116 találat a(z) életbiztosítás cimkére

Életbiztosítás lejárta Kérdés

GRAWE életbiztosítási összeg visszavásárlása Kérdés

Cég által kötött élet-, baleset- és egészségbiztosítás Kérdés

Biztosítás Kérdés

Adóköteles életbiztosítás utáni tb-járulék Kérdés

Életbiztosítás után tb-járulék Kérdés

Adóköteles biztosítási díjak Kérdés

MNB: az önkéntes nyugdíjpénztárak költségmutatóik alapján jelentős kihívói az élet- és nyugdíjbiztosításoknak Cikk

Az önkéntes nyugdíjpénztárak jelentős kihívói a hasonló célú élet- és nyugdíjbiztosításoknak az idén először kiszámolt, 1 százalék alatti, a jövőben várható anyagi terheket bemutató teljes költségmutatóik (tkmnyp) alapján – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményében.

Életbiztosítás Kérdés

Csökkennek a nyugdíj- és életbiztosítások kamatai Cikk

Januártól a forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Életbiztosítás adózása társas vállalkozó esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég életbiztosítást kötött a magánszemélyre, ez az szja-törvény 3. § 89a bekezdése alapján adókötelesnek minősül. A magánszemély nem munkaviszonyban áll, hanem főállású társas vállalkozó. Ebben az esetben mi alapján kell megfizetnie a járulékokat? Esetleg törvényi hivatkozást is tudna mondani? Kell-e ilyenkor az egészségbiztosítási járulék és a szocho esetén az emelt alap után fizetni? Jogviszonyos jövedelemre tekintettel személyes közreműködés jövedelmeként számfejtjük, vagy esetleg egyéb jövedelemnek minősül? Ilyenkor kell szochót és szakképzési járulékot fizetni? Köszönöm előre is válaszát!

Céges biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely a dolgozóira befektetési egységhez kötött életbiztosítást köt. A biztosítás határozatlan idejű, de minimum 10 évre szól, a szerződő a kft., a biztosított a munkavállaló, a kedvezményezett a kft. Csak halál esetén fizet, akkor is a kft.-nek, illetve, ha a kft. visszavásárolja a biztosítást, és akkor is a kft.-nek fizet. Kérdésem: jól gondolom, hogy ebben az esetben a biztosításnak nincs adóvonzata, sem mint magánszemély, sem mint egyes meghatározott juttatás? Jól gondolom, hogy költségként sem számolhatom el a befizetett havi díjat? De ha nem költség, akkor a havi díj elhatárolás lesz? Vagy egyéb követelés a biztosítóval szemben? De ez hosszú távú befektetés... Hol mutatom ki a havonta fizetett díjakat: 1 vagy 3 számlaosztály? A biztosító azt mondja nekem hogy elhatárolás, de nem értek vele egyet. Várom válaszukat. Köszönöm.

Munkáltatói életbiztosítások megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részemre kifizetésre került a cég által kötött életbiztosítás, ami után meg is küldte a biztosító az igazolást, hogy az szja levonásra került, de a szochot meg kell fizetnem és be kell vallanom az szja-bevallásban. Kérdésem, hogy ha elérte a munkáltató által kifizetett munkabérem a minimálbér 24-szeresét, illetve meg is haladta, a részemre kifizetett biztosítási összeg után be kell-e fizetnem a szociális hozzájárulási adót, vagy mivel meghaladta a szochobefizetés a munkáltató részéről a felső határt, így nem kell fizetni utána.

Életbiztosítás adózása nyugdíjas munkavállalónál Kérdés

Nyugdíjas munkavállaló részére a cég baleset- és életbiztosítási díjat fizet. A biztosítás kedvezményezettje a munkavállaló felesége. A biztosítás havi fix összegű, lejárati ideje 2026. 08. 01. A biztosítást a cég kötötte a cégben dolgozó munkavállalóra 2016-ban, akkor a munkavállaló még nem volt nyugdíjas. Kérdés: 2020-ban milyen jogcímen kell a biztosítást elszámolni és milyen adó- és járulékterhek terhelik a munkavállalót és a céget.

Életbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az alábbi kérdésben várom szakértői válaszukat. Az egyik ügyvédi irodám egy határozatlan idejű életbiztosítási elemet is tartalmazó balesetbiztosítást kötött az ügyvédi Iroda vezetőjére, és néhány munkavállalóra. Heti rendszerességgel több nap utaznak, mindenképpen szükségesnek érezte a kollégák testi épségét eképp is védeni. Az adott biztosítás egy kombinált termék, az alap életbiztosítás a következő biztosítási elemeket tartalmazza még: baleseti halál, baleseti rokkantság, baleseti műtét, és baleseti csonttörés és repedés. Kérdésem a következő: elszámolható-e költségként a cég nevére szóló biztosítás díja? Adóköteles-e az adott biztosítási díj? Ha igen, akkor mit kell a cégnek fizetnie? Illetve csak abban az esetben adóköteles, ha bekövetkezik a biztosítási esemény (például a dolgozót baleset éri, műteni kell és a biztosító részére ellátást fizet)? Ebben az esetben a cég vagy a dolgozó fog adózni? Válaszukat megköszönve Ötletmozaik Kft. Preilné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close