135 találat a(z) Efo cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Konkrétan milyen adókat és járulékokat kell megfizetni és hogyan kell számolni, ha a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül foglalkoztatott munkavállalójának több munkabért fizet, mint a minimálbér kétszerese (korlát), vagyis 11740 Ft/nap/fő összegnél többet? Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ami_nem_esik_jogszabalyi_korlatozas_ala_az__OBQSI0

Egyszerűsített foglalkoztatás: ami nem esik jogszabályi korlátozás alá Cikk

Mi történik abban az esetben, ha az egyszerűsített foglalkoztatás megfelel valamennyi jogszabályi előírásnak, ugyanakkor az alkalmi munkavállaló díjazása tekintetében a kötelező mértékhez viszonyítva jelentősen a munkavállaló javára tér el? – cikkünkből megtudhatja.

Egyénenkénti foglalkoztatási korlát egyszerűsített foglalkoztatásnál Cikk

"Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak?" című, május 20-án megjelent cikkünk kapcsán olvasónk azt kérdezte: más-más munkáltatónál hogyan alakul az egyénenkénti foglalkoztatási korlát. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Kivaalany – egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél a személyi jellegű költség 70%-a EFO-költség. Az egyszerűsített foglalkoztatásért járó díj nem a Tbj alapja. A kiva alapjába tartozik mint személy jellegű jövedelem? Köszönettel: Ildikó

Alkalmi foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alkalmi jelleggel foglalkoztat munkavállalót. Egy bejelentőlapon 4 napra került sor a bejelentésre, amelyből 2 nap már túlhaladta a havi foglalkoztatási korlátot, azaz a 15 napot. Kérdésem: mivel a hibás bejelentés 4 napra szólt, melyből kettő már túlfoglalkoztatás volt, így elegendő-e a hibás két napra visszamenőleg bejelenteni munkaviszonyba a munkavállalót, vagy mind a négy napra szükséges a munkaviszony bejelentése? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás – megbízási jogviszony Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy munkáltató milyen jogcímen létesíthet jogviszonyt jogszerűen természetes személlyel az alábbi esetekben: 1. Egy rendezvényen 3 napon, összesen várhatóan 20 óra munkavégzéssel építési, bontási feladatoki, illetve egyéb fizikai jellegű feladatok ellátása (színpadépítés, rakodás stb.). 2. Egy rendezvényen takarítási készenlét ellátása, illetve a rendezvény után takarítás feladatok ellátása 1 napon belül várhatóan 13 óra időtartamban.

Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai Cikk

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, az alkalmi munkavégzés szezonja. Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályozás célja, hogy a rövid, általában csupán pár napos munkaviszonyokra egyszerűbb adminisztrációs és közteher-fizetési kötelezettségek, valamint rugalmasabb munkajogi előírások vonatkozzanak. Ezek alkalmazása során azonban számos korlátozással is tisztában kell lennünk.

Efo mezőgazdasági idényjellegű, vagy sem? Kérdés

Tisztelt Cím! Egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan merülne fel kérdésként, hogy mezőgazdasági idénymunkaként jelenthető-e, ha egy "xy" integrátor vásárol fel az "xz" integrátori partnereitől zöldségféléket, amiknek a csomagolására "xy" integrátor egy "x" kívülálló zöldségkereskedelemmel foglalkozó partnert bízna meg, és ez az "x" partner az emiatt alkalmazandó munkásokat az egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idényjellegű foglalkoztatással jelentené be?

Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A társasági adóról szóló törvény 3. mellékletének 14. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség az egyszerűsített foglalkoztatásáról szóló törvény szabályai szerint létesített munkaviszonyban foglalkoztatott részére az adózó által az egynapi munkáért kifizetett munkabérből a minimálbér napi összegének kétszeresét meghaladó mértékű kifizetés. Ezzel kapcsolatban a kérdésem a következő: az ünnepnapra eső munkabér eleve több lesz, mint a minimálbér napi összegének kétszerese. Például: egynapi bér 5360 , ünnepnapra fizetünk 10 720 forintotot. 2016. évben 102 20 forint a minimálbér kétszerese, ezért ebben az esetben 500 forinttal kell az társaságiadó-alapot növelni? De mi a helyzet 3 napos bejelentésnél ? 1. nap 7 órai munka 4690, 2. nap 8 óra ünnepnapra 10 720, 3.nap 7 órai munka 4690 forint, összesen 20 100 forint. 3 napra az átlagbér 6700 forint, ami nem haladja meg a minimálbér kétszeresét. Ebben az esetben a 3 napi átlagot kell figyelembe venni? Egyenlőtlen beosztásnál így kell számolni a munkaórák számát vagy az ünnepnapot külön kell kezelni? Válaszát köszönöm: Zsuzsa

Efo – munkaszerzodes – efo Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy, kisbuszokkal személyszállítást végző vállalkozásról van szó, belföldi és nemzetközi megbízásokat is teljesít. Az állandó munkavállalók mellett pár napos megbízással is alkalmaz sofőröket a csúcsidőszakokban. Megfelelő-e, ha az alkalmanként megbízott sofőrökkel a következő módon szerződik egy 8 napos (külföldi) kiküldetés esetén? Egyszerűsített foglalkoztatás 5 napig, majd 1 napos határozott idejű munkaszerződés és 2 napig ismét egyszerűsített foglalkoztatás. Szabályos-e ez a megoldás vagy szabálytalannak minősülhet – rendeltetésellenes joggyakorlás miatt? Megbízási szerződés köthető-e a munkavállalóval erre a munkára? Van-e jelentősége a külföldön történő munkavégzésnek ebben a példában? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: S.G.

Bevallás, adók, járulékok Esemény

Dec. 12.

Vasárnapi pótlék: nekik is kell fizetni? Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban kérdezte olvasónk, hogy vendéglátóhelyen, étteremben foglalkoztatott alkalmi munkavállaló részére kell-e délutáni, vasárnapi pótlékot fizetni? Ha kizárólag vasárnap foglalkoztatják, például vásári árusítás esetén, erre kell-e pótlék? A kérdésekre szakértőnk, dr. Hajdu-Dudás Mária válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatással foglalkoztatott alkalmazott szeptemberben elérte a 90 napot. Sajnos még 2 nap egyszerűsített foglalkoztatottként be lett jelentve. Ilyen esetben mi a teendő? Erre a két napra visszamenőleg munkaviszonyba be lehet jelenteni és törölni a egyszerűsített bejelentést?

Egyszerűsített foglalkoztatás pótléka Kérdés

Az egyszerűsített foglalkoztatás pótlékaival kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy vendéglátóhelyen, étteremben foglalkoztatott alkalmi munkavállalónak kell-e délutáni pótlékot fizetni, ha vasárnap dolgozott, akkor vasárnapi pótlékot? Ha csak vasárnap foglalkoztatják, például vásári árusítás esetén, erre kell-e pótlék? Várom válaszukat. Audit Pannon Kft

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Ha a mezőgazdasági idénymunkánál a foglalkoztatott napok elérik a 365-öt,a családi gazdaság másik tagja bejelentheti-e saját nevére az efo-ra a dolgozókat,vagy ez a létszámkorlát az egész családi gazdaságra vonatkozik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs