1240 találat a(z) EU cimkére

Brexit: az EU dolgozóinak üzent May, az iparszövetség aggódik Cikk

A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése (Brexit) után az uniós tagországokból érkező munkavállalók nem állhatnak majd be mások elé "a sor elejére".

Kisebb családtámogatást ad Ausztria a külföldi munkavállalóknak, több ország tiltakozott Cikk

Az osztrák családügyi minisztérium pénteken védelmébe vette a családtámogatások indexálására vonatkozó döntését, miután több uniós tagállam ismételten tiltakozását fejezte ki amiatt.

Huzavona költöztetett új gépjármű áfájánál Cikk

Ha külföldi adóilletőségű magánszemély Magyarországon olyan új gépjárművet vásárol, amely azonnal átkerül a magánszemély adóügyi illetősége szerinti EU-s tagállam területére, a magyar kereskedő nem számíthat fel áfát a gépjármű értékesítésére. Fordított viszonylatban természetesen ugyanez a szabály. A gyakorlatban mégsem így van.

Megújuló energia: ehhez kell tartaniuk magukat az EU-s országoknak Cikk

Az Európai Parlament mai ülésén jóváhagyta a megújuló energiára vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó nem kötelező célértéket, amelyeket 2030-ig kell elérniük a tagállamoknak, és amelyek kulcsszerepet játszanak az unió éghajlatváltozást érintő vállalásainak teljesítésében – közölte az uniós parlament.

Áfa elektronikus szolgáltatásnál Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdéskörben kérném szakértői iránymutatásukat. Adott egy magyarországi székhelyű, áfa hatálya alá tartozó, közösségi adószámmal rendelkező kft., amely webfelület-hozzáférési szolgáltatást nyújt. A szolgáltatásnyújtás teljes egészében elektronikusan valósul meg. Hogyan alakul a cég áfafizetési kötelezettsége, kit terhel az áfa az alábbi esetekben, illetve mit írok a számlára, ha a cég a szolgáltatást: - EU-s tagállambeli közösségi adószámmal rendelkező vállalkozásnak nyújtja - EU-s tagállambeli, közösségi adószámmal nem rendelkező vállalkozásnak nyújtja - EU-s tagállambeli magánszemélynek nyújtja - EU-n kívüli, 3. országbeli cégnek nyújtja - EU-n kívüli, 3. országbeli magánszemélynek nyújtja. Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Ötletmozaik Könyvelő Kft. Preilné

Nem lehetnek eltérő webshop árak és feltételek az EU tagállamaiban Cikk

Az Európai Unió rendelete értelmében a tagországok online kereskedői december 3-ától nem alkalmazhatnak állampolgárság, lakóhely, illetve letelepedési hely szerint különböző árakat, értékesítési és fizetési feltételeket – hívja fel a figyelmet a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda.

Uniós nyomásra mégsem lesz tilos veszteségesnek lenni Cikk

Az Országgyűlés hatályon kívül helyezte a nagy kereskedelmi láncok veszteséges működését tiltó szabályt.

Adókikerülés-ellenes szabályok a tao módosításában Cikk

Az őszi adócsomag számos olyan módosítást tartalmaz, amely az EU adókikerülés megakadályozásáról szóló irányelvet ülteti át a társasági adóról szóló törvénybe.

Példa nélküli: visszadobta az olaszok büdzsétervezetét az Európai Bizottság Cikk

Aggályosnak tartott jövő évi költségvetési tervezetének módosítására szólította fel az olasz kormányt kedden az Európai Bizottság, kiemelve, hogy az abban szereplő számok közel sem felelnek meg a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

May: a Brexit feltételrendszere 95 százalékban elkészült Cikk

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet, de egyetlen jelentős akadályozó tényezőként továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.

Százezrek tüntettek a Brexit ellen Londonban Cikk

Minden eddiginél nagyobb, több százezres tüntetést tartottak szombaton Londonban a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) ellen, illetve azért, hogy legalább a Brexit feltételrendszeréről újabb népszavazás dönthessen.

Importáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk – amely kereskedelemmel foglalkozik – közösségen kívülről, harmadik országból (Kína) importált terméket, továbbértékesítési céllal. A termék Hamburgba lépett be az unióba, de Magyarországon helyezték szabad forgalomba és került vámeljárás alá. A vámhatározat alapján a vámot, áfát megfizettük. Kérdésem lenne, hogy az áfabevallásban mely sorokban kell adatokat szerepeltetni? A bevallással egyidejűleg a fizetett áfát is be kell vallani, vagy csak a levonhatót? Mely könyvelési tételek fognak hozzá kapcsolódni? Segítségét köszönöm előre, tisztelettel!

A kivi- és a fügetermesztés támogatását kezdeményezte Magyarország Cikk

A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztésre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB) – közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára szombaton Becsehelyen.

Szolgáltatás áfailletőségének különleges esete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy törvényben nem nevesített szolgáltatás áfailletőségével kapcsolatban kérem tanácsát. Konkrét magyarországi ipari létesítményben végrehajtott technológiai átalakítást követően a jelenlegi állapotról EU-s cég magyar beszállítótól rendelt meg adatbázis alapú dokumentációt. A dokumentáció alapján a létesítmény fizikai vagy jogi helyzete nem változik és nem is változtatható meg, azaz ez alapján nem történik semmilyen tevékenység, és engedélyezéshez sem kapcsolódik. Illetve az elkészült dokumentáció újdonságot nem tartalmaz, a szolgáltatás alapvetően formátumbeli átalakítást jelent. A dokumentációkészítést ez alapján adatfeldolgozásnak tekintjük. Mindezeket figyelembe véve úgy értelmezzük a törvényt, hogy a magyar beszállító nem ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást nyújt az EU-s cég részére, így a szolgáltatásnyújtásra vonatkozó főszabály szerint kell az áfát számítania. Azaz a magyar cég 0%-os áfás számlát állít ki EU-s partnere számára. Várjuk megtisztelő véleményét, hogy egyetért-e indoklásunkkal.

Információcsere, jelentéstétel – leáldozóban az offshore? Cikk

Az adóelkerülés elleni nemzetközi szabályozás egyre erőteljesebb nyomásának köszönhetően az offshore cégek divatja végleg leáldozóban van – mondta Radnai Károly, az OrienTax Adótanácsadó Zrt. szakértője a cég október 3-án tartott adószemináriumán. Egy multilaterális megállapodásnak köszönhetően 2016-tól folyamatosan bővülő országkörből (jelenleg az EU-tagokon kívül 57 országból) kap az adóhatóság számlaadatokat; a 2019-től átvilágítandó új államok: a Bahama-szigetek, Hong-Kong, Katar, Kazahsztán, Libéria, Makaó, Panama és Uruguay – erősítette meg Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close