1241 találat a(z) EU cimkére

Információcsere, jelentéstétel – leáldozóban az offshore? Cikk

Az adóelkerülés elleni nemzetközi szabályozás egyre erőteljesebb nyomásának köszönhetően az offshore cégek divatja végleg leáldozóban van – mondta Radnai Károly, az OrienTax Adótanácsadó Zrt. szakértője a cég október 3-án tartott adószemináriumán. Egy multilaterális megállapodásnak köszönhetően 2016-tól folyamatosan bővülő országkörből (jelenleg az EU-tagokon kívül 57 országból) kap az adóhatóság számlaadatokat; a 2019-től átvilágítandó új államok: a Bahama-szigetek, Hong-Kong, Katar, Kazahsztán, Libéria, Makaó, Panama és Uruguay – erősítette meg Csabai Róbert, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető-helyettese.

Egységes jelölés lesz a benzinkutakon Cikk

Október 12-étől uniószerte egységes üzemanyagcímkével kell ellátni a benzinkutak töltőoszlopait és töltőpisztolyait, valamint az új járműveket – írta csütörtöki számában a Világgazdaság.

35 százalékkal le kell szorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását az EU-ban Cikk

Hosszú vita után kompromisszum született a környezetvédelemért felelős európai uniós szakminiszterek keddi tanácsülésén, amelynek értelmében 2030-ra 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását a 2021-re előirányzott értékekhez képest, az egyezség azonban bizonyos kivételeket is tartalmaz.

Közösségi területről beszerzett szolgáltatás adómentessége Kérdés

Egy Magyarországon működő, alapítványi fenntartású, köznevelési intézmény oktatási programot szerez be a közösség területéről, az oktatási tevékenységéhez, a közösségi adószáma megadásával. Keletkezik-e a köznevelési intézménynek belföldön adófizetési kötelezettsége, vagy a beszerzett szolgáltatás tárgyára való tekintettel adómentesség illeti meg? Tekintettel arra, hogy Magyarországon a közoktatás és az ahhoz szorosan kapcsolódó szolgáltatás adómentes, jól gondoljuk-e, hogy a közösségi, adómentesen számlázott – "reverse charge" – ügylet után az oktatási intézménynek nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, ebben az esetben adómentesség vonatkozik rá?

Kell-e áfát fizetni? Kérdés

T. Adózóna! Elfogadható-e a következőkben vázolt felállás egy magyar kft. esetében: a kft. weboldalon toboroz EU-s tagállamokból fogorvosi ellátást igénylő magánszemélyeket, a kezelést Magyarországon végzik el. Az utaztatás megszervezését egy utazási iroda bonyolítja le, amit a külföldi magánszemély megfizet, a magyar kft. nem áll az utazási irodával szerződéses kapcsolatban. A magyar kft.-nek van orvosszakmai kompetens vezetője, magát a kezelést egy alvállalkozó klinika végzi, aki az elvégzett kezelést kiszámlázza (áfamentesen ) a magyar kft.-nek. A magyar kft. adja a végső számlát a külföldi magánszemélynek, ami tartalmazza a kezelés díját + a magyar kft. szervezési díját. Úgy gondoljuk, hogy az EU-s magánszemélynek áfamentesen számláz a magyar kft., mivel a főtevékenység az egy egészségügyi, áfamentes szolgáltatás, és a hozzá kapcsolódó szervezői díj osztja sorsát a főtevékenységgel. Várjuk szíves véleményüket! Üdv.: Fix Kft.

Export, EU-ba szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha harmadik országba történik a számlázás, de az árut EU-tagországba szállítjuk, abban az esetben milyen áfát kell alkalmazni a számla kiállításakor? Köszönöm válaszát

Közösségen belülről történő adómentes termékbeszerzés? Kérdés

Tisztelt Cím ! Dél-amerikai árubeszerzés történik (harmadik országbeli árubeszerzésről számlát kapunk), amit az EU-ban egy holland közösségi vámkezelő cég vámkezel és szabad forgalomba helyez (erről a vámkezelési szolgáltatásáról pedig közösségi szolgáltatás tartalmú számlát kapunk). Az áru Magyarországra kerül a vámkezelés után. A kivetett vám értéke: 0 Eur A magyar fél rendelkezik közösségi adószámmal. 1. Jól értelmezzük, hogy a Közösségen belülről történő adómentes termékbeszerzés történik? (Áfabevallás 11. sor) 2. Az A60-as 02 lapján 1-es adószámmal kell felvinni az termékbeszerzés értékét, az országkódot pedig a szabad forgalomba beléptető uniós szolgáltató országát kell feltüntetni? 3. Amennyiben jól értelmezzük, hogyan tudjuk biztosítani a A65 és A60-as nyomtatvány közötti egyezőséget? Üdvözlettel: Pálkerti Norbert

Az EU új vámszabályok bevezetését támogatja Afrikában Cikk

Az Európai Unió 5 millió euróval (mintegy 1,6 milliárd forint) támogatja az afrikai országok hatóságainak a globális vámszabályok bevezetése és a kereskedelem megkönnyítése érdekében végzett munkáját – közölte az Európai Bizottság pénteken.

Tb-határozatokat helyezett hatályon kívül a Kúria Cikk

A bányászjáradékkal kapcsolatos a Mfv.III.10.665/2017/6. ügyben hozott kúriai döntés kiemeli: a bányászatól szóló 1993. évi XLVIII. törvény (Btv.) 49/B § (1) bekezdés a) pontja szerinti „Magyarországon” kitétel ellentétes megszorító feltétel a a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló 883/2004/EK rendelet 5. cikk b) pontjában foglaltakhoz képest.

Megtámadta a kormány az EU módosított kiküldetési irányelvét Cikk

A kormány az Európai Unió Bíróságán megtámadta az uniós kiküldetési irányelv július 9-én kihirdetett módosítását tájékoztatta a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-t.

Új áfaelőírások a közösségi termékértékesítésekre Cikk

Az áfamentes közösségi termékértékesítésekre vonatkozó szabályok már jóideje borzolják a vállalkozások idegeit. Az adóhatóság ugyanis nem egyszer tagadja meg az ilyen ügyletekre jutó adómentességet arra hivatkozva, hogy az áru nem hagyta el az országot. Az EU minap elfogadott javaslata ugyan egyértelműsít a szabályokon, azonban az azoknak való megfelelés komoly bürokráciát igényel az EU-ba értékesítő cégektől – hangsúlyozza a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

EU-s beszerzés, áfa Kérdés

Alapanyagokat szerzünk be EU tagországokból. Az egyik megrendelésre a cég leszállította a megrendelt teljes mennyiséget. Számlázni viszont 12 részletben szeretne. Megengedhető ez? Ebben az esetben hogyan kell az áfabevallásban elszámolni az áfa értékét? Abban az esetben, ha az EU-s cég hozza be Magyarországra a saját alapanyagát (áttárolja) kell-e adószámot kérnie? Hogyan tudja ezt továbbértékesíteni egy magyar cégnek?

Theresa May: ha az EU-nak van más Brexit-javaslata, terjessze elő Cikk

A brit miniszterelnök szerint ha az Európai Uniónak aggályai vannak a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről London által előterjesztett javaslatcsomaggal kapcsolatban, vagy van ellenjavaslata, akkor a brit kormány szeretné, ha az EU illetékesei előállnának ezekkel.

Új NAV-tájékoztató arról, kinek, mikor kell uniós adószám Cikk

Aktualizálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közösségi adószámra vonatkozó tájékoztatóját, amelyben részletezi, kinek kell közösségi adószámot igényelnie, annak mi a módja, hogyan lehet törölni, illetve a megerősítését kérni.

Nem jutott tisztességtelen előnyökhöz a McDonald’s – mondta ki az EB Cikk

Luxemburg nem nyújtott tiltott állami támogatást a McDonald's amerikai gyorsétteremláncnak, az Európai Bizottság ezért lezárja az ügyben még 2015-ben indított vizsgálatát – jelentette be szerdán Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close