95 találat a(z) özvegyi nyugdíj cimkére

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem találtam tájékoztató anyagot azzal kapcsolatban, ha egy saját jogú nyugdíjas házaspár egyik tagja meghal, akkor a még életben lévő nyugdíjas saját jogú nyugdíja hogyan alakul mint özvegynek? Úgy tudom, hogy van olyan szabály is, hogy az özvegy választhatja a saját jogán megállapított nyugdíja + az özvegyi nyugdíj összege helyett az elhunyt nyugdíját is, ha az magasabb összegű. Él-e még ez a szabály, vagy már nincs erre lehetőség? Tisztelettel várom a tájékoztatást.

Az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj mértéke Cikk

A hozzátartozói nyugellátások – özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj – összegének kiszámításakor közös szabály, hogy azok alapjaként azt a saját jogú nyugdíjat kell alapul venni, amely az elhunyt jogszerzőt a halála időpontjában megillette vagy megillette volna. Ennek megfelelően, a hozzátartozói nyugellátások megállapításakor mindenképpen különbséget kell tenni a tekintetben, hogy az elhunyt jogszerző a halála időpontjában részesült-e a társadalombiztosítás keretein belül megállapított nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, illetve nem részesült semmilyen ellátásban.

Jogosultság özvegyi nyugdíjra Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül, az elhunyt jogszerző jogán, jól meghatározott jogosultsági feltételek teljesülése esetén, özvegyi nyugdíjat lehet megállapítani a jogszerző házastársa, bejegyzett élettársa, elvált házastársa, illetve az élettársa részére.

Nyugdíj és hozzátartozói ellátás: mikor adható méltányosságból? Cikk

Az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj és az árvaellátás megállapításának és emelésének szigorú szabályai vannak. Vannak azonban esetek, amikor mégis lehetőség van kivételes elbánásra. Ám az utóbbinál is számos előírást be kell tartani.

Baleseti hozzátartozói nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi esetben kérném szíves segítségüket: egyik munkavállaló sajnálatos módon üzemi balesetben elhunyt. 57 éves volt. Felesége baleseti özvegyi nyugdíjat igényelne. Mitől függ ebben az esetben az ellátás összege? Az elhunyt szolgálati idejének hossza mennyiben befolyásolja az ellátás összegét? Illetve az igénylőlaphoz milyen dokumentumokat szükséges csatolni? Például házassági anyakönyvi kivonat, halotti anyakönyvi kivonat, az elhunyt TB kiskönyve stb. Válaszukat előre is köszönöm!

Öregségi nyugdíj mellett kapható-e egyéb hozzátartozói ellátás? Cikk

Rokkantsági ellátásban részesülő személy öregségi nyugdíjkorhatára betöltésekor kaphat-e hozzátartozói ellátásokat? Az Adózóna olvasójának kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Öregségi nyugdíj mellett hozzátartozói ellátás Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert Úr! Rokkantnyugdíjas (1955-ben született ), aki 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátást kap, mellette hozzátartozói ellátást is kapott. Közben – 2013-ban – kapott a két ellátás mellett ideiglenes özvegyi nyugdíjat, amit 2014-től nem kap. Ha 2019-ben kéri az öregségi nyugdíjazást, akkor továbbra is kapja a hozzátartozói ellátást, és feléled az özvegyi nyugdíj, mert nem telt el 10 év az élettárs halála óta? Kaphatja az öregségi nyugdíjat, a hozzátartozói ellátást és özvegyi nyugdíjat együtt? Mikor rokkantnyugdíjas lett, 21 év 25 nap szolgálati időt vettek figyelembe nála. 2012-től 4 órában dolgozik, a mindenkori garantált bérminimum 4 órára eső munkabéréért. Ha kevesebb lesz az öregségi nyugdíja, mint a mostani rokkantellátás, mondhatja azt, hogy nem kéri az öregségi nyugdíjat, vagy csak az választhat, aki 1954. december 31. előtt született? Válaszát előre is köszönöm.

