő év végére figyelemmel. Ilyenkor – különös tekintettel a megnövekedett munkaerőigényre és a rövid tartamú, alkalomszerű foglalkoztatás lehetőségére is – a munkáltatók előszeretettel létesítenek egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyt. Mindez egyszerű, praktikus, ugyanakkor korlátokhoz kötött módon valósulhat meg.

Kata – egyszerűsített foglalkoztatás bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó egyszerűsített foglalkoztatás (alkalmi munka) keretében naponta kifizethető munkabér maximalizált összege (12 700 Ft) felett fizetne a munkavállalójának. Megteheti-e, és a vállalkozónak keletkezik-e emiatt plusz adófizetési, -bevallási kötelezettsége? Vállalkozói jövedelem szerinti adózási formánál ugyebár keletkezne.

Készenlét, ügyelet egyszerűsített foglalkoztatásban Cikk

Használható-e az Efo. tv. szerinti minta-munkaszerződés olyan vagyonőrök foglalkoztatásánál, akik egyszerűsített foglalkoztatás keretében 24 órás munkarendben dolgoznak úgy, hogy a 24 órás műszak után 48 órás pihenőidőt kapnak és néha hétvégén vagy munkaszüneti napon is dolgoznak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Efo készenléti-ügyeleti munkavégzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vagyonvédelmi cég egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmaz vagyonőröket, amelyeket 24 órás munkarendben alkalmaz (reggel 7 órától másnap 7 óráig), erre tekintettel 2 napra történő bejelentés alapján 2 ezer forintos közteher kerül kifizetésre és bevallásra is. A 24 órás műszak után 48 órás pihenőidő kerül biztosításra a munkavállaló részére. A megállapított órábér: 1038 Ft/óra (műszakpótlék nem kerül kifizetésre), de néha hétvégén vagy munkaszüneti napon is dolgoznak ezek a munkavállalók. A munkaszerződésben nincs feltüntetve a készenléti jellegű munkaköri utalás (csupán egy egyszerű sablonszerződés van rendszeresítve). Azt szeretném megtudni, hogy helyes-e ez az alkalmazotti módszer? Amennyiben bármi nem szabályos ezen foglakoztatással, kérem ennek ismertetését.

Egyszerűsített (alkalmi munka) foglalkoztatás (90) nap túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyszerűsített munkavállalói szerződéssel foglalkoztat munkavállalókat. Egy munkavállaló bejelentése meghaladta a 90 napos éves foglalkoztatási határt 3 nappal. Mi a teendő ebben az esetben? 3 nap után milyen adót kell megfizetni (nem a napi 1000 Ft-ot, hanem a teljes járulékot 19,5 szocho + nyugdíjjárulék + egészségbiztosítási járulék + szja)? 3 nap munkaviszonyból származó jövedemként fog szerepelni a 08 bevallásban? Az egyszerűsített bejelentés (42-és) megállja -e a helyét a 3 nap vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszerűsített foglalkoztatással söfőröket alkalmaz, például: vasárnapi munkavégzésének ideje 12 óra. Erre az időtartamra hogyan kell kiszámolni a munkabérét? Mi a maximális időtartam, amit maximálisan dolgozhatnak? Köszönöm válaszát!

Éjszakai pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éjjeliőröket foglalkoztattunk este 18 órától másnap reggel 6 óráig. Kérdésem: kell-e 15% éjszakai pótlékot fizetni a 22 óra és 06 óra közötti munkavégzésükre? Az éjjeliőrök munkaviszonyban voltak foglalkoztatva egy ideig, majd nem volt rájuk szükség, így munkaviszonyukat megszüntettük. Ezt követően rövid időn belül ismét szükségessé vált éjjeliőrök foglalkoztatása, de ezt már egyszerűsített foglalkoztatás keretében végeztük. Kérdésem: ez törvénybe ütközik-e abban az esetben, ha nem a munkaviszonyukat minősítettük át egyszerűsített foglalkoztatásra, mert volt kieső idő a két jogviszony között.

Járulékfizetés (megbízás és egyszerűsített foglalkoztatás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Takarítói feladatok ellátására alkalmazna cég egy személyt: havonta 4 alkalommal (kb. 1,5 óra/ alkalom) látná el feladatait határozatlan ideig megbízási jogviszony keretében. A megbízási díj összege 8400 Ft/hónap. Milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik a megbízónál és a megbízottnál? Ha a fenti feltételekkel, de egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazná a cég, milyen és mennyi járulékfizetés keletkezik, illetve a munkaviszony időtartamát hogyan állapítsuk meg? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az egyszerűsített foglalkoztatáson belül a munkaszerződésekre vonatkozik. Szükséges-e új/másik munkaszerződést kiállítani, ha nem folyamatos a munkavégzés, hanem megszakad, tehát például nem hétfőtől péntekig tart, hanem a munkavállaló dolgozik hétfőn, szerdán és pénteken: ebben az esetben 3 külön szerződést kell megírni erre az 1 hétre vonatkozóan vagy kerülhet egy szerződésbe a 3 nap? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérkifizetés módja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretnénk alkalmazni munkavállalókat, akik a hónap több napján dolgoznának. Mivel ismertek a munkanapok – kb. 10 nap/hó, így előre be is jelentjük őket. Ezek a napok általában nem egymás után következnek, hanem az adott hónap során egyenletesen elosztva. Szeretném kérdezni, hogy helyes-e az a gyakorlat, ha a bért viszont egyösszegben, hó végén utaljuk át nekik, vagy pedig minden egyes ledolgozott nap után számfejteni kell és ki kell fizetni? Ez utóbbi megoldás ugyanis elég nagy adminisztrációs teherrel járna. Előre is köszönöm a választ

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Lehetséges-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett (túlóra, műszakpótlék, stb.) lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében napi 8 óránál tovább foglalkoztatni valakit? 2. Hogyan kell kiszámítani, milyen feltételek mellett és adminisztrációval kell az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottnak kiadni a szabadságát? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs