21 találat a(z) ítélet cimkére

Rendkívüli felmondás jogellenességének jogkövetkezményei tárgyában hozott határozatot a Kúria Cikk

A felperes 1992. április 1-jével létesített munkaviszonyt az alperessel, 1999. július 1-től ügyvezető igazgató volt. A Kúria közbenső ítéletével a másodfokú bíróság ítéletét hatályon kívül helyezte, az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és megállapította, hogy az alperes által 2007. május 2-ai keltezéssel kiadott rendkívüli felmondás jogellenes. Tájékoztató a Kúria M.I. tanácsa által tárgyaláson elbírált Mfv.I.10.127/2019. számú ügyről.

Pert nyert az ügyész, akit három Facebook-posztja miatt rúgtak ki Cikk

Precedensértékű perben hoztak elsőfokú ítéletet a munkaügyi bíróságon pénteken. Először rúgtak ki ügyészt politikai jellegű Facebook-posztok miatt 2018-ban: Pap Balázs 13 éve dolgozik ügyészként, szakmai munkáját szinte minden évben szakmai elismerésben részesítették, majd jött a 2018-as választás kampányidőszaka, amikor megosztott három politikai tartalmú posztot a privát Facebook-oldalán. A választás másnapján kapta az értesítést, hogy fegyelmi eljárás indul ellene, és annak végén az az ítélet született, hogy kirúgják – írja az Index.

Mi tartozik a vezetői munkakörhöz szükséges bizalom körébe? Cikk

A vezető munkakörének ellátásához szükséges bizalom körébe tartozik a beosztott munkatársakkal való olyan együttműködés, amely a munkavégzéshez szükséges megfelelő munkakapcsolat kialakítását és fenntartását eredményezi, amelyben a munkatársak tartózkodnak mások egészségének veszélyeztetésétől, munkavégzése zavarásától, helytelen megítélésének előidézésétől – mondta ki a Kúria.

Jogalkotással okozott kár – hibázott-e a magyar állam? Cikk

A pénznyerő automaták üzemeltetéséhez kapcsolódó játékadó emelése és a pénznyerő automaták kizárólag játékkaszinóban való üzemeltetése miatt a magyar állammal szemben jogalkotással okozott kár megtérítése iránt indult perben hozott döntést a Kúria – írja a kuria-birosag.hu.

Mit köteles tűrni a szomszéd és meddig mehet el az építtető? Cikk

Építtetők kontra szomszédok: egyszerűbb lehet a bírósági döntés – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Következetlen gyakorlat a munkáltatónál – felelős a kárért Cikk

Nem mentesül a munkáltató a kárfelelősség alól, ha a munkabalesetnek nemcsak az az oka, hogy a munkavállaló nem megfelelő megoldást választott a munka elvégzéséhez, hanem ahhoz hozzájárult a munkáltatónál kialakult következetlen gyakorlat és a nem egyértelmű utasítás is – döntött a Kúria.

Elfojtották a munkavállaló véleményét vagy sem? Cikk

A véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga a munka világában korlátok között érvényesülhet, ezért a munkáltatónak az az intézkedése, amikor igazoló jelentést kér a munkáltató intézkedésének helyességét nyilvánosan bíráló közalkalmazottól, önmagában nem vagyoni kártérítésre alapot adó személyiségi jogsértést nem valósít meg – mondta ki a Kúria.

Sikkasztásért börtönbüntetésre ítélték a könyvelőt Cikk

Három év börtönre ítélt első fokon a Zalaegerszegi Járásbíróság egy könyvelőnőt, aki három cégtől összesen több mint 92 millió forintot sikkasztott el – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

Fennáll-e az áfaalanyiság? – a Kúria döntése Cikk

Az áfaalanyiság megállapítására vonatkozóan beszerzett bizonyítékokat a bíróságnak okszerűen kell értékelnie – mondta ki a Kúria.

Kölcsönzött munkavállaló? Jár az egyenlő bánásmód Cikk

A munkaerő-kölcsönzés alatt a munkavállaló számára biztosítani kell a kölcsönvevővel munkaviszonyban álló dolgozókra irányadó alapvető munka- és foglalkoztatási feltételeket. A kölcsönvevő kollektív szerződésében szabályozott egyes jogosultságok, kötelezettségek akkor vonatkoztathatók a kölcsönbeadónak munkaerő-kölcsönzés céljából kölcsönbe adott munkavállalójára, ha a kölcsönbeadó és munkavállalója közti munkaszerződés erre kiterjed – mondta ki ítéletében a Kúria.

Kúria Kérdés

Tisztelt Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi cikkben említett ítéletről lehet-e többet tudni azóta? http://adozona.hu/afa/Potyara_fizettek_afat_A_Kuria_dont_az_ingye_2AGE34 Köszönettel.

Átvette vagy nem vette át a NAV-határozatot? A hatósági kézbesítésről Cikk

A Kúria szerint az adóhatósági irat személyes kézbesítésekor az átvétel megtagadása nem csak kifejezett nyilatkozattal valósulhat meg, hanem a kézbesítési körülmények értékelése alapján ráutaló magatartással is.

Kulcsár-ügy: enyhítették az ítéleteket Cikk

Többrendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a 2003-ban kipattant brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa.

A hatóság hallgatása nem beleegyezés – mondta ki a Kúria Cikk

A Kúria ítéletet hozott a Kfv. VI. 37 502/2016. számú ügyben, melyben a felperes azzal az indokkal kérte az építésügyi hatóság bontást elutasító határozatának hatályon kívül helyezését, hogy az épület lebontásának joga már megadottnak tekinthető, mert a hatóság az előírt határidőben nem hozott döntést.

Munkaviszony jogellenes megszüntetése Kérdés

Tisztelt Cím! Ügyfelemet egy volt munkavállalója beperelte munkaviszony jogellenes megszüntetése és elmaradt vizsgadíjak megfizetése miatt. A kft. felnőttképzés keretében oktatással, vizsgáztatással foglalkozik. A volt munkavállaló műszaki szakoktató munkakörben volt alkalmazva. A bíróság a volt munkavállalónak adott igazat, ugyanis az ítéletben leírta: a munkáltató nem tudta bizonyítani azokat az okokat, amelyek alapján a munkavállaló munkaviszonyát megszüntette, illetve nem tudta azt sem bizonyítani, hogy a munkavállaló munkakörébe beletartozott az oktatáson kívül a vizsgáztatás is. A munkavállaló munkaviszony keretében volt foglalkoztatva. A bíróság kötelezte a foglalkoztatót kompenzációs átalány (a jogellenes munkaviszony-megszüntetés miatt), illetve az elmaradt vizsgáztatási díjak megfizetésére. A kérdéseim: 1. Ezek a kifizetések járulék- és adókötelesek (egyéni járulékok, szocho, szja)? 2. A bíróság késedelmi kamatok megfizetésére is kötelezte a munkáltatót a kifizetésekkel kapcsolatban. Ha a kifizetések járulék- és adókötelesek, akkor a késedelmi kamattal növelt összeg után kell a járulékokat és az adót megállapítani?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close