hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki kaphat méltányossági alapon özvegyi nyugdíjat?

  • adozona.hu

Olvasónk felesége 2014 januárjában hunyt el, a férj számára nem állapítottak meg ideiglenes özvegyi nyugdíjat, mert a nyugdíjbiztosító szerint az elhunyt nem rendelkezett elég szolgálati idővel, holott valamennyi ideig dolgozott, de utána hét gyermeket szült, és őket nevelte. A férj 1960-ban született, jelenleg rokkantsági ellátást kap, C2 kategóriában. Van-e esély arra, hogy özvegyi nyugdíjat kapjon, esetleg akkor, ha eléri a nyugdíjkorhatárt? – kérdezte. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Figyelemmel arra, hogy az elhunyt házastársa a haláláig nem szerezte meg a jogosultsághoz szükséges nyugdíjra jogosító szolgálati időt, ezért sajnos nem állapítható meg a férj számára özvegyi nyugdíj sem most, sem a nyugdíjkorhatára betöltésének időpontjától.

Ugyanakkor, amennyiben a feleség rendelkezett legalább 7,5 év nyugdíjra jogosító szolgálati idővel, kérelmezni lehet az özvegyi nyugdíj méltányosságból történő esetleges megállapítását, mely igény benyújtása alapján az eljáró nyugdíjszerv vizsgálni fogja a jogosultsági feltételeket és a méltányosság gyakorlásának, valamint a hozzátartozói nyugellátás esetleges engedélyezésének lehetőségét.

A méltányossági kérelmet a lakóhely szerint illetékes vármegyei/fővárosi kormányhivatal nyugdíjbiztosítási főosztályánál, vagy a Magyar Államkincstár Központjánál kell benyújtani. Az igényt az arra rendszeresített nyomtatványon kell előterjeszteni, megjelölve a különös méltánylást érdemlő körülményeket, amelyek megalapozhatják a kérelem esetleges teljesíthetőségét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs