1240 találat a(z) EU cimkére

Gyermekek utáni ellátásokról döntött az EU Bíróság Cikk

Az uniós jog szerint nem kell, hogy valaki valamely tagállamban munkavállaló legyen ahhoz, hogy egy másik tagállamban lakó gyermekei után családi ellátásokra legyen jogosult – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Egyéni vállalkozó biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2018. 12. 08-áig Ausztriában dolgozott építőiparban. E104-es igazolásában a munkaviszony megszűnéseként is ez a dátum szerepel. Munkáltatója nyilatkozott arról, hogy tavasszal újra foglalkoztatja, ezért a téli leállás idejére az államtól részesül ellátásban, illetve egy korábbi balesetéből kifolyólag táppénzen van. 2018. 12. 11-étől egyéni vállalkozást indított Magyarországon. Véleménye szerint a fenti egyéni vállalkozó főfoglalkozású egyéni vállalkozónak vagy pedig EU-ban biztosítással rendelkező egyéni vállalkozónak minősül?

Gépjármű-kereskedő Kérdés

Különbözet szerinti adózást választó kereskedő EU-s beszerzéssel kapcsolatos költség áfáját levonásba helyezheti-e ?

Dokumentáció a termék más tagállamba érkezéséről Cikk

"A vevő és az eladó is Magyarországon bejegyzett kft. A vevő kérése, hogy a termékértékesítés számláját áfamentesen, a román közösségi adószámát feltüntetve állítsa ki az eladó, mert az árut Romániába viszik. A vevő rendelkezik román közösségi adószámmal. Milyen információkat kell elkérni a vevőtől a romániai adószámával kapcsolatban, illetve hogyan dokumentáljuk az áru Romániába érkezését, ha a vevő azt az eladó magyarországi telephelyéről maga szállítja el?" Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Az EU végleges védővámokat vezet be az acéltermékek behozatalára Cikk

Az Európai Unió végleges védővámokat vezet be az acéltermékek behozatalára válaszul arra, hogy májusban az amerikai elnök úgy döntött, hasonló intézkedéseket vezet be az EU-ból, valamint Kanadából és Mexikóból érkező acél- és alumíniumtermékekre. A védintézkedés a július óta ideiglenesen hozott határozatot váltja fel és február 2-ától lép érvénybe – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Mélyponton a gazdasági növekedés az EU-ban Cikk

A tavalyi negyedik negyedévben négy éves mélyponton stagnált a gazdasági növekedés az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön kiadott előzetes becslése szerint.

Brexit: az EU kitart a korábbi megállapodás mellett Cikk

Az Európai Unió és intézményei egységesek abban, hogy kitartanak a Brexit feltételrendszerét rögzítő, már elfogadott megállapodás mellett – jelentette ki Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló szerdán Brüsszelben.

Romlott a gazdasági hangulat az EU-ban Cikk

A vártnál nagyobb mértékben, több mint kétéves mélypontra romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az Európai Unióban januárban.

Új határértékéket vezetnek be az unióban egyes rákkeltő vegyi anyagokra Cikk

Megállapodás született az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság között a munkahelyeken előforduló, elismerten rákkeltő vegyi anyagok és mutagének listájának további anyagokkal történő kiegészítését célzó javaslatról, amely új határértékeket vezetne be öt vegyi anyag esetében – közölte az Európai Unió Tanácsa kedden.

EU-s munkavállaló foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem (egy magyarországi kft.) a tulajdonában álló vidéki kastélyépület felújítását Olaszországból érkező szakemberekkel szeretné elvégeztetni. A magánszemélyek max. 90 napra érkeznének. Kérdésem, hogy a fent leírt esetben, ha 1. a magánszemélyeket munkaviszony keretében alkalmaznák, milyen bejelentési és egyéb kötelezettsége van a kft.-nek, 2. amennyiben vállalkozóként jönnek és számlát adnak, milyen áfaartalmú számlát kell kiállítaniuk és az hol adózik? Ebben az esetben a közreműködő magánszemélyeket be kell-e jelenteni valahová?

Importálás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi import ügyletek helyes számlázásában kérném a segítségét, a 2019. 01. 01-jén hatályba lépő áfatörvény 102. § figyelembevételével: 1. A kft. csak kiszállítást végez egy szállítmányozónak, aki áfamentesen kéri a kiszállítást számlázni, mert az áru T1-gyel megy, vámáru, és szerintük ezért ez áfamentes. Valóban? Elég a T1, vagy kell más okmány is? 2. A kft.-t megbízza egy termelőcég alkatrész szállításával Shanghaiból Budapestre, de Hamburgban történik a vámkezelés, a kft. ügyintézésével. A kft. egy összegben határozza meg a fuvardíjat, például: fuvardíj (Shanghai – Budapest vámraktár) USD X hamburgi vámkezelés EUR Y kiszállítás HUF Z A fuvardíjat 80-20%-ra osztják EU-n kívüli, illetve EU-n belüli fuvardíjra, és bevallják a hamburgi vámkezelésnél az egész összeget, a belföldi szakaszt is. Emiatt az ügyfélnek a teljes fuvardíjat áfamentesen számlázzák, de a hamburgi vámkezelést, kiszállítást áfásan. 3. A kft. csak Hamburg-Budapest fuvart végez szállítmányozó cégnek és végső címzettnek direktben is. Itt két verzió van – T1-et állít ki Hamburg-Budapest raktárra, áfamentesen számlázzák a fuvardíjat – Hamburgban vámkezelt áru, áfamentesen számlázzuk, mert azt mondja az ügyfél, hogy vámkezelésnél bevallotta a teljes fuvardíjat Budapestig. (Elég a nyilatkozata?) Előre is köszönöm segítségét!

Importálás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi importügyletek helyes számlázásában kérném a segítségét, a 2019. 01. 01-jén hatályba lépő áfatörvény 102. § figyelembevételével: 1. A kft.-t megbízza egy termelő cég alkatrész szállításával Shanghaiból Budapestre. A kft. egyösszegben határozza meg a fuvardíjat, például: fuvardíj (Shanghai – Budapest vámraktár) USD X T1 kiállítás (Hamburg-Budapest vámraktár) EUR Y vámkezelés HUF Z kiszállítás HUF Z A fuvardíjat 80-20%-ra osztják EU-n kívüli, illetve EU-n belüli fuvardíjra. Jelenleg a fuvardíjat (EU-n kívül és belül) + a T1-et áfamentesen számlázzák az ügyfelekre, akár tényleges vevő, akár szállítmányozó cég. A vámkezelést és kiszállítást áfásan számlázzák. Helyes a gyakorlatuk? 2. A kft.-t megbízza egy termelő cég alkatrész szállításával Shanghaiból Budapestre, de az ügyfél vámkezel a saját raktárában. A kft. itt is egy összegben határozza meg a fuvardíjat, például: fuvardíj (Shanghai – Budapest vámraktár) USD X T1 kiállítás (Hamburg-Budapest vámraktár) EUR Y továbbítás HUF Z (T1 kiállítás Budapest raktár – címzett raktár) kiszállítás HUF Z A fuvardíjat 80-20%-ra osztják EU-n kívüli, illetve EU-n belüli fuvardíjra. Jelenleg a fuvardíjat (EU-n kívül és belül) + a T1-et áfamentesen számlázzá az ügyfelekre, akár tényleges vevő, akár szállítmányozó. A továbbítást és kiszállítást áfásan számlázzák. Helyes ez így? Előre is köszönöm válaszát!

A származási igazolás alóli mentesség EU-s értékhatárai Cikk

Közzétette az Európai Bizottság a származási szabályok kapcsán alkalmazandó euróban meghatározott értékhatárok nemzeti valutában kifejezett egyenértékeit – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Magyar székhelyű társaság az EU-ban Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta Szakértő Asszony! Köszönöm gyors válaszát. Levelemben elírás történt az első mondatban."Magyar székhelyű társaság adminisztrációs feladatok végzésére szerződést köt más uniós székhelyű társasággal" helyesen. Gondolom, más szabályok vonatkoznak erre az esetre, mint a nem uniós székhelyű társasággal kötött szerződésekre. A kérdés további része változatlan. A feladatokat magyar állampolgár végezné, aki munkaviszonyban a magyar vállalkozásnál, de életvitelszerűen az adott országban tartózkodik. Bérét a magyar vállalkozás fizetné. Kérdésem: a magyar adózási szabályok vonatkoznak-e a munkavállaló foglalkoztatására, vagy vannak speciális szabályok, amelyeket figyelembe kell venni? Elnézést kérek a figyelmetlenségért és várom az új válaszát, amit nagyon köszönök. Tisztelettel: Takácsné Anci

Termékexporthoz, -importhoz kapcsolódó fuvarozás Kérdés

Megbízók: speditőrök, szállítmányozók, akik belföldi adóalanyok. Megbízás: – Magyarországról viszünk árut EU-ban lévő kikötőig, onnan megy tovább harmadik országba (export), – harmadik országból érkező árut hozunk EU-ban lévő kikötőből Magyarországra. Mindkét esetben papíron az áru még nincs beléptetve EU-ba, Magyarországra, azaz még nincs vámkezelve. A megbízóink nem az áru tulajdonosai. [2018-ban az alábbiak szerint áfamentes számlákat állítottunk ki: – export fuvar: adómentes az Áfa tv. 102. § alapján, – import fuvar: adómentes az Áfa tv. 93. § (2) bekezdés alapján] 2019. 01. 01-jétől az exportra vonatkozó 102. § kiegészítésre került a 3. ponttal Kérdéseink: Export fuvar esetében csak olyan megbízónak számlázhatok áfamentesen, aki ténylegesen kilépteti az árut az EU-ból, azaz aki ténylegesen elszállítja? Ha az áru tulajdonosa megbíz egy szállítmányozót Magyarországon, az megbíz egy fuvarost, aki továbbadja egy alvállalkozó fuvarosnak, akkor a sor végén álló alvállalkozó fuvaros nem számlázhat áfamentesen a első fuvarosnak? Csak az első számú fuvaros a szállítmányozónak? Ki milyen áfával számláz? Az Áfa tv. "Adó alóli mentesség termék importja esetében" című fejezeténél nem láttunk ilyen jellegű módosítást. Tehát, ha a fent hivatkozott 93. § (2) bekezdése megvalósul, arról a megbízóm nyilatkozik, akkor továbbra is jogszerűen számlázunk áfamentesen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close