hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldön dolgozó munkavállaló részére adott SZÉP-kártya utáni szja és szocho

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Magyarországi cég külföldi leányvállalatánál kiküldetésben munkát végző dolgozója SZÉP-kártya juttatásban részesül. Kell-e, és kinek e jövedelem után szja-t és szochót fizetni? Ismertetjük.

A munkáltató a munkajövedelmek adóztatásánál általában ügyel a kettős adózás elkerülésére vonatkozó rendelkezésekre, de tapasztalatom szerint nem minden munkáltató gondol arra, hogy a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) juttatásánál is vizsgálni kell, hogy e jövedelem után melyik országnak van joga az adót megállapítani.

Nézzük meg egy konkrét példán keresztül, hogy az Ausztriában munkát végző munkavállaló részére SZÉP-kártyára fizetett juttatás adózását milyen összefüggések alapján kell meghatározni.  (Megjegyzem, ezeket a szabályokat minden olyan országba küldött munkavállaló adózásánál alkalmazni kell, amely országgal Magyarország kötött kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezményt.)

A munkavállaló 2022-ben egész évben Ausztriában dolgozik az osztrák leányvállalatnál kiküldetésben. A családja is vele költözött. Ausztriában osztrák adóilletőségűnek tekintik a munkavállalót a helyi szabályok szerint. A dolgozó a havi 700 ezer forintos munkabérén felül havi 30 ezer forint SZÉP-kártya juttatásban is részesül, mely után a munkáltató megfizeti a 15 százalék szja-t, továbbá a 13 százalék szochót is, mivel a munkavállaló a kiküldetés alatt is Magyarországon biztosított. Vajon a magyar munkáltató gyakorlata megfelel-e az előírásoknak?

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja kinek, milyen adófizetési kötelezettségei vannak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs