1240 találat a(z) EU cimkére

Az EU védővámot vezet be kínai elektromos biciklik uniós behozatalára Cikk

Az Európai Unió védővámot vezet be a kínai gyártmányú elektromos kerékpárok uniós behozatalának megfékezésére, mivel a kínai gyártók tisztességtelen nyereségre tesznek szert, megkárosítva ezzel az európai gyártókat, és elárasztják a piacot – közölte az Európai Bizottság az unió hivatalos lapjában pénteken.

Brexit: haladék a kiválásra? Cikk

A Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodás előző napi brit alsóházi elutasítását követően az európai uniós politikusok a rendezetlen kiválás esélyeire figyelmeztetnek, és elképzelhetőnek tartják a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítását, ha ezt London kéri.

Közösségi beszerzés Kérdés

Termékbeszerzés történt egy romániai internetes áruházból. A beszerző Magyarországon normál, adófizetésre kötelezett adóalany, közösségi adószámmal rendelkezik, a számlán ezt az eladó fel is tüntette, viszont a román értékesítőnek nincs közösségi adószáma. A számla nettó módon került kiállításra, áfára, áfafizetésre kötelezettre történő utalás nincs rajta. Én áfát fizetnék, de nem vonnám le. Kérdés 65-ön hova? A60 hogyan néz ki? Ki az adófizetésre és bevallásra kötelezett, azt hogyan kell megoldani? Köszönöm.

EU - áfa Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Kiegészíteném a kérdésünket az alábbiakkal: 1. Gyógyszeralapanyagot szerzünk be Németországból, és Olaszországban értékesítjük. DE-HU-IT számla kapcsolat, DE-IT termékmozgás. Magyarországra nem kerül a termék, azt közvetlenül a vevőnkhöz szállítjuk. Ez megfelel-e a háromszög-, illetve láncügylet fogalmának, keletkeztet-e németországi adószám kiváltási kötelezettséget? 2. Lengyelországból gyógyszeralapanyagot szerzünk be, Németországban harmadik fél által tároljuk, majd Olaszországba értékesítjük. (gyűjtőfuvar, a kedvezőbb szállítási feltételek miatt). A számla PL-HU-IT, a termékmozgás PL-DE-IT. Keletkeztet-e a tranzakció német adószámos kötelezettséget? Válaszukat előre is köszönjük! Üdvözlettel, Lovász Anna

Áfamentesség Kérdés

Az áfamentesség feltétele, hogy a szolgáltatást közvetlenül az ár exportőrjének, címzettjének nyújtsák. Jól értelmezem? Új feltételként vezeti be az áfatörvény, hogy a szolgáltatás nyújtójának közvetlen kapcsolatban kell állnia azzal a személlyel, szervezettel, amely a terméket a kiviteli eljárás alá vonja (exportőr vagy a címzett) . Az adómentesség a gyakorlatban: áfatörvény 102. § (3) bekezdés Megbízó: magyar, nem az exportőr HU(EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: 27% áfa Megbízó: EU, nem ez exportőr HU(EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: fordított adózás (az adót a megrendelő fizeti) Megbízó: TR, nem az exportőr HU( EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: áfa területi hatályán kívüli (teljesítési hely: szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, 37. § általános szabály) Megbízó: magyar exportőr HU( EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: mentes az adó alól Megbízó: EU exportőr HU( EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: mentes az adó alól Megbízó: TR exportőr HU( EU) – TR (harmadik országos viszonylat) export Számla: áfa hatályán kívüli (teljesítési hely: szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett 37. § általános szabály) Bizonyító okmány: exportokmány: 1. rovatban EU vagy EX, 2. rovatban exportőr vagy feladó (szolgáltatást igénybevevő – megbízó; fuvardíj fizető) Alvállalkozó bejövő számla: exportszolgáltatás: 27% áfa Exporthoz kapcsolódó beszállítások: 27% áfa

Újra lehet tárgyalni az élelmiszerek kettős minőségéről az EU-ban Cikk

Az újabb V4 összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe – közölte az Agrárminisztérium honlapján a tárca sajtóirodája.

Kamionos tiltakozás a pihenőidőre vonatkozó uniós jogszabálytervezet ellen Cikk

Kamionok állták el a belgiumi Kortrijk és a franciaországi Lille közötti autópálya határszakaszát, a sofőrök a pihenőidőre vonatkozó új uniós jogszabálytervezet ellen tiltakoztak – közölték belga médiumok.

Közösségi áfa, 4 szereplős export ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását szeretném kérni egy 4 szereplős export ügylet közösségi áfafizetésének rendezésével kapcsolatban. Magyarországon gyártott terméket a hazai gyár (1) értékesít egy németországi vevőnek (2). A német vevő értékesíti a terméket egy magyar disztribútornak (3), aki tovább rtékesít a végső vevőnek, egy horvát (uniós) láncnak (4). A szereplők jelentősége: a német cég mint brand- és licensztulajdonos vesz részt az üzleti folyamatban, ezért a magyar gyár a magyar disztribútornak közvetlen nem értékesíthet. A magyar disztribútor mint a horvát lánc beszállítója vesz részt a folyamatban, ezért a német cég a horvát vevőnek közvetlen nem tud értékesíteni. Az áru mozgása: a termék a magyar gyárból közvetlenül a horvát vevőhöz kerül beszállításra (mivel nincs értelme az árut előbb Németországba, majd onnan Horvátországba szállítani). A CMR-en: - Feladó: a magyar gyár - Átvevő: a német cég - Az áru kiszolgáltatási helye: a horvát cég. A kérdésem az lenne, hogy ebben a 4 szereplős export ügyletben a cégek közötti számlázásnál hogyan kell történjen az áfa felszámítása? Válaszát előre is köszönöm!

Fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves állásfoglalásukat: van egy fuvarozó cég, ahol a fuvarozás (fuvarszervezés) sokféleképpen történik, de az alaphelyzet a következő: Export (harmadik országba, EU-n kívülre), ennek során: eladó (exportőr) – fuvaros – vevő (importőr). A "fuvaros" szó alatt majdnem mindig néhány szervező céget kell érteni – például: raktár, vámspedició, mindig fuvarszervező spedició (egy vagy több), fuvaros – akár több magyart és/vagy külföldit. Eddig magyar cégek áfamentesen számláztak egymásnak, mert elég volt igazolni, hogy az áru elhagyta az EU területét (vagy EX1, vagy vevő által igazolt CMR). Egy HVG-cikk alapján kiderül, hogy volt egy változás (ha közvetlenül az eladótól kapunk a megbízást, akkor nincs áfa), de a többi maradt a régiben (nincs áfa, ha van papír – EX1 vagy CMR). Találtunk egy MKFE-magyarázatot is: https://www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/aktualis-hrek/77-belfoldi-hirek/9240-%C3%A1fa-v%C3%A1ltoz%C3%A1s-2019-janu%C3%A1r-1-vel.html, és van a 2007. évi CXXVII törvény 102. § is. Kérdésünk, hogy áfásan vagy adómentesen kell kiszámláznia a szolgáltatást cégünknek? Segítségüket előre is köszönjük. Tisztelettel: Tóth Mária

Őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megtarthatja-e őstermelői jogviszonyát, aki külföldön vállal munkát, EU-s országban? Tb szempontjából csak egy országban lehet biztosított, ennek okán, ha a belföldi munkaviszony megszűnik, automatikusan főállású őstermelővé válik, tehát maga után kellene fizetnie járulékot, miközben esetleg már munkát vállal EU tagállamban. Köszönöm válaszát.

10 000 euro alatti eszközbeszerzés tagállamból gyakorlatban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tárgyi mentes cég netto 10 000 euró alatti tárgyi eszközt vásárolt az EU-ból. A tagállami áfakedvezményt kihasználandó, a kinti számla kiállítását és a fizetést is áfamentesen kértük. A számla netto kiállításához viszont az eladó kérte az EU-s adószámot, hivatkozva arra, hogy enélkül nem tudja a számlát netto, áfamentesen kiállítani. Igaz-e, hogy ha ezt megadtuk és rákerült a számlára, itthon áfabevallási és -fizetési kötelezettség keletkezett, független a kedvezménytől? Mi lett volna a helyes eljárás a gyakorlatban? Például a bruttóban kiállított, EU-s adószám megadása nélküli, netto 10 000 EUR alatti számlára is lehet érvényesíteni az áfamentes tagállami kedvezményt, és itthon kell visszaigényelni a már kifizetett áfát? Vagy meg lehet adni az EU-s adószámot, csak kérni kell, hogy az ne kerüljön fel a netto kiállítottt számlára? Köszönöm válaszát.

Marad a fordított adózás a gabonaféléknél is Cikk

Január 1-jétől 2022. június 30-áig meghosszabbodik a fordított forgalmi adózás alkalmazása az üvegházhatású gázok, valamint az acélipari termékek mellett a gabonafélékre és az olajos magvakra is – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Letelepedés, munkavállalás Nagy-Britanniában a Brexit után Cikk

A brit kormány szerdán ismertetett tervei szerint azonos feltételekkel telepedhetnek le Nagy-Britanniában az uniós és az unión kívüli bevándorlók a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után.

Közösségi adóalanytól igénybevett szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! A problémám a következő: belföldi adóalanyként szeretnék egy angol cégtől szolgáltatást igénybe venni (egy általuk fejlesztett applikáció használatával). Azonban a szolgáltató nem rendelkezik közösségi adószámmal, tájékoztatásuk szerint azért, mert Angliában csak akkor adja ki az adóhatóság a közösségi adószámot, ha egy bizonyos forgalmat realizált. Mivel a nevezett cég itt még nem tart, így csak angol adószámmal rendelkeznek. Ebben az esetben mire számíthatunk, hiszen közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás esetén szükséges a társaság EU adószámának megfelelően adatszolgáltatást tenni, csakhogy ilyen nincs. Ezek szerint az angol társaság angol forgalmi adóval jogosult csak részünkre számlát küldeni? Vagy ez esetben is számlázhat adó nélkül, amely Magyarországon "import szolgáltatás"-ként fog adózni? Nagyon várom válaszukat! Köszönöm!

Óriási az eltérés az EU leggazdagabb és legszegényebb országa között Cikk

Bár az előző évekhez hasonlóan tavaly is némileg csökkent, de továbbra is óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön kiadott jelentésből.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close