1345 találat a(z) EU cimkére

Csökkentenék a vállalkozások és a polgárok adminisztrációs terheit az EU-ban Cikk

Megkezdték az Európai Bizottság magas szintű szakértői csoportjának szervezését, amely javaslatokat dolgoz ki a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére, az uniós jogszabályok egyszerűsítésére – közölte a bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság előrejelzése brutális visszaesést jósol Cikk

Az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a koronavírus-járvány nagyon súlyos következményekkel jár mind a világ, mind az Európai Unió (EU) társadalma és gazdaságai számára. Az uniós és nemzeti szintű gyors és átfogó szakpolitikai válaszintézkedések ellenére példátlan mértékű visszaesésre számíthat az idén az EU gazdasága.

Koronavírus-járvány: támogatási programokat hagyott jóvá Magyarország számára az EB Cikk

A vállalkozásokat segíteni hivatott 550 milliárd forint összegű magyar hitelgarancia-programot és három, összesen 320 milliárd forint értékű gazdaságtámogató intézkedést hagyott jóvá kedden és szerdán az Európai Bizottság.

Törölt légijáratok: visszatérítés helyett kupon? Cikk

A légi utasok kompenzálásáról szóló közösségi szabályozás egyes előírásainak felfüggesztését kezdeményezte tizenkét európai uniós tagállam kormánya, hogy így mérsékeljék a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságok terheit.

EU: gazdasági helyreállítási alapra lesz szükség a válságkezelő program után Cikk

Júniusban kezdődhet a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozását szolgáló első, 540 milliárd eurós európai uniós csomag végrehajtása, és a közösség tagjai abban is egyetértenek, hogy létre kell hozni egy újabb alapot is a járvány miatt válságba süllyedő gazdaság helyreállítására – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

Fuvarköltség áfabeli megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértők, Az alábbi kérdéssel fordulunk Önökhöz: Közösségen kívüli országból származó áruhoz kapcsolódó fuvarköltség adómentességet élvez-e az áfatörvény szerint, ha belföldi adóalany szolgáltató nyújtja azt közvetített szolgáltatásként az árut – egy közösségi adóalanytól beszerző, azt egy másik közösségi adóalanynak tovább értékesítő – belföldi adóilletőségű adóalanynak, úgy, hogy az áru csak a közvetített fuvart igénybevevő belföldi adóalany másik tagállami vevőjénél lép be a közösség területére? Mi lenne az ügylet megítélése adómentesség szempontjából a 2007. évi CXXVII. tv. szerint, ha a belföldi adóalany szolgáltató a közvetített fuvarszolgáltatást közvetlenül az árut a közösség területére ténylegesen beléptető másik tagállamban adóilletőséggel bíró végső vevőnek (importáló) teljesítené és nem az értékesítési lánc belföldi tagjának? Köszönettel, Szentesi Péter

Áfa harmadik országnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áru Kft. harmadik országban (Ukrajnában) megveszi az árut, amit el is ad egy közösségi adóalany részére Olaszországban (nem magyar adóalany részére), az árut Fuvar Kft. fogja elszállítani közvetlenül Ukrajnából Olaszországba, az áru Magyarországot nem érinti. Fuvarozó és a megrendelő is magyar adóalany, az útvonal ukrán-olasz viszonylat. Ebben az esetben a Fuvar Kft. mint fuvarozó milyen áfakulccsal kell hogy kiállítsa a számlát a fuvaroztató Áru Kft. felé? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Magyarországi munkáltató járulékfizetési kötelezettsége másik állam felé Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna ! Ezúton is köszönöm alábbi válaszát ! https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_10_szlovak_allampolgar_magyarorszagi_bho Ennek mentén (ti. az egyszerűsített foglalkoztatás nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt) elküldtük válaszunkat a szlovák adóhatóságnak. Azonban újabb felszólítást kaptunk azzal hogy a Magyarországon foglalkoztatott személy után fizessük be a szlovák járulékokat (a szlovák hatóság felé bejelentkezéssel, adatszolgáltatással, stb.). Jogos ez a felszólítás? Vagy elképzelhető, hogy a biztosítási / járulékfizetési kötelezettséggel nem járó egyszerűsített foglalkoztatás intézményét nem ismeri a szlovák törvényi szabályozás? Általánosságban vizsgálva: terheli-e bármely esetben a másik állam felé történő bejelentkezési/ járulékfizetési /adatszolgáltatási kötelezettség a magyarországi foglalkoztatót, ha EU-s állampolgárt foglalkoztat A1-es igazolással? Válaszát előre is köszönöm!

EU: közösen koordinált digitális eszköztár kialakításával is küzdene a járvány ellen Cikk

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a mobiltelefon-adatok és alkalmazások közös uniós megközelítésének kidolgozására, mivel a digitális eszközök fontos szerepet játszhatnak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozási intézkedések fokozatos lazításában – olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

Enyhébb trösztellenes uniós politika: a gyógyszergyártó cégek szorosabban együttműködhetnek Cikk

Az EU lazít trösztellenes politikáján, hogy a gyógyszergyártó cégek együttműködhessenek a kórházak gyógyszerrel való ellátásában a koronavírus-járvány alatt – jelentette be az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szerdai sajtótájékoztatóján.

Elengedik-e átmenetileg az olaszoknak és a spanyoloknak az uniós költségvetési befizetést? Cikk

Újabb hitelek vagy eurókötvények helyett pénzügyi transzferekkel, például az uniós költségvetésbe való befizetés átmeneti elengedésével kellene kisegítenie az Európai Uniónak Olaszországot, Spanyolországot és más, hasonlóan nagy adósságokat maguk előtt görgető tagállamokat Daniel Gros, az egyik legismertebb brüsszeli kutatóintézet igazgatója szerint, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Mentőöv a kkv-knak az EU-tól: egymilliárd eurót kapnak Cikk

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA), amely kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap (EBA) számára – írja a portfolio.hu.

100 milliárd eurós uniós szolidaritási alap a munkahelyek megőrzésére Cikk

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében, a támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe.

Ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásnyújtás EU-n belül Kérdés

Magyarországi székhelyű cég Franciaországban ingatlanban végez építési-szerelési munkálatokat, melyhez alvállalkozót vesz igénybe. Kérdésem: be kell-e jelentkeznie Franciaországban, ha igen, csak áfa tekintetében, vagy a bevételét is ott adózza le, és elszámolhatja-e vele szemben az alvállalkozói teljesitést?

Rendkívüli uniós intézkedésekre van kilátás a mezőgazdaságban Cikk

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kifizető vagy nem kifizető?

Szipszer Tamás

adószakértő

NAV jogkövetési vizsgálat, adókülönbözet

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs