1241 találat a(z) EU cimkére

Brexit: rendkívüli EU-csúcs lesz Cikk

Rendkívüli EU-csúcsot fog összehívni november közepére az Európai Tanács elnöke az Egyesült Királyság kilépéséről tervezett esetleges megállapodás megkötése érdekében – ezt ő maga jelentette be szerdán az uniós állam- és kormányfők informális salzburgi értekezletén.

Kiugróan sok új autót helyeztek forgalomba az EU-ban augusztusban Cikk

Augusztusban kiugróan nagyot nőtt az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA szerdán közzétett jelentése szerint.

Brexit: megszűnhetnek az uniós országokból érkezők kiváltságai? Cikk

Az uniós tagság megszűnése (Brexit) után már nem lenne különösebb ok arra, hogy a brit kormány eltérő letelepedési és foglalkoztatási szabályokat alkalmazzon az Európai Unióból és az unión kívülről érkező munkavállalók esetében – áll a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee – MAC) ma ismertetett jelentésében.

Külföldön végzett bérmunka Kérdés

Magyar termelő cég gyártói tevékenységéhez vásárol alapanyagot Németországból. A megvásárolt alapanyag nem kerül közvetlenül Magyarországra, mert előtte egy szintén német cég bérmunkát végez rajta. A bérmunka elvégzése után kerül a termék a termelő magyar céghez, Magyarországra. Mindkét ügylet során készül számla, ahol mindkét esetben a magyar cég a vevő. Áfa szempontból, hogy kell számláznia a két német társaságnak? Lehet-e mindkét ügylet unión belüli és ennek megfelelően fordított adózás alkalmazása a helyes, illetve csak a második ügylet minősíthető unión belülinek? Válaszukat előre köszönöm. Tisztelettel!

Sargentini-jelentés: elhajtották az osztrákokat az EU Tanács jogászai Cikk

Elutasította az Európai Unió Tanácsának jogi szolgálata Hans-Christian Strache osztrák alkancellár kezdeményezését, hogy foglaljon állást az Európai Parlament által múlt szerdán elfogadott, a magyarországi jogállamiság helyzetével foglalkozó Sargentini-jelentés érvényességével kapcsolatban.

Távolsági értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdekelne a különböző EU-s országok által meghatározott adómentes értékesítések értékhatárai. Eddig még sehol nem találtam egy összefoglaló táblázatot ezzel kapcsolatban. Az interneten egymásnak ellenmondó értékekkel találkoztam csak. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Szorosabb kapcsolatokat javasol Afrikával az Európai Bizottság Cikk

Az Európai Bizottság egy szoros „Afrika-Európa szövetség” létrehozására tett javaslatot az Afrikába irányuló beruházások jelentős növelése, a kereskedelem megerősítése, a munkahelyteremtés, valamint az oktatásba és a készségfejlesztésbe történő beruházások érdekében.

EU-n belüli nyeremény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem az European Poker Tour versenyen készpénzben kifizetett nyereményt szerzett. Illetve rendszeresen játszik EU klienssel online játékokon. Kérdésem, hogy az így szerzett és kifizetett nyeremények után milyen adófizetési kötelezettség terheli őt mint magyar állampolgárt. Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

A kiküldöttek juttatásairól döntött az uniós bíróság Cikk

A kiküldött munkavállaló a munkavégzés helye szerinti ország szociális rendszerében biztosított akkor is, ha egy másik cég kiküldött munkavállalóját váltja fel – közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Üzletszerzői jutalék Kérdés

Milyen címen és milyen összegű járulékot, illetve közterhet kell fizetnie annak a magánszemélynek, aki üzletszerzői jutalék címén kap jövedelmet egy külföldi cégtől? Van-e eltérés aszerint, hogy a külföldi cég EU-n belüli vagy kívüli? Kell-e, illetve milyen szerződést kell ehhez kötnie a magánszemélynek és a kifizetőnek? Köszönettel

Közlekedési eszköz bérbeadása Kérdés

Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatásukat: Egy magyar adóalany bérbe szeretné adni nem vízi közlekedési eszközét rövid távon (30 napon belül). Áfa megítélése szempontjából hol kell az áfát bevallani és megfizetni, ha magánszemélynek történik a bérbeadás, és a jármű átadása Magyarországon is és a Közösségen belül is történhet. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Közösségen belüli beszerzés vámkezeléssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni: az általam könyvelt társaság beszerzett Hollandiából terméket, melyet Törökországból szállítottak Magyarország területére, ezért a termék vámkezelésen esett át, és kivetésre került a vámhatóság által a 27 százalék áfa. A társaság rendelkezik a termék beszerzéséről a holland partnertől számlával, valamint a vámhatóság által kivetett áfáról szóló határozattal is, amely áfát el is utalták természetesen. Kérdésem a következő: ezt a beszerzést az áfabevallásban hogyan kell helyesen szerepeltetnem? A vámhatósági kivetés alapján a termékimportot terhelő levonható adó sorában? Ez esetben az A60 összesítő jelentésben nem kell szerepeltetnem? Válaszát előre is köszönöm! Cselyuszka Antalné

AZ EU idén is támogatja az iskolai gyümölcs-, zöldség- és tejosztást Cikk

Az egészséges táplálkozási szokások gyermekek körében való elterjesztését célzó iskolai támogatási program keretében az unós tagállamok oktatási intézményeiben idén is gyümölcsöt, zöldséget és tejet oszthatnak – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Szigorúbb emissziós teszttel vizsgálják az új járműveket az EU-ban Cikk

Mostantól már csak a korábbinál jóval szigorúbb emissziós teszten átesett új járműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

EU-ban lakó nem adóalanynál végzett lakásfelújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhellyel és Uniós adószámmal rendelkező vállalkozás német állampolgárnak ottani állandó címén lakásfelújítást végez. A kérdésem, hogy az elvégzett munkáért a magyar cégnek 27%-os áfás vagy adómentes számlát kell kiállítani a német állampolgár felé. Üdvözlettel: Szabó Attila

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close