Özvegyi nyugdíj: ki kaphatja, milyen feltételeknek kell ehhez teljesülni?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretein belül az elhunyt családtag után megállapítható hozzátartozói nyugellátás, özvegyi nyugdíj. A köztudatban az a tévhit terjedt el, hogy az özvegyi nyugdíjat kizárólag az elhunyttal közös háztartásban együtt élt házastárs kaphatja meg. Ki jogosult valójában özvegyi nyugdíjra? Milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy az elhunyt után a jogosult hozzátartozó özvegyi nyugdíjhoz juthasson? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. (Tny.) törvény 4. § e) pontja értelmében özvegyi nyugdíjnak az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy házastársának, meghatározott feltételek mellett élettársának, valamint elvált házastársának járó nyugellátás minősül.

Olvassa el az Adózóna „Amikor a rokkantsági ellátásban részesülő öregségi nyugdíjra lesz jogosult: nem automatikus a folyamat”, „Részmunkaidőben foglalkoztatottak nyugdíja: példák az arányos szolgálati idő számítására” és „Résznyugdíj: mennyi szolgálati idővel, hány évesen vehető igénybe?” című írását!

Ezzel egyezően a Tny. 45. § (1) bekezdése rögzíti, hogy özvegyi nyugdíjat:

  • a házastárs,
  • az elvált házastárs és
  • az élettárs kaphat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a milyen feltételeknek kell teljesülni ahhoz, hogy az elhunyt jogszerző után a házastárs, az elvált házastárs, iiletve az élettárs özvegyi nyugdíjat kaphasson!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink