256 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Résznyugdíj: mennyi szolgálati idővel, hány évesen vehető igénybe? Cikk

Egy-két ügyfelünk csak 20–23 év szolgálati idővel rendelkezik, esély nem lesz arra a korukat tekintve, hogy 40 év szolgálati időt szerezzenek. Arról van tudomásunk, hogy létezik a résznyugdíj. Kérdésünk, hogy mikortól kell nyugdíjaztatni magát az illetőnek. Ezt intézheti már a 20 év szolgálati idő megszerzése után azonnal, illetve mikortól lesz jogosult nyugdíjra? Majd, ha a nyugdíjkorhatárt betöltötte? Tehát 65 évesen? Vagy ha majd hamarosan kitolják a nyugdíjkorhatárt (TERV: 72 év a NAV szerint) akkor a 72. életévét betöltve jogosult a 20 év szolgálati idő után járó résznyugdíjra? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

Lehetséges-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj későbbi időponttól történő újbóli megállapítása? Cikk

Visszatérő kérdés, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámítható-e, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, a nyugdíj mellett szerzett keresetek figyelembevételével van-e lehetőség a korábban megállapított nyugdíj későbbi időponttól történő újraszámítására.

Öregségi nyugdíj Kérdés

Szolgálati járandóságból öregségi nyugdíj: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat Cikk

A szolgálati járandóságban részesülő személy nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, így gyakran merül fel kérdésként, hogy mikortól válik azzá, illetve az is, hogy ebben az esetben a nyugellátást milyen összegben folyósítják majd számára. Ha a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, van-e lehetőség a nyugdíj újraszámítására, illetve van-e arra mód arra, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt váljon saját jogú öregségi nyugdíjassá? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Szolgálati járandóság: átváltható-e korhatár előtti ellátásra? Cikk

Az úgynevezett szolgálati járandóságban részesülők körében gyakori kérdés, hogy juttatásukat átválthatják-e korhatár előtti ellátásra? Ismertetjük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Öregségi nyugdíjas őcsg tag Kérdés

Így számoljuk az öregségi nyugdíjat és az alapjául szolgáló havi átlagkeresetet 2024-ben: példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2024-ben sem változott. A nyugdíj összegét továbbra is két tényező határozza meg: az elismert szolgálati évek (egész évek, a törtidőszak figyelmen kívül hagyásával) és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset, a nyugdíjalap. A nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Tartós ápolást végzők időskori támogatása, nyugdíj-kiegészítése – példákkal Cikk

A társadalombiztosítási rendszer keretén belül megállapítható öregségi nyugdíj összegét két tényező határozza meg: az elismert szolgálati idő tartama években, és az öregségi nyugdíj meghatározásának alapját képező átlagkereset, azaz a nyugdíjalap. A gyermeküket ápoló hozzátartozók keresőtevékenységet nem (vagy csak erősen korlátozott mértékben) tudnak végezni, ezért a számukra megállapítható nyugellátás mértéke is várhatóan jóval alacsonyabb lesz, mint azoké a szülőké, akik életpályájuk során folyamatosan keresni tudnak.

Nyugdíj megállapítása több uniós tagországban szolgálati időt szerzett munkavállaló esetében Cikk

Olvasónk abban a kérdésben kérte szakértőnk véleményét, hogy több éves külföldi és magyarországi munkavállalás esetén hogyan történik a nyugdíj megállapítása. A kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Választás a nők 40 vagy az öregségi nyugdíj között Kérdés

Nőknek mikor éri meg nyugdíjba vonulni? Kérdés

Öregségi nyugdíj mellett kft. munkaviszony, és egyéni vállalkozás lehetősége Kérdés

Jogosultság öregségi nyugdíjra 2024-ben Cikk

A hatályos társadalombiztosítási nyugdíjrendszer alapján saját jogú öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag azon személyek esetében nyílik lehetőség, akik betöltötték a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, továbbá kizárólag nők esetében nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül, ha rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel, az úgynevezett nők kedvezményes öregségi nyugdíja.

Rokkantsági ellátás továbbfolyósítása öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után Kérdés

Rokkantsági ellátás melletti nyugdíjazás Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink