168 találat a(z) öröklés cimkére

Bt.-örökösödés és végelszámolás Kérdés

Öröklés Kérdés

Megszavazták! Illetékmentes lesz a testvérek közötti öröklés, ajándékozás Cikk

Elfogadta az Országgyűlés mai ülésén – 166 igen, 5 nem és 23 tartózkodó szavazat mellett – a testvérek közötti ajándékozási és öröklési illetékmentességről szóló törvényjavaslatot. Az érintetteknek sem ajándékozásnál, sem öröklésnél, sem visszterhes átruházásnál nem kell illetéket fizetniük.

Hagyaték vagy kötelmi jog Kérdés

Illetékmentes lesz a testvérek közötti öröklés, ajándékozás Cikk

Már a nyáron életbe léphet az a törvénymódosítás, mely szerint nem kellene illetéket fizetni a testvérek közötti ajándékozás és öröklés után – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Illetékmentessé tennék a testvérek közötti ajándékozást és öröklést Cikk

A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól – erről kívánnak törvényjavaslatot beterjeszteni a parlamentnek Kósa Lajos és Novák Katalin, a Fidesz-alelnökei.

Szja-bevallás: ingatlanértékesítésből származó jövedelem Cikk

A 2019. évi adóbevallási tervezetet köteles kiegészíteni az, akinek a 2019. évben ingatlanértékesítésből származott jövedelme. A tervezet kiegészítése helyett választható a bevallás kitöltése is. Ebben az írásban ismertetjük a fontosabb tudnivalókat figyelemmel az szja-törvény 59–64/A §-aira.

Külföldi rokontól örökölt értékpapírok adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy meglehetősen bonyolult adózással kapcsolatos kérdésem, amire a NAV-nál sem találtak még választ. Édesapámnak a testvére (USA állampolgár) februárban elhunyt (USA-ban). Volt neki értékpapírszámlája és nyugdíj-előtakarékossági számlája, amelyekről még jóval halála előtt rendelkezett a pénzt kezelő intézetnél (Vanguard). Ennek értelmében a halála után nyitottak a nevemre egy számlát és átutalták a rám eső részt. Azaz van egy saját névre szóló számlám a Vanguardnál, rajta néhány ezer dollárnyi értékpapírral (befektetési alapok). Ez a pénz hamarosan átutalásra kerül a magyar, saját számlámra. Van-e ennek a pénznek adóvonzata, bejelentési kötelezettsége? Ha kell utána adózni, akkor vajon milyen jogcímen és milyen összeget? Ami bonyolítja a helyzetet: nevezhetnénk örökségnek, de mivel a Vanguardon belül az elhunyt kérésére a saját nevemre szóló számlára helyezték át az értékpapírokat, nem volt szükség hagyatéki eljárásra. A befektetési értékpapírok után pedig elvileg nem kell örökösödési adót fizetni. Lehet, hogy 15% szja-t kellene fizetni érte? Azonban az én egyik saját névre szóló számlámról egy másik az én saját nevemre szóló számlára történik az átutalás. Ez esetben miért kellene adót fizetnem utána? Az is lehet, hogy a Vanguard már levont valamilyen adót, amikor átutalták az én számlámra. Ezt nem tudom. Fontos lehet, hogy korábban ki kellett töltenem egy W-8BEN adózásról szóló dokumentumot. Várom megtisztelő válaszukat.

Termőföld értékesítése földműves részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. decemberben egy 2019. novemberben örökölt termőföld értékesítésére került sor. A földműves vállalta, mogy legalább 5 évig műveli a földet. A vételár kifizetésére 2020. januárban került sor. Kérdésem, hogy a termőföld értékesítéséből származó jövedelem ebben az esetben adóköteles-e?

Ingatlanajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a segítségét. 2019-ben eladtam egy ingatlant. Ennek az ingatlannak az 1/2 részét 2017-ben a férjem halála után örököltem hagyatéki végzésben, amelyben 1/3 rész öröklés, 2/3 rész pedig ugyanebben a hagyatékiban ajándékozás a gyermekeimtől. (Az ingatlan másik fele már nem adózik, mert 20 éve a tulajdonomban van). A hagyatékiban benne van az 1/2 ingatlan értéke. Nem tudom, hogy az ajándékba kapott 2/3 részre figyelembe vehetem-e a hagyatékiban meghatározott értéket, vagy pedig, mivel a 2/3 ajándékozás, így arra a bevétel 25 százaléka után kell adózni. Előre is köszönöm válaszát. Üdv, Hajni

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése, 2. Kérdés

• Közismert, hogy a budapesti hagyatéki ügyek minimum 180 napig tartanak, hogyan lehet kivárni a hagyatéki eljárás végét és közben megtartani a 90 napos igény-bejelentési határidőt? Lehet, hogy kezdetnek az ember "csak" bejelenti a szándékát a kormányablaknál, és a tényleges ügyintézést csak a hagyatéki eljárás után megkezdeni? • Számomra a dolog úgy néz ki, hogy először le kell zárni az elhunyt vállalkozását, és utána egy "kvázi új" vállalkozást elindítani. De lehet egy lezárt adószámot "feléleszteni"? Mivel az "új" vállalkozás átveszi a régi vállalkozást, lehet annak tartozása? Hogyan lehet egy vállalkozást tisztességesen lezárni, ha már nem élnek a hozzáférési jogosultságok? Mi a helyzet a szükséges bevallásokkal? Például az alkalmazott fiú 08-sa, illetve a kiléptetése az alkalmazásból Valószínű, hogy még több kérdésem lesz. A sok kérdés miatt (mivel nem akarok visszaélni a mostani helyzettel) – ha az Önök környezetében van egy felkészült szakember, akinek kedve lenne ezt az ügyet végig vinni – adják ki neki az elérési paramétereimet, hajlandó vagyok anyagi áldozatokra is. Végül lenne egy javaslatom. Mostanában sokszor lapozok bele a "Cégek átalakulása és megszünése" legújabb kiadványukba, tetszik. Jó lenne, ha valami hasonló születne az egyéni vállalkozásokra is. Tisztelettel: Mihajlov Nikifor +36 20 9293 402

Elhunyt egyéni vállalkozó vállalkozásának öröklése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik egyéni vállalkozó ügyfelünk, akinek eddig könyveltünk, sajnos elhunyt. A fia az apja haláláig heti 40 órás munkaviszonyban állt az édesapja vállalkozásában. Mivel a nyugdíjas édesapa már igencsak betegeskedett, az utóbbi időben szintén kizárólag az édesfia dolgozott a vállalkozásban. Az illetőnek – tudomásunk szerint – két örököse van. A fiú szeretné örökösödés útján átvenni az apja vállalkozását, és ezt változatlan formában (változatlan adószámmal és tevékenységi körrel) tovább folytatni. A másik örökös lemondana az örökség ezen saját részéről testvére javára. A NAV az édesapa halála után törölte mind az illető adóazonosítóját (az ügyfélkapujával egyetemben), mind a vállalkozáshoz kötődő minden hozzáférést (a mi hozzáférésünket is beleértve). Ezzel kapcsolatban lenne jó néhány kérdésem: • Jól értelmezem-e a dolgot, hogy az örökösnek (ha még nem az) egyéni vállalkozónak kell lennie, ha most még nem az, akkor azonnal indítsa el, vagy a dolog ráér 90 napon belül? • Mi a helyzet az elhalálozástól számított 90 napos határidővel? Jogvesztő? Azt olvastam ki néhány rendelkezésből, hogy az ezzel kapcsolatos ügyintézés csak személyesen a kormányablakon keresztül lehetséges? Szükséges okmányok: halotti anyakönyvi kivonat, hagyatéki végzés? Az egyik anyag arra hivatkozik, hogy ehhez ki kell tölteni egy vállalkozói kérdőívet, de eddig ilyenre nem bukkantam, hol találom? Lehet, hogy Ügysegédnél található kérdőív, ami csak on-line létezik?

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-bevallással és -befizetéssel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy anyuka, aki már nagyon idős és beteg. Az ingatlan, amiben lakik, 100 százalékban az övé. Két gyermeke közül az egyik odaköltözött és ápolja, gondozza az édesanyját, amíg él. A másik testvér ennek fejében lemond a majdani öröklésként neki járó részről 50-50 százalékban fognak örökölni. Az ingatlant a testvérek felértékeltették, ügyvédnél megállapodtak a feltételekben, ami abból áll, hogy a házban lakó testvér a felértékelt összeg 50 százalékának egy részét most kifizetné a testvérének, és ettől kezdve az anyukával kapcsolatos összes teendőt ellátja, úgy anyagilag, mint fizikálisan. A nem ott lakó testvér a felvett összeg után kell-e hogy szja-t fizessen, és mikor? Válaszukat tisztelettel köszönöm: Molnár Gézáné

Örökléssel szerzett vagyon adó- és illetékterhe Cikk

Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során? Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakáscélú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Öröklés útján szerzett vagyon adó- és illetékterhe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyek egyenes ágon (édesapa után a gyermeke, illetve unokája) öröklés útján készpénzt, bankszámlán levő pénzösszeget, gépjárművet, pótkocsit, lakást, szántóföldet és erdő művelési ágú területet, illetve befektetési célú aranyat örököltek. Kérdésem: keletkezik-e a adó-, illetve illetékfizetési kötelezettségük az öröklési eljárás során. Illetve, ha az öröklés útján megszerzett vagyontárgyakat a későbbiekben értékesítik (gépjármű, erdőterület, szántóföld, befektetési célú arany, lakás célú ingatlan), milyen adóterhek mellett tehetik meg? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close