Özvegyi nyugdíj elvált vagy különélő házastársnak, élettársnak

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az özvegyi nyugdíjról elsőre szinte mindenkinek az ugrik be, hogy az elhunyt személy jogán özvegyi nyugdíjra kizárólag a jogszerzővel annak halálakor vele együtt élő házastársa lehet jogosult. Az általános hiedelemmel ellentétben viszont, bizonyos jól meghatározott feltételek teljesülése esetén, az elhunyt jogszerző házastársán kívül az elvált házastárs, a bejegyzett élettárs és az élettárs is jogosult lehet özvegyi nyugdíjra.

A hozzátartozói nyugellátásokra való jogosultságnál mindenképpen külön kell vizsgálni az elhunyt jogszerzőre, valamint a hozzátartozóra vonatkozó jogosultsági feltételeket, az ellátás pedig kizárólag abban az esetben kerülhet megállapításra, ha mind a hozzátartozóra, mind pedig az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek teljesülnek.

Az elhunyt jogszerzőre vonatkozó jogosultsági feltételek:

» a jogszerző a halála időpontjában saját jogú nyugellátásban vagy korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesüljön, illetve

» ha a halál időpontjában nem részesült semmilyen nyugdíjszerű ellátásban, akkor az elhalálozás időpontjában betöltött életkorához előírt nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati idővel rendelkezzen.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "A nap kérdése: mennyire befolyásolják az utolsó évek kereseti adatai a nyugdíj összegét?", "Tévhitek a nők 40 kedvezményes nyugdíja körül", valamint "Gyermekek után érvényesíthető kedvezmények a nyugdíj megállapítása során" című írásait is!

Különélő vagy elvált házastársak jogosultsága özvegyi nyugdíjra

Ha az elhunyt jogszerző és a házastársa elváltak, illetve a jogszerző halálakor már egy évnél hosszabb ideje külön éltek, akkor az özvegy részére, függetlenül azon ténytől, hogy az elhunyt jogszerző a rá vonatkozó jogosultsági feltételeket még életében teljesítette, özvegyi nyugdíjat abban az esetben lehet megállapítani, ha az elhunyt jogszerzőtől – annak haláláig – házastársi tartásdíjban („asszonytartás”) részesült, vagy bíróság tartásdíjfizetési kötelezettséget állapított meg.

A tartásdíj igazolására az annak fizetésére kötött egyezséget jóváhagyó vagy arra kötelező jogerős bírósági határozat vagy közjegyző által hitelesített kötelezettségvállaló nyilatkozat szolgálhat alapul.

A jogosultság szempontjából kötelező feltétel, hogy a tartásnak az elhunyt jogszerző haláláig kell fennállnia. Ha a tartás korábban már egyösszegű kifizetéssel teljesítésre került, akkor az özvegyi nyugdíjra jogosultsági feltétel már nem teljesül.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően megállapítható özvegyi nyugdíj esetén – a fentiekben említett jogosultsági feltételeken túlmenően – további kötelező előírás, hogy az arra jogosító feltételeknek (öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, megváltozott munkaképesség vagy árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása) a tényleges különéléstől (mely időpont lehet korábbi, mint a házasság megszűnésének időpontja) számított tíz éven belül be kell következniük, függetlenül attól, hogy mikor halt meg a jogszerző, továbbá volt-e megállapítva ideiglenes özvegyi nyugdíj vagy sem.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen feltételekkel jogosult özvegyi nyugdíjra az elhunyt élettársa, bejegyzett élettársa!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5