Özvegyi nyugdíj 2. Kérdés

T. Winkler Róbert Úr! 2019. 03.18-án tettem fel ebben a témában kérdést. Köszönöm a gyors és jól érthető válaszát. Még annyiban pontosítanám a kérdésemet: ha az egyik fél rokkantnyugdíjas (tehát még nem érte el az öregségi nyugdíj korhatárt), a másik fél aktív dolgozó, akkor sincs időbeni korlátja az özvegyi nyugdíj megítélésében? Segítségét köszönöm, Ildi

Özvegyi nyugdíj Kérdés

T. Szakértő! Esküvő után mennyi időnek kell eltelnie, hogy özvegyi nyugdíjra jogosult legyen a házastárs? Segítségét köszönöm. Ildi

Az özvegyi nyugdíj megállapíthatóságáról döntött a Kúria Cikk

A Kúria 2019. február 13. napján tárgyaláson kívül elbírálta, az Mfv.III.10.337/2018. számú ügyet. A felperes 2017. február 15. napján nyújtotta be igényét ideiglenes özvegyi nyugdíj megállapítása iránt.

Járhat-e az özvegyi nyugdíj? Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert nyugdíjszakértő úr! Tájékoztatást szeretnék kérni az alábbi ügyben. A férjem 2017. 09. 22-én hunyt el, nem volt nyugdíjas (1955. 05. 25-én született), én a felesége (születtem: 1959. 02. 28.) nem tudtam arról, hogy járt volna nekem ideiglenes özvegyi nyugdíj, így sajnos nem kértem azt. Érdeklődnék, hogy milyen lehetőségeim vannak, tudom-e utólag igényelni? Most van folyamatban a "leszázalékolásom", sajnos tönkre mentem, alig tudok dolgozni. Amennyiben legalább 50 százalékos egészségkárosodást állapít meg az orvosszakértői bizottság, akkor járhat így nekem (mivel nem kaptam ideiglenes özbegyi nyugdíjat, mert nem tudtam, hogy járt volna) az özvegyi nyugdíj? Hallottam olyan infót is, hogy akkor is járhatna, ha betöltöm azt a korhatárt, akikor a férjem elhunyt. Köszönöm szépen!

Öregségi nyugdíj és özvegyi nyugdíj: félreértett együttfolyósítási szabályok Cikk

Az utóbbi időben számos portálon találkozni olyan kérdésekkel, véleményekkel, hogy az öregségi nyugdíj és az özvegyi nyugdíj együttfolyósítása esetén a hozzátartozói nyugellátást elveszik, megszüntetik. A valóságban szó sincs erről. A félreértést a két ellátásnak az úgynevezett együttfolyósítási összeghatárban történő folyósítására vonatkozó szabály félreértelmezéséből, nem ismeréséből ered.

Özvegyi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem özvegyi nyugdíjjal kapcsolatos. Egyik családtagom egy rokkant járadékban részesülő személy, aki 2019 februárjában tölti be az öregségi nyugdíjkorhatárt. A férjétől elvált 16 éve, nála maradt egy kiskorú gyermek, aki után gyerektartást kapott. Ő már komoly beteg volt az elválásuk előtt is. Új házasságot senki sem kötött. A volt férj meghalt ezelőtt 6 évvel. Ezután a kiskorú gyermek után árvasági ellátást, valamint emelt összegű családi pótlékot kapott tovább, egészen 2 évvel ezelőttig, amikor a gyermek befejezte a tanulmányait. Özvegyi nyugdíjra jogosult lehet-e? Tudom, hogy elválás esetén be van korlátozva 10 évre a "feltámasztás" lehetősége az özvegyi nyugdíjat illetően, de mivel a kiskorú gyermek még csak 2 éve " nőtt" ki az árvaellátásból, lehetséges-e egyáltalán ezzel foglalkozni, vagy nem? Válaszukat nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Cím! Édesapám rokkant nyugdíjas volt, mikor 2017. 10. 05-én elhunyt. Édesanyám özvegyi nyugdíjat kapott, ami most lejárt. Abban kérnénk a segítségüket, hogy hány százalékra volt jogosult egy évig, és mennyi jár neki az egy év letelte után? Válaszukat előre is köszönjük!

Nyugdíjprémium, egyszeri juttatás: itt vannak a részletek Cikk

Ki jogosult nyugdíjprémiumra? Mekkora lesz az összeg? Összefoglaltuk a tudnivalókat a nyugdíjprémiumról, illetve az egyes más ellátások alapján járó egyszeri juttatásokról szóló kormányrendelet alapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close